HjemElbilerAnnonserer gjennombrudd for trådløs lading

Annonserer gjennombrudd for trådløs lading

Momentum Dynamics melder om et gjennombrudd som får «enorme implikasjoner for elbil-industrien».

Visste du at Norges hovedstad er blant de som leder an når det kommer til utvikling av trådløs lading av elbiler? Ikke det, nei.

- Annonse -

I Oslo samarbeider blant andre Momentum Dynamics, Jaguar, Fortum, byen selv og Cabonline (NorgesTaxi) om å bygge opp infrastruktur knyttet til en høyytelses trådløse lading av taxiene. Og ideen er genial.

For når de 25 Jaguar I-Pace-taxiene utstyrt med trådløse mottakere står på en spesialpreppet holdeplass parkerer de rett over ladeplater, akkurat som når mobilen legges over ladeplaten. Her er det altså ingen kabler, og bilene starter å lade med en eneste gang.

Ja, det høres ut som en ønskedrøm.

Ladeplatene leverer hastigheter mellom 50 og 75 kilowatt hver, og skal bidra til at Oslo når målet om kun elektriske taxier i 2024. Oslo er for øvrig den første storbyen i verden med et slikt prosjekt, så her skrives det et viktig kapitel i elbil-historien.

- Annonse -

Og nå tar Momentum Dynamics store ord i munnen, for de melder rett og slett om et «stort gjennombrudd med enorme implikasjoner for elbilindustrien».

Det amerikanske selskapet sier at de har utviklet et trådløst system som gir muligheten til å lade elbiler med både høy (50-75 kW) og lav (7-22 kW) effekt. Den første helautomatiske og trådløse kombo-laderen.

De sier de at denne funksjonen vil muliggjøre automatisk lading hjemme eller på ladeplassen, og at dette vil gjøre høyeffekts lading i offentlige omgivelser enda enklere.

Den nye såkalte «dual-power»-modusen åpner for at elbiler og lette el-lastebiler og el-varebiler kan gjenkjenne og lade et batteri ved hvilken som helst kraft ved hjelp av en vanlig induktiv komponent på kjøretøyet.

- Annonse -

‒ Muligheten til å administrere et hvilket som helst strømnivå med en enkelt enhet representerer et gjennombrudd som vil se en bredere distribusjon av trådløs lading og akselerert bruk av elbiler, sier Momentum Dynamics-sjef Andy Daga.

‒ Dette oppfyller vår visjon om å tilby en allestedsnærværende og helautomatisert ladeløsning der bilen er i stand til å lade seg selv uten menneskelig handling. Lading av en bil eller til og med en lastebil skal være en uanstrengt «bakgrunns-operasjon» som ingen tenker på – omtrent som elektronisk bompengeinnkreving har blitt.

Daga mener at kabelladingen har hemmet den globale utrulling av elbilene, og at håndfri lading blir et sentralt element i elektrifisering av personbiler.

‒ Kanskje det er ironisk at staten som var fødestedet til verdens moderne petroleumsindustri, nå tilbyr den langsiktige løsningen som vil flytte kjøretøy bort fra bensin og gjøre elbiler allestedsnærværende over hele verden, sier han.

Den nye løsningen åpner altså for at elbiler kan lades sakte der det er begrenset med strøm, og hurtiglades hvor elbilistene etterspør dette. Momentum Dynamics sier også at vanlige pluggladere ofte både står ubenyttet og er ute av drift, mens trådløs lading oppmuntrer til hyppigere lading når den brukes på offentlige steder.

Videre forklarer de at for varebiler og lastebiler betyr dette at kjøretøy kan lade trådløst med lav effekt i garasjen, men også hente et betydelig rekkeviddeutvidende tillegg mens de stopper i korte stunder for eksempel ved en lastebrygge, langs en kommersiell lastesone eller ved leveringssteder.

Et annet poeng Momentum Dynamics viser til, er at selvkjørende biler, som jo er på vei, trenger trådløs lading for å være helt autonome.

Oslo fører altså an i denne utvikling, men også rett over grensen skjer det trådløse ladeting.

Volvo meldte i mars at de kjører på med et trådløst ladeprosjekt i Göteborg, og målet er å evaluere potensialet for en slik teknologi for framtidige elbiler.

Der finner vi flere av de samme aktørene som har tatt sats i Oslo, for både Momentum Dynamics og Cabonline er med på dette prosjektet. Men Jaguar I-Pace er nå byttet ut med Volvo XC40 Recharge, og piloten skal løpe i tre år.

Du har muligens lyst til å se hvordan dette faktisk fungerer, så her forklarer og viser Volvo teknologien som en gang i framtiden kommer til å gjøre ladekablene overflødig. Forhåpentligvis.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Hva irriterer oss mest i trafikken? (Foto: Bil24)

Dette irriterer oss mest i trafikken

Frende har sjekket hva som irriterer mest når vi kjører bil, og en gammel slager troner fortsatt på toppen. De...
Det store indiske Mahindra-merket skal få MEB-komponenter fra Volkswagen. (Foto: Mahindra)

MEB skal gjøre Indias luft renere

Volkswagen-gruppen har signert en avtale med Indias største kjøretøyprodusent, Mahindra, om bruk av MEB-komponenter for kommende elbiler. For å illustrere...
Nå er interessen for brukte elbiler på Finn rekordhøy, og slike biler tar også klart kortest tid å selge. (Fotos: Finn.no)

Nå søker vi etter brukte elbiler

Endelig er ordet «elbil» inne på topplisten over populære søkeord hos Finn.no. Mens det i stor grad handler om elbiler...
BMW har oppdatert 3-serien, og det inkluderer både sedan- og touring-utgaven. (Fotos: BMW)

BMW med oppdatert 3-serie

Tyskerne har gitt den viktige 3-serien en aldri så liten oppdatering. For ganske nøyaktig 47 år siden skjedde det noe...
Stadig flere blir tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. (Ill: Bil24)

30 blir tatt i ruskjøring ‒ hver dag

Trenden er bekymringsfull ‒ stadig flere blir tatt for ruskjøring. MA – Rusfri Trafikk er bekymret etter å ha sett...
Toyota skal nå fokusere på infrastruktur for hydrogenbilene her i Europa, slik som Mirai. (Fotos: Toyota)

Toyota vil bygge europeisk hydrogen-infrastruktur

Bilgiganten slår seg sammen med Air Liquide og Caetano Bus i et forsøk på å bygge infrastruktur for hydrogendrevne...
Cadillac Lyriq befinner seg nå i soloppgangen, og er snart på plass i USA. (Fotos: Cadillac)

Cadillac Lyriq har fått rekkevidde og pris

Muligens inspirert av den ekstreme interessen rundt Ford F-150 Lightning, har Cadillac trykket på gasspedalen såpass mye at Lyriq...
Rolls-Royce har gitt Phantom en midtlivs-oppdatering. (Fotos: RR)

Phantom ‒ ånden kjører videre

Rolls-Royce har gitt Phantom en ansiktsløfting, uten at de har endret altfor mye på generasjonen som kom i 2017. Vi...
For første gang har en robot lakkert et avanserte kunstverk på en bil. (Foto: ABB)

For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video. Det er ABB Robotics som kan fortelle...
Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her