Annonse
HjemElbilerAvansert elbil klar for Norge

Avansert elbil klar for Norge

Xpeng Motors sier selv at elbilen har «verdens mest avanserte førerassistent», og snart er den på plass i Norge.

I nye tider åpner det seg nye muligheter. Det har vi ikke minst sett i bilindustrien, hvor myndigheter verden over nå forlanger langt mer miljøvennlige biler. Det betyr at de etablerte merkene må vri utviklingen over på biler som slipper ut lite eller ingen skadelige stoffer, og det nye markedet åpner også opp for nye aktører.

Det har vi ikke minst sett i Kina, dette folkerike landet som har slitt med lokal forurensing i og rundt sine mange gigabyer.

Et av de nye elbilmerkene som har poppet opp der heter Xpeng Motors, etablert i Guangzhou i 2014. Den første elbilen de presenterte var tilbake i 2016, og het da Xpeng Beta.

Og disse satser virkelig hardt, og har over 4.000 ansatte som befinner seg både i Kina og i Silicon Valley. Faktisk jobber mer enn halvparten av de ansatte med forskning og utvikling, så det ferske merket akter å være helt i forkant av utviklingen.

Saken fortsetter under Annonsen

Prototypen ble raskt navnet om til Identity X, før den hadde sitt nåværende navn Xpeng G3 da den ble presentert under den store elektronikkmessa i Las Vegas i 2018.

Xpeng Motors har ambisjoner langt utover sine egne landegrenser, og det inkluderer også det europeiske episenteret for elbiler ‒ Norge.

Her hjemme har selskapet Zero Emission Mobility (ZEM) sikret seg importørrettighetene til bilmerket Xpeng, og nå melder de at G3 nærmer seg med stormskritt.

De første bilene kommer i løpet av året, og skal vi måle ut fra designet bør Xpeng G3 ha et bra salgspotensial ‒ for den ser virkelig ut som en moderne elbil.

Men SUV-modellen byr på mer enn moderne linjer, for plattformen åpner også for bruk av ny teknologi. Og Xpeng holder ikke igjen.

For å gjøre denne mest mulig selvkjørende og trygg har G3 hele 20 sensorer ‒ 12 ultrasoniske radarer, 3 millimeter bølge-radarer og fem HD-kameraer som kontinuerlig overvåker bilens omgivelser og assisterer føreren.

Alt dette støtter systemet kalt Xpilot, og denne åpner altså for selvkjørende egenskaper.

Slik ser den blant annet ut når bilen skal parkeres:

De har også utviklet sitt eget operativsystem kalt Xmart OS, og dette kan oppgraderes trådløst akkurat som blant annet Tesla-modellene.

‒ G3 er en av verdens mest høyteknologiske biler som oppgraderer seg selv. Versjonen vi tar til Norge er en praktisk og rommelig SUV tilpasset norske forhold. En netto batterikapasitet på 66,5 kWt gir en rekkevidde på rundt 450-460 kilometer etter den nye strenge WLTP-standarden, sier Espen Strømme, daglig leder i ZEM.

Denne 4,45 meter lange modellen er også klargjort for hurtiglading, og fyller 30-80 prosent på 41 minutter.

G3 kommer med forhjulstrekk, og elmotoren yter 194 hk og klarer 0-100 km/t på 8,6 sekunder.

Xpeng G3 kommer i flere versjoner, og den norske importøren vil tilby nye versjoner av Long Range-modellen, kjent som G3 520i.

Denne kommer i to versjoner, Smart og Premium, og ifølge ZEM har begge versjonene en omfattende utstyrsliste og svært høy innvendig standard.

‒ Utvendig har bilen et prisvinnende og sportslig design. Innvendig er G3 utstyrt med panorama cockpit med LCD instrumentpanel og 15,6 tommers berøringskjerm. Med en drivlinje som yter 194 hk og 300 Nm har G3 både kraftoverskudd og sportslige kjøreegenskaper, sier Strømme.

Den nye tiden har også ført til at nye merker satser mer på nettbasert salg, og slik blir det også med Xpeng. ZEM sier at de snart vil åpne for nettsalg av G3, og da vil også de norske prisene være klare.

De som bestiller bilen innen 15. juni skal motta disse i løpet av året.

‒ Xpeng G3 blir en klasseledende bil som også skal ha en attraktiv og konkurransedyktig pris, og vi er sikre på at den vil bli et vanlig syn på norske veier, sier Strømme.

I Kina starter prisene på rundt 340.000 kroner og opp til 385.000 kroner, så eventuelle norske priser kan muligens lande en plass under det en Tesla Model 3 koster.

Xpeng nøyer seg selvsagt ikke med kun en modell, og har allerede klar den neste. Denne er kalt Xpeng P7, og dette er en coupélignende modell som skal by på rekkevidder helt opp mot 650 kilometer. Denne skal ifølge planen bli presentert i løpet av april.

Men før den tid er det altså Xpeng G3 som gjelder, og her er flere bilder av den elegante SUV-modellen:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse