DS har den beste nybilgarantien i Norge, ifølge Forbrukerrådet. (Foto: DS)

Bilmerkene med de beste og dårligste garantiene

Forbrukerrådet har rangert hele 39 bilmerker, og det er en ny ener og et billigmerke på 2. plass.


Det å kjøpe en ny bil er en ganske så stor investering. Faktisk er det bare bolig og fritidsbolig som rager over når det kommer til den økonomiske størrelsen, så det lønner seg å sjekke alle aspektene før man punger ut for en ny bil.

Et felt som er viktig er garantien, for kjøper man en bil til mange hundretusen bør man helst unngå store ekstraregninger i etterkant. Og den gode nyheten er at garantien har blitt bedre med årene.

En av vaktbikkjene på dette feltet er Forbrukerrådet, som med jevne mellomrom sjekker ut hvordan det står til med den norske bilgarantien.

– En viktig målsetting med vår bilgarantiguide har helt siden starten i 2011 vært å påvirke bransjen til å forbedre sine garantivilkår. Dette har fungert etter hensikten, noe årets kamp om 1. plassen er et godt eksempel på, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

I dag er det faktisk noen bilmerker som kan by på hele sju års nybilgaranti, mer bestemt to merker ‒ Kia og MG. Førstnevnte har vært dronningen på garantier, og ble kåret til merket med den beste nybilgarantien både i 2016 og i 2018. Men i år er Kia forbikjørt av to andre bilmerker.

På tropp troner nemlig det litt mer luksuriøse Stellantis-merket DS, som stikker av med 1. plassen etter at Forbrukerrådet har analysert 28 vilkår ‒ så dette var den mest omfattende undersøkelsen rundt nybilgaranti Forbrukerrådet noensinne har gjennomført.

DS endte opp med 13,25 poeng, og det var 0,15 foran det neste merket på listen.

‒ DS er et bilmerke hvor kvalitet og kjøreglede står i fokus, slår Lise Prydz Aarstrand, merkesjef for DS hos Bertel O. Steen, fast.

‒ Fire elektrifiserte modeller, DS 3, DS 4, DS 7 og DS 9, gir alle en unik opplevelse. Merket legger betydelig vekt på detaljene, og både byggekvalitet, materialer, utstyr og teknologi befinner seg i toppklasse. Tittelen «Norges beste bilgaranti» passer perfekt med merkets fokus på kunder og eierglede, legger hun til.

Som de fleste andre merkene tilbyr DS en nybilgaranti på 5 år/100.000 kilometer, men garantien treffer altså på flere punkt enn noen andre av merkene.

Plassen bak DS sto mellom de to merkene med 7 år/150.00 kilometer samt overraskelsesmerket Opel ‒ som i likhet med premiummerket på topp tilhører Stellantis-gruppen.

Det ble til slutt billigmerket MG som stakk av med 2. plassen med 13,10 poeng, og dette merket viser at mange de kinesiskproduserte merkene tar den norske nybilgarantien på alvor. For også merker som Nio, Hongqi, BYD og Maxus scoret bra i undersøkelsen.

Kia måtte altså ta til takke med 3. plassen i år sammen med Opel, men det var hakk i hæl på de to toppmerkene med 13,00 poeng.

Seks merker skilte seg klart ut i årets undersøkelse, så merkene bak disse har en liten jobb å gjøre for å tette forspranget når det kommer til den viktige nybilgarantien.

Slik ser topp-10 ut:

  • DS: 13,25 poeng
  • MG: 13,10
  • Kia: 13,00
  • Opel: 13,00
  • Citroën: 12,75
  • Peugeot: 12,75
  • Volvo: 8,60
  • Hyundai: 8,20
  • Nio: 7,65
  • Lexus: 7,55

Så hvor endte de to aller mest populære nybilmerkene i Norge?

Tesla var fjorårets mestselgende merke med drøyt 21.000 nye biler, men når det kommer til garanti må de ta til takke med en 16. plass etter en score på 6,50.

Volkswagen endte opp med drøyt 20.000 nybiler i fjor, men med 5,25 poeng er de helt nede på 21. plass på garantilisten til Forbrukerrådet.

Av andre populære merker kan vi nevne Toyota på 12. plass (6,95 poeng), BMW på 14. plass (6,85) mens Audi og Skoda endte på 21. plass med 5,25 poeng.

Ja, du har kanskje sett at det mangler et merke som selger mange nybiler.

For Mercedes har ifølge listen til Forbrukerrådet en av de aller dårligste nybilgarantiene, og endte helt nede på 37. plass med kun 2,45 poeng.

Kun to merker var dårligere, og det var Land Rover (2,05) og helt i bunnen finner vi Subaru med 1,60 poeng.

Da er det langt opp til DS, som altså er det merket som ifølge Forbrukerrådets ferske liste har Norges beste nybilgaranti med poengsummen 13,25 poeng.

Her er det franske merket representert med bilene DS 7, DS 3, DS 4 og DS 9:

DS har den beste nybilgarantien i Norge, ifølge Forbrukerrådet. (Foto: DS)

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker