Det er nå mulig å avregistrere kjøretøy uten å levere inn skiltene, men det har en bakside. (Foto: Statens vegvesen)

Å glemme registreringen kan bli rådyrt

Nå kan kjøretøyene ha fysiske skilt uten å faktisk være registrert, noe som kan gjøre at du glemmer å registrere sommerbilen. Det kan i verste fall gjøre deg til gjeldsslave.


Statens vegvesen har jobber hardt med å digitalisere tjenestene sine, og en som har vært tidskrevende både for bilistene og de som jobber på Vegvesenet tok skrittet over til den digitale alderen i fjor.

Da ble det nemlig innført en ny ordning rundt frivillig avregistrering av kjøretøy, som nå enkelt kan gjøre med noen tastetrykk fra stua og er myntet spesielt mot sesongbaserte kjøretøy som normalt av- og påregistreres to ganger i året.

Det betyr at man ikke trenger å fysisk levere inn skiltene når kjøretøyet blir avregistrert, og i de aller fleste tilfellene blir disse sittende på kjøretøyet selv om det er ikke er registrert for bruk på veiene.

Vegvesenet sier at i høst avregistrerte flere hundretusen nordmenn campingvogna, bobilen og motorsykkelen digitalt for aller første gang, men de frykter åpenbart at mange glemmer å registrere den nå som sommersesongen er her.

Og nå går de ut med en oppfordring om å gjøre nettopp dette, for løsningen har en bakside. Det er fort gjort å glemme at kjøretøyet faktisk er avregistrert, og dermed kjøre rundt med et kjøretøy som ikke en gang har en ansvarsforsikring.

– Flere glemmer å registrere bilen og det kan fort bli en dyr forglemmelse, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.

‒ Vi ser en økning i antall avregistrerte og uforsikrede kjøretøy i trafikken. Om du bruker et kjøretøy som er avregistrert får du et gebyr på 5.000 kroner og skiltene blir inndratt.

Det svir selvsagt, men det kan bli enda verre om man havner i en ulykke.

‒ Kjører du med et avregistrert kjøretøy, har du helt enkelt ikke gyldig forsikring, advarer hun.

Mange har altså benyttet seg av den digitale muligheten for avregistrering.

– Vi er glade for at kundene har fått en enklere hverdag og slipper å møte på trafikkstasjonen for å levere og hente skilt. Ordningen fungerer stort sett veldig bra, men du må huske å registrere bilen igjen, understreker Øwre.

Det er nemlig en felle som det er lett i tråkke i. For selv om du har en avtale med forsikringsselskapet ditt, gjelder ikke forsikringen før kjøretøyet igjen er registrert hos Statens vegvesen.

Vegvesenet forklarer at først må forsikringen være på plass, og deretter kan kjøretøyet registreres på vegvesen.no. Kjøretøy må også ha godkjent EU-kontroll, og må heller ikke ha andre mangler.

– Vi er bekymret over at flere kjører rundt i bobiler, campingvogner og motorsykler som ikke er registrert. Kanskje tenker ikke folk på det fordi skiltene fremdeles er festet til kjøretøyet? spør Øwre.

– Dersom du er involvert i en ulykke eller et uhell, er det kun ansvarsforsikringen som dekker tap overfor andre parter. Ikke glem at hvis du har avregistrert kjøretøyet, er også ansvarsforsikringen automatisk sagt opp. Hvis kjøretøyet er uforsikret og du er involvert i en ulykke, blir du økonomisk ansvarlig.

Det kan koste deg dyrt, og i verste fall gjøre deg til en gjeldsslave.

Så husk å registrere kjøretøyet som du avregistrerte i høst slik at du har en gyldig forsikring.

Det er nå mulig å avregistrere kjøretøy uten å levere inn skiltene, men det har en bakside. (Foto: Statens vegvesen)

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Forbruker