Aston med et unikt trekløver

Mer eksklusivt enn dette får du ikke. Aston Martin har laget tre nye eksemplarer av tre svært så suksessfulle racerbiler.


Vantage Legacy Collection skal hedre en ganske så nær og svært så suksessfull periode i racinghistorien til Aston Martin, og består av tre nye biler som konkluderer produksjonen av tre forskjellige racerbiler.

Mellom 2009 og 2018 har Aston raket inn en rekke seire på baner rundt om i verden, noe som har ført til to klasseseire i Le Mans, sju titler i langdistanse-VM og en rekke andre titler i serier som British GT, GT World Challenge og den europeiske Le Mans-serien.

Grunnlaget for alle disse triumfene er gatebilen Aston Martin V8 Vantage som kom i 2005, og på bakgrunn av denne laget britene racerbilene V8 Vantage GTE, V12 Vantage GT3 og Vantage GT4.

Og som en aller siste hilsen til disse suksessfulle bilene, har nå Aston bygd tre nye utgaver ‒ en av hver av de tre bilene. Det er ikke mulig å kjøpe kun en av disse, for dette er en svært så eksklusiv pakke med racerbiler som pengesterke samlere nå skal kjempe beinhardt om.

Vantage GT4 var den første racerbilen fra Aston Martin basert på VH-arkitekturen, og debuterte i 2009. Det var bygd 107 slike biler da vi gikk inn i 2019, og nå har de altså satt sammen bil nummer 108.

GT4 kan skilte med en 4.7-liters V8-motor, og har som de to andre bilene en lang rekke med racingspekk ‒ akkurat som de 107 litt eldre søstrene.

Aston Martin V12 Vantage GT3 fulgte tre år senere, og på hjemmebane i British GT-mesterskapet viste den sin dominans. Det ble titler både i 2013, 2015, 2016 og 2018, og flekket altså tenner helt til den ble erstattet av den nye Vantage i 2019.

46 eksemplarer ble bygd, et tall som stiger til 47 med den nye bilen.

Den kan selvsagt skryte av en V12-motor, som huser mer enn 600 hk og et dreiemoment på 700 Nm. Og når bilen kun veier 1.250 kilo, skjønner vi at denne flytter på seg ekstremt raskt.

Den tredje nye bilen er altså V8 Vantage GTE, som i liket med V12 debuterte i 2012. Denne var flaggskipet i en ny satsing på produksjonsbasert racing fra Aston Martin Racing, og allerede i oktober det samme året tok den sin første seier i VM-serien for langdistanse.

Bilen er den mest suksessfull av trioen, og vant blant annet sju titler i langdistanse-VM og to klasseseire i 24-timersløpet Le Mans. Og passende nok ble det laget seks eksemplarer av denne.

For dermed kan James Bonds favorittmerke nå lage det sjuende eksemplaret, ja, med serienummer 007.

Her er antall hk en plass over 500 hk, noe også dreiemomentet er. Vekten er på 1.240 kilo, og vi antar at også kjøreegenskapene er på utenjordisk nivå for denne bilen.

Prisen har vi ingen anelse om, men her hjelper det nok ikke å ha de mange millionene som trengs. Aston lager altså bare en pakke, så her snakker vi om eksklusivitet på et nytt nivå.

‒ For en samler er trioen av Aston Martin Racing Vantage den ultimate hyllesten til en svært så suksessfull periode, sier president for Aston Martin Racing, David King.

‒ Legacy-samlingen er et vakkert adjø til denne herlige bilen.

Aston Martin introduserte en ny generasjon av Vantage i 2018, og nå er den utstyrt med en Mercedes-AMG-motor med over 500 hk og 685 Nm.

0-100 km/t går unna på 3,6 sekunder, og toppfarten er på 314 km/t, og denne kan selvsagt også kjøres på vanlige veier ‒ noe de tre eksklusive bilene ikke kan.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter Motorsport