Denne Nissan Bluebird er en elbil

Nissan UK tar nå retro-bølgen til et nytt nivå. For hva sier du til en helelektrisk utgave av selveste Nissan Bluebird?


Tilbake i september 1986 skjedde det store ting i Sunderland. Da åpnet nemlig Nissan UK sin nye fabrikk, og den aller første bilen som rullet ut av samlebåndene var en Nissan Bluebird.

Siden har fabrikken spyttet ut 10,5 millioner biler, og både milepælen på 10 millioner og det faktum at fabrikken er 35 år må selvsagt feires.

Og det gjøres med stil. Ekstrem stor stil.

For noen smarte hoder kom nemlig opp med en idé om å lage en helelektrisk utgave av den klassiske modellen, og dermed begynte snøballen å rulle.

Nå kan de vise fram en fantastisk og ganske så unik bil like godt døpt «Newbird». Den nye elektriske fuglen.

‒ «Newbird» representerer alt som er flott med anlegget vårt – fortid, nåtid og framtid – når vi feirer 35 år med produksjon i Sunderland, sier Alan Johnson, Vice President, Manufacturing, ved Nissan Sunderland Plant.

‒ Vi har en rik arv av å bygge flotte biler, helt fra den originale Bluebird-modellen, og vårt fantastiske team leder nå an når vi kjører mot en spennende, elektrifisert, karbonnøytral framtid.

Så hva har de gjort med bilen så mange nordmenn har gode minner rundt?

Den originale Nissan Bluebird måtte selvsagt gjennom omfattende modifiseringer slik at det ble mulig å putte inn det elektriske drivverket fra Nissan Leaf.

Den originale bensinmotoren og girkassen ble fjernet, mens en Leaf-motor, omformer og en 40 kWh batteripakke ble installert, Her ble batterimodulene fordelt mellom motorrommet og bagasjerommet for optimalisert vektfordeling.

Det ble også gjort oppdateringer og modifikasjoner på servostyringen, bremse- og varmesystemene slik at de drives av elektrisk kraft, og en tilpasset fjæring ble satt inn for å støtte den ekstra vekten fra batteripakkene.

Som et nikk til bilens elektriske oppdateringer har det originale Nissan-merket på panseret også fått en bakgrunnsbelysning når den står i ro.

Elbilen lades opp gjennom det originale tanklokket som gir tilgang til ladeporten, og batteriet kan lades opp med en hastighet på 6,6 kW.

Det originale førerinstrumentpanelet er koblet til elbil-systemet for å la drivstoffmåleren vise batteriets ladetilstand.

Nå har ikke denne gått gjennom noen slags homolegering (godkjenning), mens Nissan UK anslår rekkevidden til rundt 130 miles (209 km). Den er ikke akkurat lynrask, for 0-100 km/t går unna på rett under 15 sekunder.

Utsiden er laget av Nissan Design Europe som er basert i London, og de har laget et nytt grafisk motiv inspirert av designelementer fra 1980-tallets forbrukerteknologi som er kombinert med en estetikk fra det 21. århundre.

Konverteringen til en elbil ble prosjektstyrt av Kinghorn Electric Vehicles, et familiedrevet selskap basert i Durham i nærheten av Sunderland-anlegget. Disse spesialiserer seg på konvertering av klassiske biler til helelektriske ved bruk av 2. livs Nissan Leaf-motorer, omformere og batterier.

‒ Elektriske kjøretøy er ikke bare framtiden, de er nåtiden! slår George Kinghorn fast.

‒ Konvertering av eldre kjøretøy til elektriske gir deg daglig bruk av disse ikoniske vintage-modellene, men de er like hyggelige å kjøre, de er mer pålitelige og viktigst av alt produserer ikke skadelige utslipp når du kjører. Med dette prosjektet tror vi at vi har skapt en bil som fanger sjelen til Nissan Bluebird, med hjertet til en Nissan Leaf.

For Sunderland langt oppe i nord er Nissan-fabrikken svært viktig, og antall ansatte har gått fra 430 i 1986 til 6.000 i dag. Faktisk jobber fortsatt 19 av disse fortsatt på fabrikken.

Totalt ble det satt sammen 187.178 Bluebird-eksemplarer fra 1986 til 1990, og hver bil tok 22 timer. Nå bruker de 10 timer på hver Leaf, og de har allerede satt sammen over 200.000 slike.

Sunderland-anlegget har for lengst tatt steg mot å bli karbonnøytrale, Allerede i 2005 ble det satt opp vindmøller, og i 2016 ble det også satt opp solcellepanel som nå skal utvides ytterligere.

Så det bør ikke være et problem å lade opp Nissan Newbird med fornybar energi, den helelektriske søsteren til legenden Nissan Bluebird.

Den fantastiske Newbird:

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter Ikoner