Bilen vet om du har uønskede gjester hjemme

Husket jeg å slukke lysene? Lukket jeg vinduene? Låste jeg døren? Det har de fleste lurt på, og i framtiden kan bilen gi deg svaret.


Vi vet at både bilene og hjemme våre stadig blir smartere, så det er bare snakk om tid før disse to tingene kombineres.

Faktisk skjer det allerede i desember.

Daimler har utviklet et infotainmentsystem kalt MBUX, og dette er så smart at du ikke lenger trenger å trykke deg inn på skjermen for å styre det. Det holder med å si «hei Mercedes», så dukker den digitale hjelperen magisk opp i høyttaleren.

Flaggskipet til Mercedes er S-klasse, og denne fornyes nå. Det betyr at alt det siste Daimler har utviklet blir å finne i luksusvognen, noe som selvsagt inkluderer den aller siste versjonen av MBUX. Og denne er smart.

For eksempel kan MBUX Interior Assist både forutse og gjenkjenne passasjerenes ønsker og intensjoner. Dette gjøres ved å tolke hodets retning, håndbevegelser og kroppsspråk, og svarer deretter med å gjøre det.

Om føreren for eksempel ser over skulderen mot bakruten, åpner Interior Assist automatisk solgardinen.

Og nå blir hjelperen enda smartere.

Bosch er blant de stadig flere som utvikler «smarte hjem»-løsninger, og som vi vet er også disse dypt inne i bilindustrien.

Det tyske selskapet har sett store forretningsmuligheter knyttet til de nye smarte hjemmene, og tilbyr en rekke produkter som kan styre ting som smarte plugger, termostater, persienner, dør- og vinduskontakt og bevegelsessensor.

Grunnen til at vi nevnte akkurat disse, er at S-klassens usynlig hjelper snart har kontroll på alt dette.

Så du kan rett og slett spørre: «Hei Mercedes, er alt ok hjemme?». Bilen sjekker status, og kan for eksempel melde at «persiennene på soverommet er oppe og det er lys på badet». Da kan du melde: «Hei Mercedes. Senk persiennene på soverommet og slukk lysene på badet».

Ja, du skjønner opplegget.

Dette er bare et eksempel på hvordan framtiden blir, for nå skal bilene også være koblet til internettet. Bilen blir rett og slett en rullende utgave av mobiltelefonen, og den har som kjent allerede blitt en svært viktig del av hverdagen vår.

Bilprodusentene selv kaller alt dette mobilitet, og målet er at det du kan gjøre hjemme og på jobben, skal du også kunne gjøre i bilen.

En annen ting som Mercedes og Bosch jobber med som mange vil sette pris på, er automatisk parkering. Også dette i forbindelse med flaggskipet S-klasse.

På hovedflyplassen i Stuttgart skal de åpne for noe som er kalt AVP (Automated Valet Parking), og det betyr faktisk det du håper det betyr. Du kjører til inngangen, forlater bilen, fisker opp mobilen og ber den parkere seg. Bilen gjør som den fikk beskjed om, og forsvinner ned i parkeringshuset.

Når du skal hente den, er det bare å åpne appen og be bilen komme og plukke deg opp. Noe den da vil gjøre.

Dette er selvparkering på nivå 4, og er det nest siste skrittet mot selvkjørende biler på nivå 4 ‒ de som er helt selvkjørende.

Da kan du i så fall sitte i baksetet og be bilen sjekke opp om du husket å lukke vinduet, for det kommer du garantert til å lure på.

Les også:

Les mer om:

Nyheter