Det blir mye trafikk utover ettermiddagen, så tenkt alternativt om du kan. (Fotos: Statens vegvesen)

Vegvesenet advarer mot mye kø

Med nok en inneklemt fridag blir det kø på veiene i dag, og Statens vegvesen vet også hvilke strekninger som blir mest belastet.


Torsdag er det klart for Kristi himmelfarts-dag og dermed langhelg for mange, og Vegvesenet vet også hvor det kommer til å bli kø dagen før. De har nemlig sjekket trafikkdata for mai-måneden fra 2021 til 2023, men det er dog et unntak.

I fjor falt 17. mai på denne utfartsdagen, men i år feirer vi som kjent nasjonaldag i sammenheng med pinsen.

Så Vegvesenet vet hva som kommer utover ettermiddagen.

– Kristi himmelfart ligger an til å bli den store mai-utfartshelgen i år, og det må forventes kø ut fra de store byene, spesielt Oslo, sier seksjonsleder på Vegtrafikksentralen øst i Oslo, Christian Prydz.

Det er rundt det folksomme Oslo-området som får mest trafikk, og forsinkelsene er normalt desidert størst ut fra hovedstaden og sørover, E6 mot Sverige og E18 mot Sørlandet.

Tallene fra 2021 og 2022 viser faktisk en dobling i forsinkelser sammenlignet med vanlig rushtrafikk, men det er også mindre forsinkelser utover vanlig rushtrafikk ut fra flere store byer ‒ spesielt riksvei 555 mot Sotra fra Bergen peker seg ut som en strekning med mye forsinkelse.

– Ellers i landet er det også litt ekstra trafikk, og særlig ut fra de større byene. Men forsinkelsene er ikke på langt nær så store som i Oslo, med Bergen som en god nummer to, forteller Prydz.

Ikke nok med at onsdag er en flaskehals. Søndag er det også grunn til å ta høyde for treg trafikk.

– Trafikken fordeler seg mer utover på hjemfarten søndag, også fordi man unngår rushtrafikk som tilleggsfaktor, men spesielt E18 gjennom Telemark har hatt mye forsinkelse kl. 13-18, med en topp rundt 15, og nær Drammen rundt 16-20, opplyser Prydz.

Han anbefaler å planlegge turen på www.vegvesen.no/trafikk eller laste ned appen «Vegvesen trafikk». Her kan man få trafikkmeldinger for den aktuelle strekningen, og få varsler om veiarbeid og andre hendelser.

Det er også mulig å følge med på køer og trafikkbildet via webkameraene i appen.

– La noen andre enn sjåføren sjekke etter oppdateringer, eller stopp på egnet sted slik at du unngår farlige situasjoner. Hold øynene på veien og kjør forsiktig, understreker han.

Trafikktallene fra 2021 og 2022 viser at forsinkelsene på onsdag før Kristi himmelfart har startet rundt klokken 14, toppet seg mellom 15-17 og har vart til rundt 20 på de mest populære strekningene.

– Vurder om du kan kjøre tidligere eller senere på dagen. Kjører du mellom 14 og 18 må du være forberedt på forsinkelser, særlig hvis du skal kjøre mot Sverige eller mot Sørlandet ut fra Oslo denne dagen, sier Prydz.

Slik fordelte trafikken seg ut fra Oslo og Bergen på onsdag før Kristi Himmelfart i 2022, for biler som kjørte lenger enn 1,5 timer (tilsvarende ca. 100 kilometer):

Fra Oslo: 37 prosent kjørte mot Sverige, 32 prosent mot Sørlandet, 16 prosent mot Hallingdal/Valdres, 8 prosent mot Telemark/Numedal og 7 prosent mot Østerdalen/Gudbrandsdalen.

Fra Bergen: 44 prosent kjørte mot Sotra, 21 prosent mot Stord/Rogaland, 18 prosent mot Voss, 10 prosent mot Hardanger og 8 prosent mot Nord-Hordaland.

Vegvesenet ber også de både i bil og på MC om å kjøre forsiktig.

– Vi ser at farten øker når våren kommer og veiene er fri for snø og is, og at flere tar risiko med farlige forbikjøringer. Vi vil oppfordre til å planlegge god tid, senke farten og ikke ta unødvendige sjanser i trafikken både på utfartsdager og andre dager, sier Prydz.

Han har også en oppfordring til motorsyklistene.

– Nå i mai har mange tatt fram motorsykkelen igjen etter at den har stått i ro i garasjen hele vinteren. De fleste har ikke kjørt sykkel siden i høst, og er kanskje litt rustne. Dessuten er det fortsatt en del grus på veiene flere steder i landet. Jeg vil oppfordre dere til å være spesielt oppmerksomme, og å ta det med ro!

Les også:

Debatt