Kia Niro (t.v.), BMW iX1 (oppe til høyre) og Hyundai Ioniq 6 kjemper om å bli årets bil i verden. (Foto: Kia/BMW/Hyundai)

Disse kjemper om å bli årets bil i verden

Finalistene i årets mest prestigetunge bilkåring er klare, og Hyundai-gruppen har all grunn til å feire. De har nemlig en unik mulighet til å grabbe til seg den nydesignede pokalen.


World Car Awards (WCA) er den gjeveste bilprisen som deles ut, og juryen består av hele 100 rutinerte biljournalister fordelt på 32 land rundt om på kloden.

Disse tester alle de masseproduserte og globale nye bilmodeller som har kommet siden forrige prisutdeling, og deretter stemmer de på sine favoritter.

Dette er en slags cup, hvor det etter hver runde slåes ut en del biler før WCA til slutt står igjen med et finalefelt bestående av tre biler i seks forskjellige kategorier.

Til slutt avgjøres det hele under den store bilutstillingen New York Auto Show, som i år arrangeres fra 7. til 16. april. Vinnerne av årets bil annonseres 5. april, og dette blir 18. gang dette gjøres sammen med den store bilutstillingen i det store eplet.

WCA har de siste årene samarbeidet med bremsespesialistene Brembo, og kanskje litt overraskende handler det også mye om bærekraft over hos den italienske produsenten.

‒ Vi er på vei inn i en intens ny æra innen mobilitet, der Brembo er forpliktet til å tolke ytelse på en ny måte. Veien vi har gått fører oss til å utvikle stadig mer innovative og bærekraftige produkter, egenskaper vi deler med World Car-finalistene. Vi er stolte over å samarbeide med disse prestisjetunge prisene for femte år på rad, ettersom de inspirerer til særklasse og lederskap i bilindustrien, sier Brembo-sjef Daniele Schillaci.

Så ja, han røper dermed at bilmerkene som lager nye biler og jurymedlemmene i WCA også tenker grønnere enn det har gjort tidligere.

Det betyr at mange av finalistene i årets finalefelt er elektriske, og blant annet finner vi et rent elbilmerke i hele tre av kategoriene. Lucid Air har nemlig tatt seg til dit både i kampen om å bli årets elbil i verden, årets luksuriøse bil i verden og å ha årets design i verden.

Den imponerende elbilen til merket som akkurat har åpnet sitt første studio i Norge kan altså bli årets helelektriske bil, årets luksusbil og årets vakreste bil ‒ det er litt av en kombo for et så ferskt merke som Lucid.

Men den kan ikke bli årets bil i verden, for til tross for at den er i finalefeltet i tre kategorier har den ikke fått nok stemmer til å havne i den aller viktigste.

Der finner vi tre langt mer etablerte merker, og en trio som også er på plass her i Norge. Akkurat det skjer ikke så veldig ofte.

De som har aller mest grunn til å feire er Hyundai-gruppen, for de har nemlig fått både Hyundai og Kia inn i finalen om å bli årets bil i verden. Hyundai med sin ferske Ioniq 6, mens Kia har fått sin nye versjonen av Niro dit. Sistnevnte ble for øvrig akkurat kåret til årets bil stemt fram av en ren kvinnejury, så den har allerede innkassert en viktig pris.

Men det koreanske gruppen kan bli snytt for konfekten, for den tredje finalisten er ingen ringere enn BMW med modellene X1 og iX1. Den litt mer kompakte SUV-modellen er inne i sin 3. generasjon, og med denne følger det altså en helelektrisk versjon kalt iX1.

Det er selvsagt umulig å si hvilke av de tre bilene som faktisk stikker av med pokalen, som i år er nydesignet av selveste Ian Callum ‒ en av seks designeksperter som plukker ut årets design. For nei, en slikt estetisk avgjørelse kan man selvsagt ikke overlate til journalistene.

Nå er også Hyundai Ioniq 6 en av tre som kan vinne designprisen, og her er den sammen med de to andre finalistene for den aller største prisen ‒ årets bil i verden.

Kia Niro (t.v.), BMW iX1 (opp til høyre) og Hyundai Ioniq 6 kjemper om å bli årets bil i verden. (Foto: Kia/BMW/Hyundai)

‒ Vi hilser årets finalister og er glade for å være en del av det viktigste bilutdelingsprogrammet på planeten, sier New York Auto Show president, Mark Schienberg.

‒ I nesten to tiår har partnerskapet mellom World Car og New York Auto Show anerkjent det aller beste bilindustrien har å tilby. Vi ser fram til igjen å være vertskap for prisutdelingen under åpningen av 2023-showet i april. Gratulerer og lykke til til alle finalistene!

Det er altså seks forskjellige kategorier, og her er alle finalistene fordelt på disse.

Årets bil i verden:

 • BMW X1 / iX1
 • Hyundai Ioniq 6
 • Kia Niro

Årets elbil i verden:

 • BMW i7
 • Hyundai Ioniq 6
 • Lucid Air

Årets luksusbil i verden:

 • BMW 7-serie / i7
 • Genesis G90
 • Lucid Air

Årets ytelsesbil i verden:

 • Kia EV6 GT
 • Nissan Z
 • Toyota GR Corolla

Årets urbane bil i verden:

 • Citroën C3
 • ORA Funky Cat / Haomao
 • Volkswagen Taigo/Nivus

Årets design i verden:

 • Hyundai Ioniq 6
 • Land Rover Range Rover
 • Lucid Air

Som vi ser ut av listene kan Hyundai Ioniq 6 bli både årets bil i verden og ta prisen for årets design i verden. Og det mest oppsiktsvekkende med akkurat dette er at den forrige bilen som klarte nettopp det kunststykket er lillesøster Hyundai Ioniq 5, som tok begge disse prisene i fjor.

Før det var det kun Mazda MX-5 (2016), Jaguar F-Pace (2017) og Jaguar I-Pace (2019) som har klart en slik dobbel. Begge Jaguarene er designet av Ian Callum, som altså har designet et nytt trofe i år.

‒ World Car Awards er svært viktig for industrien og for de som mottar prisen, så jeg vet hvor mye det betyr for et designteam å ha den stolt utstilt i studioet, sier den pensjonerte bildesigneren som nå driver et eget designselskap kun kalt Callum.

Hvem som mottar det nye trofeet får vi altså vite 5. april, for da avsløres altså vinnerne.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter