Verdensmester gir kjøretips til MC-folket

«Ikke tro du er verdensmester». Det er det viktigste kjørerådet fra nettopp verdensmester Pål Anders Ullevålseter til motorsyklistene. Se video.


Norsk motorsport har fostret mange store stjerner, som de gamle rallyheltene Per Malling, Trond Schea og John Haugland, rallycross-essene Per Engseth og Martin Schanche, selvsagt flerfoldig verdensmester Petter Solberg til dagens stjerner som Dennis Hauger i formel 2 og flere ganger drift-mester Fredric Aasbø.

Men den med de aller fleste talentene er utvilsomt Pål Anders Ullevålseter, enduro-verdensmester i ørkenrally tilbake i 2004 ‒ og vinner av så forskjellige TV-program som «Isdans», «71 grader nord kjendis», «Farmen kjendis» og «Mesternes mester».

Det er åpenbart ingenting Ullevålseter ikke behersker til det fulle, men selv multikunstneren tror ikke at han er verdensmester når han er ute og kjører motorsykkel i vanlig trafikk. Det er viktig å merke seg.

For det har vært en negativ utvikling både i antall døde i trafikken og antall omkomne på MC i år, og trafikkmyndighetene har både innkalt til krisemøter med aktører og kjørt i gang kampanjer som skal settes fokus på sikkerhet.

På krisemøtet før sommerferien deltok også MC-aktører, og et resultat av dette ser vi nå. Motorsykkelimportørenes Forening (MCF) og Pål Anders Ullevålseter vil nemlig sette fokus på holdninger i en ny kampanje.

Det setter Statens vegvesen pris på.

‒ Vi er glade for at det nå gjøres flere tiltak for å spre viktig informasjon til alle som kjører motorsykkel, og det holdningsskapende arbeidet er svært viktig, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Det første rådet fra Ullevålseter er at ingen må tro at de er verdensmester når de kjører motorsykkel i vanlig trafikk. Det rådet kan også alle som ferdes i trafikken ta med seg.

‒ Det er sterkt å høre at selv ikke en ekte verdensmester som Pål Anders Ullevålseter er verdensmester på veien, sier Per-Anton Vinje i MCF.

Ullevålseter kommer altså med fire råd til de over 200.000 motorsyklistene her i Norge, og her er de:

  1. Ikke tro du er verdensmester. Kjør nøkternt.
  2. Bli ferdig med bremsing før svingen. Da er du trygg og har god kontroll.
  3. Kjør i ditt tempo. Ikke la andre styre din hastighet og kjøretempo.
  4. Dra på kurs. Førerkurs finnes over hele landet og anbefales på det sterkeste.

Under det første halvåret omkom 63 personer i trafikken, noe som er mer enn en dobling fra samme periode i fjor. Tidligere i juli rullet Statens vegvesen ut en ny kampanje som skal sette fokus på generell trafikksikkerhet, og hovedbudskapet i denne var at alle må følge med i trafikken.

‒ Vi har ingen å miste. Den dramatiske utviklingen de siste månedene skal snus. Sommermånedene er dessverre vanligvis svært ulykkesutsatte måneder, sa vegdirektøren om bakgrunnen for den nye kampanjen.

Av de 63 omkomne mistet 14 livet på motorsykkel, noe som selvsagt er 14 for mange.

Og er det en man bør høre på er utvilsomt multitalentet Pål Anders Ullevålseter, så sjekk ut videoen når han gir sine fire råd til den ferske MC-føreren Ane Lønnum.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsykkel