- Annonse -
HjemForbrukerDet perfekte bilbildet? Her er proffens råd

Det perfekte bilbildet? Her er proffens råd

Moderne mobiltelefoner åpner også for gode bilder, og hva er bedre enn å ta bilde av din nyvaskede bil? Fotoeksperten gir deg rådene!

Det finnes firbeinte venner, og det finnes firhjulte venner. Den første kategorien inkluderer gjerne hunder, mens den siste helt klart er biler. Og begge kan være ganske så fotogene.

- Annonse -

Sosiale medier har lokket fram de litt mer narsissistiske egenskapene som bor i oss mennesker, og mange elsker å vise fram både seg selv og de rundt seg. Det er kanskje ikke alltid like interessant, med ett unntak. Fine bilder av biler er alltid velkomne, og de fleste har muligheten til å knipse slike.

For det fine i dag er at de aller fleste faktisk går med et ganske så profesjonelt kamera i lomma ‒ den moderne smarttelefonen. Dermed skal det iallfall ikke stå på utstyret.

Og kunnskapen bør heller ikke være et stort hinder, for denne kan man alltid lære seg. Det vet fotograf Amy Shore alt om.

Hun har spesialisert seg på å ta bilder av biler, og imponert så mye at Skoda har hanket henne inn til å ta bilder av Enyaq. Og i samme slengen deler hun mer enn gjerne sine ekspert-tips, slik at du også kan ta stilige bilbilder.

- Annonse -

‒ Da jeg var liten virket tanken om å bli profesjonell fotograf like usannsynlig som at jeg skulle bli skuespiller, sier Amy, som altså er et veldig godt eksempel på at drømmen faktisk kan gå i oppfylles om man bare jobber hardt nok.

‒ Faren min var interessert i fotografering, og jeg begynte å ta bilder da jeg var ung. Jeg hadde et lite kamera jeg tok med meg overalt ‒ til skolen, fester og lignende. Da jeg var 16 år ga foreldrene meg mitt første speilreflekskamera, og jeg ble mer seriøs med fotograferingen, forteller hun.

Amy avanserte videre til å ta bilder av bryllup og slike ting, og en dag tok hun tilfeldigvis et bilde av en replika-bil. Og da hun og faren satte kurs for Goodwood-festivalen, la arrangørene merke til dette bildet. Og dermed rullet snøballen.

‒ Så snart jeg var i nærheten av biler, visste jeg at jeg ville bli hos dem takket være den unike atmosfæren som fyller plassen rundt dem, sier fotografen som blant annet eier to klassiske biler, to klassiske motorsykler og to ikke helt så nye biler.

- Annonse -

Og godt for Skoda, som altså har hanket henne inn til å ta bilder av den nye elbilen deres i coupéform, liker hun også disse.

‒ Elektriske biler er en fantastisk del av denne nye verdenen. Også for meg som fotograf er elbiler ekstremt interessante designmessig. Det nye drivverket-systemet betyr at bilenes proporsjoner og utseende er forskjellige, noe jeg liker godt.

Så hvordan ta bilder som Amy? Vel, det er ikke altfor komplisert, og hun har selv fem hovedpunkter som skal sørge for at de flotte motivene blir til gode bilder som mer enn gjerne kan postes på sosiale medier.

Her er de.

1. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Først må man tenke seg litt om før man parkerer bilen.

‒ Hvis du tar et bilde av en bil parkert ved siden av andre biler, uansett hvor vakker den er, vil den aldri skille seg ut, understreker Amy.

Rådet er å gjennomføre fotoseansen et sted hvor bilen faktisk blir hovedfokuset i bildet. Men det ideelle stedet er ikke en plass foran en hvit vegg, eller en kjedelig endeløs vei mellom to jorder.

‒ Du vil ha steder som har dynamikk og er visuelt interessante i seg selv. Hjemme i England har jeg allerede min egen database over steder som jeg har satt sammen etter å ha reist over hele landet. Hvis jeg passerer et interessant sted, legger jeg ned en nål på telefonkartet og tar et raskt bilde av stedet med telefonen min for å minne meg selv på scenen eller lyset, sier Amy.

Amatørfotografer nøyer seg ofte med Google Maps og Street View. Amy anbefaler å se på kart for steder som elver, svingete veier eller til og med historiske bysentrum.

‒ Jeg kan vanligvis finne en kirke der, og puber fungerer bra i Storbritannia, smiler Amy.

Hun understreker at det er viktig å være respektfull. Så beveg deg aldri dit hvor du ikke har lov til å kjøre bilen, eller hvor fotografering ikke er tillatt.

2. En mobiltelefon er mer enn nok

Du trenger ikke dyrt utstyr for å ta et flott bilde. Sammenlignet med andre motiver, bruker Amy ikke mye utstyr. Kun to speilreflekskameraer (enkeltobjektivrefleks) og et relativt beskjedent (riktignok høykvalitets og ganske dyrt) sett med objektiver.

– Noen av kollegene mine jobber også med lys og mange andre detaljer i feltet, men jeg liker bilder med et naturlig preg og klarer meg med mindre utstyr, sier hun.

Og ja, selv en mobiltelefon duger til oppgaven.

