Annonse
Hjem Nyheter Trump truer bilindustrien med «sikkerhets»-tiltak

Trump truer bilindustrien med «sikkerhets»-tiltak

Verdens nest største smarttelefon-produsent Huawei har fått føle Trumps vrede, og de internasjonale bilmerkene bør heller ikke føle seg for sikker.

Den amerikanske presidenten Donald Trump er opptatt av å beskytte USAs indre marked, og dette har nå toppet seg ved at Huawei er satt på en liste over selskaper som utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel.

Dette medfører at amerikanske selskaper får problemer med å samarbeide med den kinesiske mobilkjempen, og dermed har Google som eier operativsystemet Android sagt at Huawei ikke lenger kan bruke dette systemet i sine kommende mobiler.

Dette er også et ledd i den pågående handelskrigen Trump fører mot Kina, og kan altså få store konsekvenser for Huawei.

Dette er også dårlig nytt for asiatiske og europeiske bilprodusenter.

Saken fortsetter under Annonsen

For er det noen som virkelig irriterer Trump så er det utenlandske bilmerker, som han mener utgjør en stor trussel for amerikanske merker som GM og Ford.

Den noe uberegnelige presidenten har tidligere dundret løs på nabolandet Mexico hvor mange bilprodusenter lager biler, har kastet seg over Harley-Davidson som har flyttet deler av industrien ut av USA, og han har vært spesielt forbannet på tyske merker som han mener oversvømmer det amerikanske markedet.

USA innførte på 1960-tallet 25 prosent toll på pickuper, som er den store salgsmagneten i USA. I årets første fire måneder er de tre mest solgte bilene pickupmodeller, amerikanske Ford F-serien, Ram og Chevrolet Silverado.

Dette er noe Trump har bitt seg merke i, og har flere ganger truet EU med en lignende toll på personbiler og SUV-modeller. I dag er den på 2,5 prosent, mens EU har en toll på 10 prosent på amerikanske biler.

Sist fredag, altså to dager før det ble kjent at Huawei havnet på den nasjonale svartelisten, sa Trump at også noen importerte biler og bildeler utgjorde en nasjonal risiko. Men den gode nyheten for disse er at han ikke har innført straffetiltak som det å heve tollen til opp mot 25 prosent, men har isteden utsatt avgjørelsen opp mot seks måneder slik at samtalene med Japan og EU kan fortsette.

Nå mener ikke Trump at disse utgjør en trussel for den nasjonale sikkerheten med tanke på terrorangrep og slike ting, men at disse rett og slett truer arbeidsplasser og på den måten amerikansk økonomi.

Fredagens uttalelser sender nye sjokkbølger gjennom bilindustrien, og Toyota som skal investere rundt 100 milliarder kroner innad i USA inn mot 2021 var en av de som reagerte med vantro.

«Dette er et stort tilbakeslag for amerikanske forbrukere, ansatte og bilindustrien», sa Toyota ifølge nyhetsbyrået Reuters, og la til:

«Dette sender en beskjed om at våre investeringer ikke er velkommen».

De truer altså tilbake.

Nyhetsbyrået skriver at Trump fortsatte sine retoriske angrep på EU da han møtte en gruppe boligmeklere fredag.

− De har handelsbarriere. De vil ikke ha våre jordbruksprodukter, de vil ikke ha våre biler. De sender Mercedes-Benz hit som om det var småkaker. De sender oss BMW. Vi skattlegger dem nesten ikke.

Ifølge Reuters uttalte en gruppe bestående av asiatiske og europeiske bilprodusenter at det å kalle bilimport og delebilimport for en nasjonal risiko rett og slett var «absurd».

− Ingen i bilindustrien har bedt om tariffer eller annen beskyttelse, la gruppen til.

For Trump får kanskje noe overraskende heller ikke støtte fra bilindustrien i USA med sitt siste krumspring.

− Sannheten er: importerte biler og bildeler er rett og slett ikke en nasjonal sikkerhetstrussel, sier Cody Lusk, president for American International Automobile Dealers Association til Reuters.

− Ved å bruke denne falske påstanden som begrunnelse for å tvinge våre handelspartnere til nye forhandlinger, vil det bare skape større usikkerhet for hele USA’s bilindustri, legger han til.

De siste årene har bilindustrien investert flere hundre milliarder kroner i amerikanske anlegg, og blant annet åpnet Volvo en helt ny fabrikk i fjor. En åpen krig mot internasjonale bilprodusenter vil få følger for slike investeringer i framtiden.

Det er ikke vanskelig å gjette hvordan EU stiller seg til fredagens utspill fra Trump, og EU’s svenske handelskommisjonær la da heller ingenting imellom på Twitter.

Om også bilindustrien havner på en svarteliste til USA vil tiden selvsagt vise, men i mellomtiden skal Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer forhandle med Japan og EU innen 180 dager.

Vi får bare håpe at ingen av de legger en Huawei-telefon på bordet.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker