Ekstreme pumpepriser irriterer feriebilistene

Nordmenn lar seg ikke bare provosere av høye drivstoffpriser, for dette er også det soleklart største irritasjonsmomentet blant feriebilistene.


Nylig tikket det inn en ny Snap. Den var fra en kamerat langt oppe i nord som skulle på biltur, og han var på bensinstasjonen for å fylle opp tanken. Problemet? Det var en van med en diger bensintank.

Sluttsummen på fyllingen var på nærmere 3.000 kroner, og mest sannsynlig var ikke den tanken en gang nok til å komme fram til destinasjonen. 6.000-7.000 kroner i bare bensinutgifter for en relativt kort bilferietur er fullstendig crazy.

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF viser da også at de ekstreme pumpeprisene er det største irritasjonsmomentet på en ferietur med bilen.

‒ Det er ikke overraskende. Bilferien blir langt dyrere når pumpeprisen har blitt 10 kroner høyere på et halvt år, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

‒ Med dagens høye drivstoffpriser er det forståelig at folk blir irritert.

Også kø på hurtigladestasjoner er et irritasjonsmoment for feriebilistene, men på langt nær så stort som drivstoffprisene som har blitt økende utfordring for økonomien til folk.

Særlig de som bor ute i distriktene treffes hardt av de galopperende prisene, og tre av fire bosatt i distriktene sier at drivstoffutgiftene er et problem for økonomien deres.

‒ Mange må nok tenke seg om nå i sommer. Skal de gjennomføre bilferieturen eller droppe den, er det store spørsmålet. Utgiftene til bensin- eller diesel er noe helt annet nå enn da folk planla ferien tidligere i år, påpeker Sødal.

Etter pumpeprisene viser undersøkelsen at det er traktorer og bo- og campingbiler som kjører under fartsgrensen som irriterer mest.

‒ 1 av 3 synes det er irriterende å bli forsinket av saktegående kjøretøy, sier Sødal.

‒ Det er viktig å tenke at forsinkelsen faktisk ikke blir så stor, og at det er liten vits å irritere seg over dette på ferieturen, legger han til.

Det er også mange som irriterer seg for noe som faktisk gjør neste års ferietur bedre, nemlig veiarbeid som har sesong om sommeren. 29 prosent oppgir at dette er den største irritasjonen i trafikken.

‒ Veiarbeid er til alles beste, sier Sødal.

– Det er viktig å følge fartsgrensene og ta hensyn i områder med veiarbeid. Tenk på sikkerheten til de som jobber der.

Før ladekaos og pumpepriser slo over oss var det syklister som var den store snakkisen blant bilistene. Den konflikten er åpenbart ikke så stor som mange tror, for kun 2 av 10 mener dette er den største irritasjonen i sommertrafikken.

‒ Dette er en konflikt som stadig kommer opp, men som kanskje ikke er så ille som ryktet tilsier. Uansett er det viktig å ta hensyn til hverandre om man sitter på sykkelsetet eller bak rattet i bilen, sier Sødal.

Andre ting som irriterer de på bilferie er fasiliteter på rasteplasser, matutvalget på bensinstasjoner og kiosker, støy og uro fra egne barn i bilen og dyr i veien.

Slik svarte bilistene i undersøkelsen om hva som irriterer mest:

TotalMannKvinne
Drivstoffpriser57 %56 %58 %
Traktor, bo- og campingbiler som kjører under fartsgrensen33 %35 %31 %
Veiarbeid29 %30 %28 %
Syklister langs veien23 %21 %25 %
Fasilitetene på rasteplasser12 %11 %12%
Kø på hurtigladestasjoner11 %12 %10 %
Matutvalget på bensinstasjoner/kiosker10 %7 %14 %
Støy og uro fra barn i egen bil6 %6 %6 %
Kyr og sauer/dyr på veien2 %3 %1 %
Annet10 %11 %9 %

Les også:

Les mer om:

Nyheter