Det kommer stadig nye smaksprøver på framtiden, og nå skal Bodø prøve ut verdens nordligste selvkjørende buss og Posten skal sende droner fra Snåsa til Namsos.
Det er to store ting vi nå venter på ‒ selvkjørende kjøretøy og transportmidler som enkelt kan ta oss over bilkøen og raskere fram til målet. Begge deler er på vei.
Oslo har allerede testet ut selvkjørende busser både ved Aker Brygge og midt inne i sentrum. Men Norge er langstrakt, og oppe i nord må såkalte autonome busser takle et langt hardere klima og tøffere utfordringer.
-->
Om de faktisk håndterer tøffe vinterstormer som pisker over Bodø, en by som ligger nord for selveste polarsirkelen, får vi snart svaret på. For det er et par ting de selvkjørende bilene må takle for å kunne kjøre oppe i nord.
De som har kjørt i virkelige vinterstormer vet at man knapt nok ser 10 meter framfor seg, og med snødekte veier ser man iallfall ikke veimerkingen på underlaget. Sikt og veimerking er to ting selvkjørende biler er ganske avhengig av, så satellitt-navigasjonen må være millimeternøyaktig og alltid tilgjengelig om autonome biler skal kunne fungere under skikkelige norske vinterforhold.
Nå skal ikke de autonome bussene som settes i drift i Bodø ut på landeveien, men pilotprosjektet i regi av Nordland fylkeskommune og Bodø kommune vil uansett sende disse ut på krevende vinterveier.
‒ Det vil gi nyttig kunnskap for kollektivselskap over hele landet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
For også AS Norge har en finger med i spillet. Prosjektet er en del av «Smartere transport Bodø» som er støttet av Samferdselsdepartementet, og de får nå utbetalt friske midler som skal ta framtiden litt nærmere oss.
‒ Transporten i Nord-Norge er mer krevende enn i mange andre deler av landet, og jeg synes det er svært interessant at vi nå får muligheten til å teste ut autonome løsninger i vinterdrift, sier samferdselsministeren.
‒ Jeg har også merket med at delprosjektet «Førerløs Buss» trolig er den nordligste selvkjørende bussruten i verden, og at prosjektet er nominert til det mest innovative mobilitetsprosjekt på konferansen «Smart City Expo World Congress» ‒ som blir arrangert i Barcelona i november.
Nordlands største by ligger værutsatt til ute på kysten, og de selvkjørende bussene som skal inn i ordinær trafikk i Bodø skal dermed få kjørt seg skikkelig.
Nordland er et av fem fylker som ble plukket ut i konkurransen «Smartere transport i Norge» i 2017 og som dermed får offentlig støtte, og siste utbetaling fra Samferdselsdepartementet vil skje i 2023.
Resultatet kan dermed bli at byer over hele landet får selvkjørende busser om noen år, som for eksempel den lille bussen som nå inntar Bodø.
De foregår også en revolusjon over hos Posten, som var svært tidlig ute med sin satsting på kjøretøy som ikke gir lokale utslipp. Nå ser de til luften for å spare ytterligere tid og CO2.
Posten og Bring skal nemlig teste ut droner som et transportmiddel, og kjører i gang sitt første prøveprosjekt med droner som flyr mellom Snåsa til Namsos. Men disse skal verken frakte mennesker eller varer, men faktisk vann.
‒ Vi tester drone-leveranser for å høste erfaringer. Sammen med flinke partnere ser vi at det kan være aktuelt spesielt når det er krevende geografiske forhold og stramme tidslinjer. Vi ser også at det kan ha en stor oppside for miljøet. I denne testen kutter vi reisetiden med 34 prosent og CO2-avtrykket med 95 prosent, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten.
Nå skal ikke Posten og Bring frakte vannet bare for moro, men dronene leverer vannprøver fra Snåsavann til Nemko Norlab i Namsos. Dette er en strekning på 51 kilometer, og vannprøvene er tidligere kjørt med biler og lastebiler
Posten sier at vannprøvene som leveres er avhengige av å komme frem til laboratoriet innen kort tid, og droner kan også gjennomføre hasteoppdrag om det blir nødvendig.
– Vi ønsker å utforske mulighetene som ligger i ny teknologi, og utforske hvordan Posten i framtiden kan benytte droner og lignende teknologi til å levere post og pakker, sier pressesjefen.
‒ I dag er det både tekniske og juridiske forhold som gjør at droneleveranser ikke kan utføres i stor skala. I denne dronetesten var vi så heldige at en av våre kunder ønsket å være med og da grep vi muligheten. Det gir oss veldig verdifulle erfaringer.
Selve dronen er utviklet av oppstartselskapet Aviant fra Trondheim, og deres droner har blant annet vært brukt til å frakte covid-19-prøver fra Røros til St. Olavs hospital for analysering.
Dronen er elektrisk og har et vingespenn på 2,5 meter og har en marsjfart på 85 km/t, mens lastekapasiteten er på tre kilo.
– Prøveprosjektet vi nå gjennomfører i samarbeid med Postens avdeling for Fremtidsteknologi vil gi oss unik innsikt i hvordan vi kan tilby deres sluttkunder raskere, mer miljøvennlig, og mer fleksibel transport, sier forretningsutvikler Michael Vu i Aviant.
‒ Formålet med prosjektet er å vise hvor langt vi har kommet med droneteknologi, og sammen med Posten bryter vi stadig grensen for hva som er mulig å få til med autonom logistikk.
Posten og Bring har på sin side en egen avdeling som forsker på framtidig teknologi, og det er denne som er ansvarlig for droneprosjektet.
‒ For avdelingen er dette prosjektet en unik mulighet til å lære mer om teknologien, samt kartlegge hvilken betydning det vil ha for konsernet de kommende årene, sier Sven Richard Magerøy Tønnessen, leder for Fremtidsteknologi i Posten.
‒ Ved å kartlegge betydningen er målet å kunne si mer om modenheten, relevansen og forretningsmulighetene til dronedistribusjon. Det vil også være et mål om å bedre skjønne hvor i konsernet teknologien treffer best.
Så ja, framtiden kommer stadig nærmere selv her i Norge, noe de to prosjektene i Trøndelag og Nordland helt klart viser.
Les også: