Alle parkeringsområder skal være registrert i parkeringsregisteret. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Det er ikke sikkert parkeringsboten er lovlig

Ah, den fordømte parkeringsboten. Men ‒ noen ganger kan den faktisk være ulovlig gitt. Her er hva du må være oppmerksom på.


Mange bilister, spesielt i de større byene, har opplevd den gule og fæle lappen på ruten. Det er ikke alltid så enkelt å forstå hvorfor man er bøtelagt, og noen ganger er den faktisk også skrevet ut ulovlig.

Statens vegvesen understreker nemlig at parkeringsforskriften også stiller krav til parkeringsselskapene, og det er ikke alltid disse har tingene i orden.

Det vet Halgeir Jansen i Statens vegvesen alt om, og han gir deg mer enn gjerne noen gode råd.

‒ Parkeringsområder der alle kan parkere mot for eksempel betaling, med tidsbegrensning eller på andre vilkår, skal være registrert i parkeringsregisteret. Dersom området ikke er registrert i parkeringsregisteret kan du ikke bøtelegges, sier Jansen.

Her kan du sjekke opp områdene.

Det er også krav om hva som skal stå på parkeringsboten, som skal inneholde informasjon hvordan du kan kontakte parkeringsselskapet.

Der skal det også stå hva du faktisk har gjort feil, og hvilken bestemmelse du har brutt. Eksempler på dette er:

  • Hvilke regler eller skilt du har overtrådt
  • Sted og tidspunkt for overtredelsen
  • Korrekt registreringsnummer på bilen
Videre skal boten inneholde følgende:

  • Hvordan du kan klage og frist for å klage
  • At du ikke må betale bota før klagen er avgjort, dersom du klager innen klagefristen
  • At du kan klage selv om du ikke har bistand fra advokat
‒ Hvis parkeringsområdet ikke er registrert i parkeringsregisteret, eller boten du har fått ikke inneholder informasjonen vi har listet opp over, så er boten ulovlig, sier Jansen.

Videre sier Vegvesenet at andre eksempler som kan gjøre at parkeringsboten ulovlig er at parkeringsområdet ikke er riktig skiltet eller at skiltene er vanskelige å forstå. Her vurderes hvert enkelt tilfelle.

Det er også mulig å få en bot ettergitt om den er ilagt før det har gått fem minutter etter at parkeringstiden har utløpt, eller at det mangler betalingsautomat på et parkeringsområde med avgiftsparkering.

Hvordan klager du på en parkeringsbot?

Vegvesenet forklarer videre at de som ønsker å klage på en bot først må gjøre dette til parkeringsselskapet.

Om de ikke svarer eller avviser klagen kan man klage videre til Parkeringsklagenemnda, og her finner du mer informasjon om denne: PKN (pklagenemnda.no)

Andre parkeringsregler

‒ Hvis du har parkert i strid med vegtrafikkloven, trafikkreglene eller skiltforskriften, kan du også få parkeringsbot, forklarer Jansen.

‒ Et slikt brudd kan for eksempel være hvis du parkerer der det er offentlige skilt med parkerings- eller stanseforbud, du parkerer i kryss, på fortau, for nær eller på gangfelt eller i sykkelfelt. Det er hovedsakelig kommunen som gir denne type bøter, og i disse tilfellene gjelder ikke parkeringsforskriften.

Tips Statens vegvesen

Det er et eget Parkeringstilsyn i Statens vegvesen som fører tilsyn med at vilkårsparkering drives og håndheves i samsvar med kravene i parkeringsforskriften.

‒ Vi fører målrettede tilsyn på bakgrunn av tips fra Parkeringsklagenemnda, bransjen, media og publikum. Vi fører tilsyn med både offentlige og private parkeringsvirksomheter.

Det er selvsagt mulig å kontakte tilsynet og sende de tips om virksomheter, og det kan man gjøre ved å sende en epost til [email protected].

Les også:

Debatt