Pakk smart og sikkert i bilen. (Foto: NAF)

Slik pakker du bilen riktig

Ingen løse gjenstander og det tyngste skal nederst, og spesielt de som kjører elbil må være obs på maks lastevekt.


Mange gjør seg klar til en sommerutfart i bilen, og ofte pakkes bilen ganske full. Og det kan være en utfordring med elbiler.

For NAF har tidligere advart mot elbilens lastekapasitet, som i snitt er 30 prosent mindre enn hos en dieselbil. De har kommet fram til et snitt på 453 kilo nyttelast for elbiler inkludert fører, og når man regner med passasjer blir det ganske lite til overs.

-->
Om vi regner fire passasjerer på 75 kilo tar disse 300 kilo nyttelast, så om elbilen har en nyttelast rett over dette kan du knapt ta med deg bagasje. Så sjekk bilens nyttelast før du begynner pakkingen.

En annen ting NAF har advart mot er kjøreegenskapene til en overlastet bil. De har kjørt tester som viser at bilens egenskaper både i sving og nedbremsing blir kraftig redusert i en overlastet bil, så husk at kjøreegenskapene endrer seg fra en tom til full bil.

Ok, så var det selve pakkingen.

Uansett hva man skal så er det viktig å tenke på hvordan man pakker i en bil, for dette har altså mye å si for sikkerheten.

‒ Å pakke bilen handler om mer enn å få plass til mest mulig, påpeker pressesjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen

‒ Hvordan du pakker og hva som ligger hvor er viktig for sikkerheten. En grunnleggende regel er å pakke bagasje i bagasjerommet eller takboks, ikke i kupéen – og pakk det tyngste nederst.

Flere tester har vist at selv den minste ting kan bli livsfarlig ved en bråstopp om de ligger løst i kupeen, så bruk de lommene som bilen har.

NAF forklarer at et nettbrett, som veier under en kilo, får en kraft på hele 24 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Om hastigheten økes til 70 km/t blir kraften 36 kilo. I 100 km/t vil nettbrettet få en kraft på 96 kilo.

‒ Skal noen bruke nettbrett eller mobiltelefon under kjøreturen er det lurt å feste disse til egnede stativer samtidig som man sørger for at småting legges i hanskerommet eller andre trygge plasser, understreker Svendsen hos NAF.

Pakk smart og sikkert i bilen. (Foto: NAF)

Mange tar også dyr med seg på tur, og NAF sier at et løst kjæledyr kan det distrahere sjåføren eller påføres skader ved en plutselig nedbremsing. Det soleklare rådet er å ha dette i et bur.

‒ Pass på å stoppe slik at også hunden eller kjæledyret får en pause. Benytt anledningen til å rusle deg en liten tur. Da blir både du og kjæledyret opplagte og klar for nye kilometer, sier Svendsen.

Her er rådene fra Trygg Trafikk for en trygg biltur:

  • Pakk smart: De tyngste tingene skal pakkes nederst og nærmest bakseteryggen. De letteste tingene pakker du øverst, men ikke stable ting høyere enn seteryggen. 

  • Bagasjeromstrekket skal kunne trekkes ut – da er du også sikker på at du ikke sperrer for sikten.
 

  • Bruk integrerte surrekroker til å sikre bagasjen hvis det finnes.
 

  • Sikre løse gjenstander: Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehylla eller liggende løst andre steder i kupeen. 
 

  • Ikke overbelast takboksen: Har du takboks, er det viktig å ikke pakke den for tungt. I vognkortet finner du hvor mye last du kan ha på taket. Takboksen bør ikke lastes med tunge gjenstander.
 

  • Ikke pakk bort sikkerhetsutstyret: Husk at sikkerhetsutstyr som varseltrekant, førstehjelpsskrin og refleksvest skal være lett tilgjengelig – ikke under mange kilo bager og kofferter. Refleksvesten skal alltid være innen rekkevidde fra førerplassen.
 

 

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker