Viking sender to bergingsbiler til Ukraina. (Foto: Viking Redningstjeneste)

Viking gir bergingsbiler til Ukraina

To biler skal bidra til viktig opprydningsarbeid i det krigsherjede landet.


Alle har sett de dramatiske bildene fra Ukraina, hvor Russland ikke viser noe nåde i bombingen av byer øst i Ukraina. Der er det ikke bare et behov for militært utstyrt, men også for kjøretøy og maskiner som kan bidra i opprydningsarbeidet.

– Vi er glade for å kunne bidra på vår måte, sier konsernsjef i Viking, Lars Goksøyr.

Fredag satte den første av to norske bergingsbiler fra Viking kurs for Ukraina.

– Situasjonen i Ukraina er fryktelig vanskelig, og bildene vi ser i mediene påvirker oss alle. Infrastrukturen i det ukrainske samfunnet har kollapset, og befolkningen trenger helt nødvendig utstyr. Dette er vår måte å hjelpe på, sier Goksøyr om valget av å sende tjenestekjøretøy dit.

Viking bidro allerede i 2022 med økonomisk til hjelpeorganisasjonen Ukrainas Frihetshjelp, og Goksøyr håper nå at bergingsbilene skal hjelpe samfunnet og menneskene på fote.

‒ Vi vurderte det slik at økonomisk bistand var det beste i første omgang, sier han.

‒ Når vi nå ser at det etterlyses tjenestebiler, som ambulanser og nyttekjøretøy, så var det naturlig å bidra med det vi kan og kjenner til. Det er konkrete bidrag som vi får bekreftet at kommer fram der behovet er størst ‒ og som vi håper bidrar i arbeidet.

Den andre bergingsbilen skal etter planen sendes i løpet av neste måned.

‒ Dette er gode, solide biler som har vært i bruk her i Norge allerede, det er godt å vite at de nå skal gjøre nytte for seg i et krigsherjet land, sier Goksøyr.

Denne donasjonen er et resultat av et spleiselag mellom Viking sentralt og lokale Viking-stasjoner rundt om i landet.

– Tilbakemelding fra lokalt ansatte på Viking-stasjonene er at det dette er svært positivt. Følelsen av å bidra med noe fra oss er fint. Av erfaring vet vi jo hvor mye disse bilene kan hjelpe til i opprydningsarbeid som kan være vanskelig, sier Goksøyr.

De opplyser at det er hjelpeorganisasjonen Ukrainas Frihetshjelp som står for gjennomføring av transporten.

Bergingsbilen som nå er på vei kjøres av frivillige, og inkluderer ting som aggregater, bærbare kraftstasjoner, parafinvarmere, arbeidslamper, presenninger, dieselvarmere, primuser og diverse medisinsk utstyr.

Viking sender to bergingsbiler til Ukraina. (Foto: Viking)

Les også:

Les mer om:

Nyheter