‒ Noen av bildene mine har blitt publisert i forskjellige bøker, og en av disse bøkene er dedikert til mobilfotografering. Så dette er bilder jeg tok med iPhonen min, og gjorde noen enkle redigeringer på telefonen min. Ja, mobiltelefoner har begrensninger når det gjelder linsekvalitet, og spesielt detaljnivået i bildene, men for eksempel sosiale nettverk eller vanlig nettbruk er kvaliteten på bildene tilstrekkelig, sier Amy.

Men det betyr ikke at du bare kan peke telefonen mot bilen og være ferdig.

‒ Du må holde deg til de samme prinsippene som når du fotograferer med et konvensjonelt kamera. Og selvfølgelig redigerer jeg alltid bildet etterpå, enten direkte på telefonen eller på datamaskinen, legger Amy til.

3. Gi bilen plass

Det er én vanlig feil mange gjør når de tar bilder av biler.

‒ De gir ikke bilen plass. Det er bare en liten ramme rundt bilen på bildet, og så ser det nesten ut som om du ser bilen gjennom en slags sprekk, sier Amy.

Bilen, sier hun, trenger plass på bildet. Den trenger «rom til å puste».

‒ Prøv forskjellige komposisjoner, husk reglene for det gylne snittet (behagelige proporsjoner), og la det være plass rundt bilen på bildet, råder Amy.

Selv i et bilde hvor det er drama vil bilen skille seg mye bedre ut.

‒ Ikke vær redd for å bruke scenen til din fordel. Hvis du fotograferer en bil fra en krokposisjon og det er en vakker himmel over deg med dramatiske skyer, ikke vær redd for å peke objektivet litt høyere, plasser bilen i den nederste tredjedelen av bildet og gi himmelen plass. Du vil se hvor flott bilen vil se ut, forklarer Amy.

Og ett poeng til om plass i bilder:

‒ Ikke vær lat: fortsett å bevege deg. I stedet for å zoome inn, gå nærmere bilen, eller gå bort fra den, sier Amy.

4. Frontlykter er øyne

Det er selvsagt mulig å ta bilder av en bil fra mange forskjellige vinkler, men Amys råd er å alltid starte med frontlyktene.

‒ Lysene er som øyne. Og akkurat som vi fokuserer på en persons øyne i portrettfotografering, er fokus hos biler på frontlyktene, sier Amy.

Hun tar normalt bildene sine på høydenivå med bilens frontlykter – den tradisjonelle sideprofilen, men også de trekvart front- og bakvinklene.

‒ Dette er blant annet vinklene som får den bakre støtfangeren til å skille seg ut, og det er vanligvis en av de viktigste designfunksjonene på en bil, forklarer Amy.

Først når hun har fått alle grunnvinklene, går hun over på andre. Å skyte bilen ovenfra skader for eksempel aldri.

‒ Prøv å bruke refleksjoner til din fordel. Glasspanoramaet på taket kan for eksempel skape interessante effekter, sier hun.

Og i bilens interiør, fokuser på den generelle atmosfæren og interessante detaljer.

5. Utvikle din egen stil, men ikke overdriv

De fleste bildene du tar vil sannsynligvis trenge litt redigering.

‒ Kameraet er et verktøy, og i våre hender skaper det et slags halvferdig produkt. Det er et basismateriale som har samme kvalitet uavhengig av fotograf. Det er den påfølgende redigeringen som bestemmer resultatet, påpeker Amy.

Først av alt er det imidlertid viktig å gjøre en god jobb når du fotograferer, fordi du ikke kan rette store feil når du behandler bildene.

‒ Redigering bør brukes sparsomt. Det handler om å ikke overdrive, gjøre bildene kunstneriske. Jeg justerer litt på kontrasten, legger til noen varmere farger, jobber med lysstyrken, sier Amy, som anbefaler at alle bør utvikle sin egen redigeringsstil.

De ulike forhåndsinnstilte filtrene i moderne apper kan være fristende, men du kan ikke bruke dem som fotograf for å lage ditt eget signatur-utseende.

‒ Ikke kopier andre fotografer. Lær av dem, se hvilken redigering de gjør og hvorfor, men gå din egen vei. Hvis du bare kopierer, er det vanskelig å komme til det samme nivået som forbildet ditt ‒ og iallfall klatre opp til et helt nytt nivå, legger Amy til.

Ok, det var fem veldig gode råd fra fotografen, så nå er det opp til deg.

Du bør iallfall ha fått inspirasjon, noe også bildesamlingen under bør gi deg.

Lykke til!

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...
Et lite steg for Defender, med kanskje et svært for transportsektoren? Nå kommer byggesettet som enkelt gjør klassiske Land Rover Defender om til en elbil. (Fotos: Electrogenic)

Lanserer elbil-byggesett for klassiske Land Rover

Nå kan du, eller kanskje aller helst en litt mer faglært bilmekaniker, bygge om den klassiske Land Rover Defender...
Hyundai Ioniq 6 blir en ganske oppsiktsvekkende bil, iallfall om vi skal dømme etter denne skissen. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 6 blir en oppsiktsvekkende elbil

Ja, Hyundai har tenkt å videreføre de fantastiske linjene til konseptet Prophecy til den serieproduserte Ioniq 6. Det var mange...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her