Annonse
Hjem Elbiler Smart sier adjø til bensinen med 21 biler

Smart sier adjø til bensinen med 21 biler

Et designgeni og et tuningselskap står bak de 21 siste Smart-bilene som kommer med bensinmotor.

21. Tallet er 21.

Det høres ut som en bingokveld på lokalet, men er Smarts måte å ta farvel til den «gamle» tiden på. Den som inkluderer forbrenningsmotor.

For etter 21 år går de små urbane bilene over til eldrift, og det Daimler-eide merket blir dermed den første masseprodusenten som tar det skrittet. De feirer dette med én bil for hvert av årene de har levert biler, og dermed 21 biler totalt (første bil kom i 1998).

Nå er Smart i utgangspunktet biler man legger merke til, men med designet til industridesigneren Konstantin Grcic stikker de 21 spesialmodellene seg enda mer ut. Grcic, som har permanente utstillinger i flere av verdens største museer, har nemlig delt bilen opp i gult og svart.

Saken fortsetter under Annonsen

Det gule, den nye tiden, ser ut til å få overtaket på det svarte.

Slik forklarer han selv designet.

‒ #21 feirer noe spesielt, det feirer 21 år med Smart. For meg symboliserer det også mye av hva 21 handler om: å være fri, bryte grenser, bryte ut, vise din opprørske side. Final Collector’s Edition vekker denne viktige ideen til live, mens vi på samme tid tar farvel til en bit av bilhistorien.

Det er ikke bare Grcic som har er leid inn for å sette preg på de siste 21 bensinbilene, for Daimler har også hentet inn tuningselskapet Brabus for å gi bilene litt mer futt. Det tyske selskapet har i lang tid laget sine egne spesialversjoner av modeller fra Mercedes, Maybach og Smart, og har altså fått #21 i offisiell oppgave.

Hvilke spesifikasjoner farvel-utgaven får har ikke Daimler sagt noe om.

Smart skal altså gå over til elbiler, noe det er ikke noe ukjent terreng de nå styrer inn i.

Allerede i 2007 så de på muligheten til å lage klimavennlige biler som kunne rulle rundt i de urbane strøkene, og kom som den første europeiske serieproduksjon av helelektriske biler. Den gang lagde de 100 elbil-versjoner som ble levert London.

Her i Norge har vi faktisk for lengst sagt adjø til bensin-Smart, noe som skjedde tilbake i 2017. Siden den gang har det kun blitt solgt elektriske Smart-biler her i landet, noe som også gjelder USA og Canada.

Fra neste år kommer altså resten av verden etter.

De aller siste bensinutgavene ruller ut av fabrikken i august, og blir helt sikkert et mål for samlere.

Her er flere bilder av #21:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,717FansLik
81FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker