HjemElbilerVolvo viser framtidens bil, og den er oppsiktsvekkende

Volvo viser framtidens bil, og den er oppsiktsvekkende

Nullutslipp, bærekraft og sirkulær. Det er de tre stikkordene for framtidens Volvo, og nå viser de også konkret hva det betyr gjennom bilen Concept Recharge.

Volvo har en voldsom plan. Allerede innen 2030 skal de kun produsere elbiler, og 10 år senere skal de være klimanøytrale og ha en sirkulær virksomhet.

- Annonse -

Mer bestemt er målet å kutte CO2-utslippet med 80 prosent i forhold til en 2018-utgave av XC60, og dette uten at det går utover den premium følelsen og kvaliteten Volvo faktisk har blitt kjent for.

Her snakker svenskene om hele livsløpet til en XC60, altså fra vugge til grav.

For å få ned karbonavtrykket så kraftig må de bruke bærekraftige og naturlige materialer, de må resirkulere og ikke minst påse at alle leddene rundt en bil og bilproduksjon tar hensyn til miljøet.

Og de viser mer enn gjerne hva dette betyr i praksis.

- Annonse -

For de har laget et konsept som har et livsløp som presser CO2-utslippet under 10 tonn, vel og merke om den blir ladet med fornybar energi.

Bilen har de kalt Volvo Concept Recharge, og er en ganske så oppsiktsvekkende SUV. Eller kanskje skal vi si stasjonsvogn?

‒ Når vi går inn i elbilens alder, vil hvor langt du kan kjøre på full lading være en nøkkelfaktor, sier Owen Ready, leder for strategisk og merkevaredesign hos Volvo Cars.

‒ Den enkle tilnærmingen er å legge til flere batterier, men det er ikke det samme som å bare legge til en større drivstofftank – batterier øker vekten og karbonavtrykket. I stedet må vi øke den totale effektiviteten for å øke rekkevidden. Med Concept Recharge utforsker vi spenningen mellom behovet for effektivitet og ønsket om samme plass, bekvemmelighet og kjøreopplevelse som i dagens SUV-er.

- Annonse -

Concept Recharge skal altså vise at Volvo jobber aktiv mot en bærekraftig framtid, og at de tenker nye løsninger.

På innsiden har Volvo brukt en masse bærekraftige materialer, både naturlige og resirkulerte materialer. Dette inkluderer et ansvarlig høstet svensk ull, miljøvennlige tekstiler og lette kompositter laget av naturlige kilder.

Volvo forklarer at «ansvarlig ull gjøres om til helt naturlig pustende klut, fri for tilsetningsstoffer. Dette varme og myke materialet brukes i seteryggen og instrumentpanelet. I mellomtiden er gulvet og nedre dører dekket av et rikt teppe av 100 prosent ull».

Videre er seteputene og berøringsflatene på døren laget av et miljøvennlig materiale som inneholder Tencel-fibre fra cellulose. Her forklarer svenskene at dette stoffet har stor slitestyrke og er mykt mot huden, og sier at ved å bruke Tencel-fibre, produsert gjennom en svært vann- og energieffektiv prosess, kan Volvo-designere redusere bruken av plast i interiørdeler.

I tillegg bruker seteryggene og nakkestøttene, samt en del av rattet, et nytt materiale laget av Volvo kalt Nordico. Det er mykt materiale laget av biobaserte og resirkulerte ingredienser som kommer fra bærekraftige skoger i Sverige og Finland, og skal gi et CO2-avtrykk som er 74 prosent lavere enn skinn.

Andre steder i interiøret benytter Concept Recharge seg av linkompositt som også er utviklet av Volvo i samarbeid med leverandører. Den bruker fibre fra linfrøplanten, som er blandet med kompositter for å gi en sterk og lett, men likevel attraktiv og naturlig estetikk.

Framtidskonseptet er også miljøsnill på utsiden.

Her består støtfangerne foran og bak samt terskellistene av linkompositt. «Å bruke en linkompositt både innvendig og utvendig på denne måten resulterer i en betydelig reduksjon av brukt plast», forklarer de.

‒ Med Concept Recharge har vi skapt et komfortabelt og funksjonelt familierom, sier Lisa Reeves, leder for interiørdesign.

‒ Kabinen tilbyr sofistikerte former gjennom bruk av naturlige materialer og harmonisering av teksturer og toner, som gjenspeiler den tidløse elegansen til førsteklasses skandinavisk design.

Forbrenningsmotoren må selvsagt vike for den elektriske drivlinjen, og dermed spiller dekkene også en enda viktigere rolle.

For ikke bare er de avgjørende for sikkerheten, men de bidrar også i stor grad til bilens rekkevidde. Volvo mener at dette betyr at dekk til elbiler alltid må være på topp rent teknologisk.

Concept Recharge har fått spesielle dekk laget av Pirelli som er helt fri for mineralolje og er laget av 94 prosent fossilfrie materialer, og her forklarer Volvo at det «inkluderer resirkulerte og fornybare materialer som naturgummi, bio-silika, rayon og bio-harpiks».

I tillegg til bærekraftige materialer, elektriske drivverk og spesielle dekk, melder Volvo at Concept Recharge «forbedrer miljøtroverdigheten til SUV-er gjennom effektivitet og aerodynamikk».

For Concept Recharge viser ikke bare miljømessige materialer, men også hvordan Volvo ser for seg aerodynamikken i framtidige biler.

Volvo kan melde at konseptet har innovative aerodynamiske funksjoner som utvendige designdetaljer som jevner ut luftstrømmen, et nytt hjuldesign, et lavere tak og en mer oppreist bakende.

Resultatet er en SUV, eller stasjonsvogn, som forbedrer luftstrømmen for å øke rekkevidden, samtidig som den også tilbyr mye plass ‒ som jo er en av fordelene med biler uten forbrenningsmotor og girkasse.

‒ Mens forbrukerne fortsetter å øke etterspørselen etter fordelene med SUV-er, er vi fast bestemt på å produsere biler som tilbyr all den sikkerheten og komforten de ser etter, i tillegg til å redusere deres miljøpåvirkning, konkluderer Owen Ready.

Og en ting kan vi alle være enig om ‒ dette er en ganske så oppsiktsvekkende elbil:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Cadillac Lyriq befinner seg nå i soloppgangen, og er snart på plass i USA. (Fotos: Cadillac)

Cadillac Lyriq har fått rekkevidde og pris

Muligens inspirert av den ekstreme interessen rundt Ford F-150 Lightning, har Cadillac trykket på gasspedalen såpass mye at Lyriq...
Rolls-Royce har gitt Phantom en midtlivs-oppdatering. (Fotos: RR)

Phantom ‒ ånden kjører videre

Rolls-Royce har gitt Phantom en ansiktsløfting, uten at de har endret altfor mye på generasjonen som kom i 2017. Vi...
For første gang har en robot lakkert et avanserte kunstverk på en bil. (Foto: ABB)

For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video. Det er ABB Robotics som kan fortelle...
Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her