Mange bruker dessverre bilbeltet feil. (Foto: Fremtind)

Bruker du bilbeltet feil?

Nærmere halvparten gjør en litt skummel feil når det kommer til bilbelte. Og jo kaldere det blir, jo flere gjør denne feilen.


Du tenker kanskje ikke på det, men det er faktisk viktig hvordan bilbeltet sitter mot kroppen. Og her er jakker og tykke gensere nøkkelordene. De gjør nemlig sitt til at beltet ikke sitter riktig mot kroppen.

Mange, mer bestemt 46 prosent, svarer at de vanligvis beholder jakken eller genseren på når de kjører eller sitter på i en bil. Kun én av fire nordmenn tar av seg jakken for å sikre at belte sitter riktig.

Dette kommer fram i en fersk landsdekkende undersøkelse som Respons Analyse har utført for Fremtind, og 46 prosent tilsvarer to millioner nordmenn.  

– Både hvordan du plasserer beltet, sittestilling og klær kan ha avgjørende betydning for utfallet i en kollisjon, og dette er det altfor mange som ikke er klar over, sier Trond Boye Hansen, som er tidligere paramedic og ulykkesgransker ved OUS Ullevål sykehus, nå assisterende havariinspektør ved Statens havarikommisjon.  

Han har på nært hold sett at feil med bilbelte kan gi store konsekvenser.

– Dessverre er belte over jakken en feil vi ser ofte, særlig nå som det er kaldt. Er beltet for høyt oppe på magen, kan det føre til alvorlige skader i buken dersom bilen krasjer, advarer han.  

Det betyr at både tykke jakker og tykke gensere bør tas av.

– En nødløsning i kalde biler er å ta beltet under genseren. Det aller viktigste er at beltet er festet tett inntil kroppen og ligger nede på hoften, sier Boye Hansen.

Det er nå svært krevende kjøreforhold i store deler av landet, så alle som er ute og kjører må være fullt konsentrerte.

‒ Ta deg tid til å sjekke at bilbeltene sitter som de skal før dere kjører, og sikre at det ikke er løse gjenstander i bilen. Det kan redde liv, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Slik fester du setebeltet:

  • For at bilbeltet skal beskytte deg best mulig, skal det være festet tett inntil kroppen. Det skal ligge stramt nede på hoften og alltid over skulderen.  
  • Både tykke jakker og tykke gensere bør tas av. Alternativt kan du ta beltet under genseren, så lenge du sørger for at hoftebelte ikke glir oppover.
  • Pass godt på at beltet ikke ligger for langt ut på skulderen - da er det fare for at det sklir av og ut på overarmen.
Flere funn fra undersøkelsen:

  • Å tilpasse klærne sine for å sikre at setebeltet sitter korrekt er mest utbredt blant menn (30 prosent).
  • Det er signifikante aldersforskjeller i undersøkelsen, og det er de yngste som er flinkest til å tilpasse klærne sine for å sikre at beltet sitter korrekt, med 41 prosent som svarer dette. Det er minst vanlig blant de eldste over 65 år (17 prosent).

Les også:

Debatt