Det er en ganske så overraskende vinner av årets konseptdesign-pris. (Fotos: Concept Car Design)

Sjokkerende vinner av årets konsept

De 10 vakreste bilene i år er kåret, og det er også de 10 mest oppsiktsvekkende konseptdesignene. Og konseptlisten som toppes av et fullstendig uventet bilmerke får du har.


Det er Car Design Review som kårer både årets bildesign og årets konseptdesign, og de har nå funnet fram til de 10 beste bilene i begge kategoriene.

 

Vi har allerede skrevet om årets vakreste bil, Polestar 4, som tok en klar seier foran Kia EV9 og Volvo EX30. Så ja, moro nok fant to svensker veien til årets pall.

Den kåringen involverer nye biler som er eller kommer på markedet, og positivt nok kan også de aller fleste av de 10 vakreste kjøpes her i Norge. Da er det noe helt annet med den andre kåringen til Car Design Review ‒ de vakreste konseptene.

Konsept er altså ikke det samme som prototype, for det første betyr gjerne at dette kun er en forhåndstitt på noe som kan komme i fjern framtid ‒ mens en prototype gjerne betyr at dette er en forhåndsvisning på noe som skal komme i ganske nær framtid.

Mange konsepter tar dermed aldri spranget fra tegneblokka og over i produksjon, men ofte finner deler av konsept også veien inn i produksjonsbiler. Det er Polestar 4 et godt eksempel på, for den har fått løsninger som tidligere kun er vist fram i konseptbiler.

Med konsepter kan også designerne la fantasien løpe enda litt mer løpsk, og mange av konseptbilene som blir vist i løpet av et år er dermed ganske så oppsiktsvekkende. Så det er alt annet enn enkelt å plukke ut de 10 som har framhevet seg mest, men er det noen som har kontroll bør det være juryen bak Car Design Review.

Denne består av 16 eksperter fra merker som Audi, Ford, Lamborghini, Lucid og Mercedes, og de følger prinsippet fra for eksempel i Eurovision og har ikke lov til å stemme på biler fra eget merke. Ei heller konsepter laget av noen andre merker i eventuelt gruppe de tilhører, så Audi-medlemmet kan ikke stemme på et Lambo-konsept ‒ begge merkene tilhører nemlig Volkswagen-gruppen.

Et bilmerke som aldri slutter å overraske er Dacia, det rimelige alternativet eid av Renault i likhet med Alpine-merket. Dacia har solgt formidable 8 millioner biler siden 2004, og i år har salget skutt til værs med hele 16,7 prosent i løpet av årets tre første kvartaler. I løpet av årets ni første måneder skuflet de ut nærmere en halv million biler, og det er imponerende.

Det er dermed lett å forstå at de er på hugget, og det gjelder også konsepter. For de har nemlig årets konseptbil, ifølge designekspertene.

 

For som du skal få se av topp-10-listen er det noen formidable biler her, så det at Dacia klarer å gå helt til topps er intet mindre enn et lite jordskjelv. Her må nemlig særs imponerende konsepter fra merker som Audi, BMW, Mercedes og Porsche bite i støvet for bilen kalt Dacia Manifesto.

Og det rumenske merket har kommet helt ut av det blå, og selv redaktøren hos Concept Car Design (CDN) som står bak kåringen er lettere sjokkert.

‒ I løpet av de 10 årene disse prisene ble utdelt, har Dacia aldri tidligere vært en konkurrent for noen bilkategori, så å vinne årets Concept Car Design of the Year-pris er en utrolig prestasjon og viser hvor langt designavdelingen har kommet, sier James McLachlan, redaktør for CDN.

Selv ikke designdirektøren hos Dacia hadde drømt en om slik pris.

‒ Jeg er veldig beæret over antallet mennesker som har satt pris på friskheten i dette lille prosjektet, som uttrykker verdiene til merkevaren vår og viser at Dacia-design er i utvikling, sier David Durand.

‒ Jeg tror ingen forventet dette fra Dacia. Denne anerkjennelsen fra designfagfolk forteller meg at vi er på rett vei.

Her er den stolte designsjefen foran konseptet:

Nedover på listen er det mange konsepter som har imponert bilverden gjennom året, så får tiden vise hvor mange av disse som faktisk tar spranget videre til å bli en produksjonsbil.

Vi håper selvsagt at det blir flest mulig av bilene, for dette er en ganske imponerende liste med en veldig overraskende vinner helt øverst.

Her er et bilde av innsiden til Dacias manifest, og under dette finner du topp-10 beste konseptdesign i år. 

Årets ti beste konseptbildesign:

  1. Dacia Manifesto
  2. Citroën Oli
  3. Mercedes Vision One-Eleven
  4. Audi Activesphere
  5. Lancia Pu+Ra HPE
  6. Porsche Mission X
  7. Peugeot Inception
  8. Dodge Charger Daytona SRT
  9. BMW i Vision Dee
  10. Lincoln modell L100
Les også:

Debatt