Ekspertene er samstemte ‒ barn bør sitte bakovervendt til med fire år, og gjerne lenger. (Fotos: Morten Brakestad, Trygg Trafikk)

‒ Altfor mange snur barna for tidlig

Nye tall viser at mange små barn ikke sitter bakovervendt, noe som faktisk femdobler risikoen.


– Anbefalingen er tydelig: Barn bør sitte bakovervendt til de er minst 4 år, sier Silje Kristine Hansen fra Trygg Trafikk.

Hun har sett de ferske tallene Trygg Trafikk har fått rundt akkurat dette ‒ og er bekymret. For disse viser at hvert 3. barn fra 1 til 4 år ikke sitter bakovervendt.

‒ Utviklingen går for sakte. Vi ser i praksis ingen bedring i hvordan de minste barna sikres. Andelen som sitter bakovervendt, burde vært 100 prosent når det gjelder barn under 4 år – så enkelt er det! sier kommunikasjonsrådgiveren i Trygg Trafikk.

Trygg Trafikk har ikke gjennomført en vanlig spørreundersøkelse, men har sammen med forsikringsselskapet If fått politiet til å telle faktisk barn i bilene. De registrerte over 2.000 barn i alderen 1–9 år over hele landet, og dataene er deretter analysert av Ipsos.

Og dette er skumle tall, mener Trygg Trafikk.

For de viser at 31 prosent av barn mellom 1 til og med 3 år sitter i forovervendt barnestol – stikk i strid med tydelige anbefalinger. 4 prosent sitter kun på bilpute, i vanlige bilbelter eller helt usikret.

Dårligst i klassen er Trøndelag og Møre og Romsdal. Her sitter 4 av 10 forovervendt, viser tellingen.

Hansen sier at en grundigere analyse av tallene avslører urovekkende atferd blant mange foreldre.

– Så mange som 1 av 4 toåringer og 1 av 10 ettåringer snus forover. Det er skumle tall. Anbefalingen er krystallklar: La barnet ditt sitte bakovervendt i hvert fall til det er 4 år – og helst enda lenger, slår hun fast.

Det er også en skummel trend, understreker If.

– Jeg tror de færreste er klar over at risikoen for at barnet omkommer eller blir hardt skadd er hele fem ganger større når det sitter forovervendt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.  

– Belastningen på skuldre, nakkeparti og hodet blir mye større ved en frontkollisjon når barnet sitter vendt forover. Hvis barnet derimot sitter bakovervendt, vil trykket fordeles over en større flate og dermed minske belastningen på både nakke og indre organer, sier Clementz.

Årets trafikktellinger er gjennomført av politiet utenfor barnehager og skoler, og de har sjekket og registrert hvordan barna er sikret i bilen. Dette inkluderer barn i alderen 1-9 år, og det er gjort 2.090 registreringer. Slike tellinger gjennomføre hvert 2. år.

Slik fordeler tallene for bakovervendt sikring seg:

  • 1-3 år: 65 prosent
  • 1 år: 90 prosent
  • 2 år: 72 prosent
  • 3 år: 41 prosent
Les også:

Debatt