- Annonse -
HjemElbilerVolvo med et oppsiktsvekkende elbil-konsept

Volvo med et oppsiktsvekkende elbil-konsept

Et nytt elektrisk konsept fra Volvo bryter med tradisjonelt design og viser en ny framtid.

Uten Volvo-merkene hadde det vært svært vanskelig å se at denne faktisk kommer fra det svenske merket, for Volvo Concept Recharge er noe ganske annet enn det vi har sett til nå.

- Annonse -

Nå er elbilen som navnet sier et konsept, men bilen viser uansett hvordan Volvo vil tenke framover ‒ ikke minst med tanke på den store fordelen et elbil-design faktisk har.

Elbiler trenger som kjent ikke en stor motor eller en girkasse med en stor tunnel under bilen, noe som gjør at man kan gjøre to store designgrep når slike biler tegnes.

Uten en stor motor foran kan man skyve forhjulene enda lengre framover, og inne i bilen kan man lage biler med helt flate gulv. Begge endringene gir enda mer innvendig plass i forhold til den ytre størrelsen.

Problemet for bilprodusentene at disse to grepene er vanskelig å få til på plattformer som primært er designet for biler med forbrenningsmotor og girkasse, men nye plattformer tar også høyde for dette. Og som vi vet har alle de store nye plattformer som også skal utnytte den innvendige plassen enda mer optimalt.

- Annonse -

Volvo har allerede klar to elbiler, en helelektrisk versjon av XC40 og den aller første rene elbilmodellen, kommende C40. Begge er satt sammen på CMA-plattformen i likhet med Polestar 2. Neste ut deretter blir en ny generasjon av flaggskipet XC90, før de skal komme med en rekke nye elbiler fram mot 2030.

Hva framtiden vil bringe får vi nå et lite glimt av, for Volvo kan nå vise et ganske så oppsiktsvekkende konsept kalt Volvo Concept Recharge.

Her har Volvo styrt eter selskapets skandinaviske designarv, hvor mantraet «less, but better» er et sentralt element. Som vi ser har svenskene utnyttet fordelen med å flytte hjulene enda lengre ut mot fronten og bakenden, hatt fokus på aerodynamikk som er viktig for rekkevidde og gitt den et voldsomt glasstak som bør sørge for mye naturlig lys for de på innsiden.

Innvendig kan vi også se et veldig flatt gulv, slik elbilene til Volvo vil ha i framtiden. Dermed utnyttes de to store designfordelene med elbilene til det fulle.

- Annonse -

I Concept Recharge kommer dette til syne med at setene har fått nye plasseringer, samt at de har optimalisert takprofilen og senket panseret som skal sørge for den samme gode sittehøyde som i Volvo XC40, XC60 og XC90.

«Less, but better»-prinsippet har også gjort sitt til å fjerne alle unødvendige elementer, og det er ganske så vanskelig å se at dette faktisk er en Volvo uten merkene som identifiserer bilen.

Framme er grillen byttet mot en skjoldaktig struktur, mens hovedlyktene er en ny tolkning av Volvo Tors hammer-design. Her forklarer Volvo at disse har fått en ren grafisk utforming, muliggjort av den nyeste HD-teknologien, og åpner seg i mørke for å avdekke hovedlyktenhetene.

Bak er de klassiske baklyktene utstyrt med et sett av vinger som strekkes ut i høyere kjørehastigheter for å forbedre den samlede aerodynamikken ytterligere.

‒ Vår Concept Recharge representerer et manifest for Volvos helelektriske framtid, og en ny type kjøretøy, sier designsjef Robin Page.

‒ De nye og moderne proporsjonene går hånd i hånd med økt allsidighet og viser hva som er mulig å oppnå med teknologi når vi snakker om design.

På innsiden er også mindre bedre, og framme finner vi et lite instrumentpanel foran rattet og en 15-tommers nettbrettskjerm i midten ‒ og det er stort sett det. Volvo samarbeider forresten med Google når det kommer til infotainment, og i framtiden skal bilene utstyres med et integrert Android Automotive OS-system.

Volvo melder også at de har tenkt på sin skandinaviske arv også i resten av kupeen, hvor de har gått for rene linjer og hyller naturen på sin måte.

– Inne i Concept Recharge har vi skapt en ekte skandinavisk stuefølelse. Interiøret kombinerer vår nyeste teknologi med vakre, bærekraftige og naturlige materialer. Alle deler av interiøret er et lite kunstverk i seg selv, og kunne stått alene som et individuelt møbel i et rom. Vi bruker de nyeste teknologiene, men ikke for deres egen skyld. Vi legger alltid vekt på de fordelene teknologiene kan føre med seg, sier Page.

Bilmerket har også en formidabel satsing på sikkerhet, og har blant annet inngått samarbeid med Nvidia som utvikler superhjerner til biler og Luminar som utvikler øyne gjennom lidar-sensorer.

For Concept Recharge er Luminars øyne et viktig element med tanke kommende trygg selvkjøringsteknologi, og er plassert i en optimal posisjon på taket for å samle informasjon om omgivelsene rundt bilen.

– Med Concept Recharge viderefører vi Volvos rike designarv på en moderne og frisk måte gjennom overgangen til vår helelektriske framtid. Den representerer alt vi tror at kundene ønsker seg fra en helelektrisk Volvo, og vi gleder oss til å ta denne filosofien i bruk i vår neste generasjon biler, avslutter Robin Page.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Norge har en av verdens høyeste drivstoffpriser, men våre folkevalgte har foreløpig ikke brydd seg om det. (Foto: NAF)

Tre av fire i distriktene sliter nå med høye pumpepriser

Mens Norge håver inn store summer på høye oljepriser, er drivstoffprisene i ferd med å knekke privatøkonomien til folk...
Mange tar med seg kjæledyret på bilferie, og da er det smart å tenke på sikkerhet og velvære. (Fotos: Musti)

Slik tar du vare på kjæledyrene på bilferie

Vi har blitt flinkere til å sikre kjæledyrene under bilturen, og her er tipsene for å gjøre bilferien enda...
Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her