Rekkevidde-angsten lever i beste velgående, viser en ny undersøkelse. (Foto: NAF/Motor)

Rekkevidde-angsten lever i beste velgående

Selv om nye elbiler nå til og med strekker ut rekkevidden til over 600 kilometer, er det fortsatt mange som er skeptiske. Og spesielt blant de som ikke kjører en elbil.


Vi skal ikke så veldig mange år tilbake før den vanlige rekkevidde-grensen til elbilene lå på 400 kilometer. Denne befinner seg nå på 500 kilometer, men det er også elbiler som passerer 600 kilometer relativt enkelt.

Det er også på gang elbiler som bikker 700 kilometer, som for eksempel Fisker Ocean som kommer i en utgave som har en WLTP-rekkevidde på hele 707 kilometer. Det bør være godt nok for selv de lengste kjøreturene.

Ladehastigheten har riktignok ikke fulgt helt etter denne utviklingen, men det er flere elbiler som fyller på med godt over 200 kilometer med ny rekkevidde på under en halv times ladeøkt. Da NAF for eksempel testet ladehastigheten til en Porsche Taycan 4S fikk de faktisk ladet 310 kilometer rekkevidde i løpet av kun 25 minutter, så det går fremover også på dette feltet.

Men det skal mer til for å overbevise mange av de som i dag kjører en diesel- eller bensinbil. For:

‒ Rekkeviddeangsten lever i beste velgående og er en brems i overgangen til elbil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF har tatt tempen på rekkevidde-angsten gjennom undersøkelse kalt elbilmonitor for mai, og den viser at tre av fire som ikke eier en elbil i dag er redde for å kjøre en elbil strømtom på langtur. Og ikke tror at det kun er de som ikke eier elbil som har denne angsten, for også mange av dagens elbilister svarer det samme.

‒ Elbilene får stadig bedre rekkevidde og raskere lading, men rekkeviddeangsten er ikke død. Når selv halvparten av elbilistene frykter å kjøre strømtom på langturen, viser det at det fortsatt er usikkerhet om både rekkevidde og lademuligheter, sier Sødal.

NAF kjører alle nye elbiler gjennom to tester, en på vinteren og en på sommeren. Den viser at rekkevidden på alle biler varierer etter vær og føreforhold.

I tillegg byr de to store årstidene her i Norge på store variasjoner, med iskalde vinterdager og ganske varme sommerdager. Det gir ofte store variasjoner i rekkevidden, og mange blir spesielt overrasket over hvor kort elbilen går når tempen er på det kaldeste.

NAFs elbiltester har vist en reduksjon mellom 4 og 36 prosent i normale norske vintertemperaturer for de nær 100 bilmodellene som er testet, og de har også opplevd mindre rekkevidde i kjølig sommervær.

‒ Usikkerheten er størst blant de som ikke har kjøpt seg elbil enda. Det å bli trygg på å komme fram er viktig for at folk skal føle at overgangen til elbil er enkel. Rekkevidden betyr fortsatt mye for folk, sier Nils Sødal.

Rekkevidde-angsten lever i beste velgående, viser en ny undersøkelse. (Foto: NAF/Motor)

Det dukker opp nye elbiler hver eneste måned, og NAF tar sin oppgave på dypeste alvor. Så nå er det klar for nok en runde med El Prix, og i neste uke skal 33 nye elbiler ut på en ny runde med rekkeviddetester.

Både rekkevidden og hvor ladehastigheten testes, og NAF sier at de gjennomfører dette for å hjelpe forbrukerne i overgangen til elbil.

Slik svarte folket da de ble spurt om de var redde for å kjøre en elbil strømtom på langtur:

Kilde: NAF Elbilmonitor mai 2023. Totalt er 1853 personer spurt, hvorav 999 eier elbil i dag.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter