Aksel opp et nivå neste sesong

Aksel Lund Svindal, sylfersk racerfører, imponerte alle under sin første sesong som Porsche-fører. Det gjør sitt til at han rykker opp et nivå etter kun ett år som racerfører.


Vår olympiske mester og den tidligere alpinstjernen Aksel Lund Svindal liker fart, og da Porsche banket på og lurte på om han ville bli en ambassadør for sportsbilmerket takket han selvsagt ja. Og snøballen begynte å rulle.

Med en fot innenfor var heller ikke veien lang til motorsporten, og da det svenske laget Porsche Experience Racing lurte på om Aksel hadde lyst til å delta i Porsche Sprint Challenge Scandinavia trengte han ikke å tenke seg så veldig mye om.

Lagkamerater i teamet? Selveste Ingemar Stenmark, en gammel alpinkonge, samt en ekte kongelige en, prins Carl Philip av Sverige.

Allerede under den første runden sjokkerte han både seg selv, teamet og resten av feltet ‒ og gikk like godt helt til topps. Dette var altså et halvt år etter at Aksel for aller første gang satt seg inn i en racerbil.

Totalt har nordmannen raket inn fire pallplasser, og har imponert så mye at Porsche Experience Racing mener at det er på tide å ta satsingen opp et nivå.

I Porsche Sprint Challenge Scandinavia kjører alle deltakerne en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, men det finnes noen enda raskere racerbiler med Porsche-merket ‒ 911 GT3 som blant annet brukes i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Det blir nesten som å gå fra storslalåm til utfor, og Aksel må lære seg en helt ny og langt raskere bil.

– Jeg er veldig fornøyd med debutsesongen, og jeg har lært mye og utviklet meg utrolig mye som en fører, sier Aksel Lund Svindal.

‒ Samtidig har jeg store forventninger til neste sesong og mesterskapsbytte. Jeg kjenner banene ganske godt etter denne sesongen, men jeg skal lære meg en helt ny bil og har stor respekt for nivået til førerne i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det blir veldig gøy og litt nervøst, slår den to ganger tidligere olympiske mesteren fast.

Og han kan heller ikke klage på opplæringen.

I år har han altså kjørt en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, en fabrikkbygd racerbil med en midtmontert 425 hk sterk boxermotor og hjelpesystem i form av justerbar ABS og Traction Control/ESC.

I Porsche Carrera Cup Scandinavia kjører alle siste generasjon Porsche 911 GT3 Cup, også en fabrikkbygd racerbil, med en bakmontert boksermotor på hele 510 hk ‒ og helt uten hjelpemidler som ABS og ESC.

Aksel fikk prøvd en GT3 Cup da det ble kjørt løp på Rudskogen i september, og den bilen skulle kjøres av Formel 2-fører Dennis Hauger som var gjestefører. Hauger instruerte Aksel etter beste evne.

– I ettertid kan jeg innrømme at jeg var veldig nervøs før jeg satte meg inn i bilen, sier Aksel.

‒ Mer kraft og ingen assistansesystemer, i en bil som Dennis skulle konkurrere med like etterpå, så ingenting kunne gå galt. Men da jeg gikk ut av bilen, var det bare én tanke i hodet mitt – jeg skal kjøre racing i en bil som denne en dag!

Han trengte ikke å vente veldig lenge på akkurat den muligheten.

‒ Da Porsche Sverige spurte om jeg ville ta racingsatsingen til neste nivå, nølte jeg ikke et sekund, slår nordmannen fast.

Porsche Carrera Cup Scandinavia er minst like glade for å ha den veldig godt likte stjernen på plass.

– Å ha Aksel Lund Svindal i mesterskapet i 2023 føles helt fantastisk, sier Thomas Johansson, sportsdirektør, Porsche Carrera Cup Scandinavia.

‒ Aksel viste i Sprint Challenge hvor ambisiøst han tar en utfordring som dette, men også at han har talent for racing. Det skal bli utrolig interessant å følge ham den kommende sesongen, og se hvor langt ambisjonsnivået hans kan ta ham.

Porsche Carrera Cup Scandinavia er Porsches offisielle eliteracerserie i Skandinavia, og alle kjører identiske Porsche 911 GT3 Cup og serien har offisiell status som svensk GT-mesterskap. Denne serien er på plass i 11 markeder.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia kjøres som en støtteklasse til Porsche Carrera Cup Scandinavia og er et racingmesterskap for unge talenter og semi-profesjonelle entusiaster som ønsker å ta steget opp fra klubbracing til en klasse som er fullt sanksjonert av Porsche Motorsport.

Porsche Carrera Cup Scandinavia og Porsche Sprint Challenge Scandinavia drives av Porsche Sverige i samarbeid med Porsche Motorsport. Sesongen 2023 har begge mesterskap premiere helgen 12.-13. mai i Anderstorp.

Hvordan det første året med motorsportsatsingen fortonet for Aksel Lund Svindal kan du faktisk se på Viaplay. Der vises dokumentaren «Taming Speed», hvor, ja, Aksel også skal temme farten med fire hjul. Det har han som kjent klart på to ski.

Nordmannen står med totalt sju VM- og OL-gull, og tok 36 verdenscupseire i løpet av sin alpinkarriere. Og den første seieren på fire hjul kom altså på første forsøk.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport