Det er selvsagt et stort kappløp rundt selvkjørende biler, som stadig tar skritt mot det «alle» venter på ‒ de helt selvkjørende bilene som ikke trenger en fysisk fører bak rattet.
Over i Kina er det for eksempel mulig å bestille taxier som kommer uten en taxisjåfør, og det var Baidu-selskapet Apollo Go som satte i drift robotaxier i verdens første hovedstad ‒ noe som skjedde i Beijing i vår.
-->
Baidu er en av et knippe selskaper som jobber intens med selvkjørende teknologi, og her snakker vi om en skala som går fra 0 til 5. Dagens mest moderne biler befinner seg på 2-3, mens det vi tenker på som selvkjørende biler er nivå 4 som åpner for at bilene gjør kjørejobben selv under normale forhold.
Nivå 5 betyr selvkjørende biler i all slags forhold, og disse skal kunne ta deg opp til hytta selv i en voldsom snøstorm og via dårlige kjerreveier.
Målet er altså nivå 4, og i tillegg til Baidu finner vi selskaper som Google-eide Waymo og GM-eide Cruise, og ikke minst Intel-eide Mobileye. Sistnevnte har jobbet med selvkjørings-teknologi siden 1999, og i 2021 rundet de 100 millioner biler som er utstyrt med deres mobile øye. Nå har de også passert 150 millioner kjøretøy.
Mobileye samarbeider med en rekke store bilmerker, som Volkswagen, Porsche og Zeekr. Sistnevnte er en slags søster til Volvo og hører hjemme i Geely-gruppen. En annen søster i den gruppen er Polestar, som har på gang to spennende elbiler som mange venter på.
Polestar 3 er meldt inn til neste år, mens Polestar 4 allerede er her ‒ dog kun i Kina. Vi i Europa må vente til neste år på den linjelekre elbilen som svenskene selv beskriver som en SUV-coupé.
Når det kommer til selvkjøring har Polestar 3 og Polestar 4 to forskjellige løsninger, som på fagspråket er kalt ADAS. Det står for Advanced Driver Assistance Systems, altså avanserte førerassistanse-systemer.
For Polestar 4 skal bli den første produksjonsbilen med Mobileyes Chauffeur-teknologi for autonom selvkjøring, og dette skal integreres med Geely-gruppens ECARX-løsninger som åpner for å smelte sammen informasjons-, kommunikasjons- og transportutstyr.
Mer eksakt så skal Polestar 4 legge til rette for Mobileye SuperVision-basert ADAS, og planen er at denne teknologien skal lanseres i løpet av de kommende årene.
Svenskene forklarer at de forventer at Chauffeur «muliggjøre eyes-off, punkt-til-punkt selvkjøring på motorveier, samt automatisert kjøring for andre omgivelser».
‒ Jeg er veldig fornøyd med hvordan produksjonsforberedelsene for Polestar 4 utvikler seg. Et samarbeid med Mobileye kan i betydelig grad drive innovasjonen i vår elektriske SUV-kupé Polestar 4, sier Thomas Ingenlath, CEO i Polestar.
‒ Vi vet at det ikke alltid er morsomt og spennende å kjøre selv – en integrering av denne teknologien betyr at kundene våre kan benytte selvkjøring når de ønsker, noe som gjør alle framtidige reiser trivelige.
Polestar 4 tar utgangspunkt i konseptbilen Precept som skal voldsomme bølger da den ble vist fram, og har altså en coupéform i tillegg til egenskapene man finner hos en litt mer høyreist SUV.
Litt ulogisk er faktisk Polestar 4 litt mindre enn den 4,90 meter lange Polestar 3, og måler 4,84 meter i lengden ‒ men tar dette igjen med en voldsom akselavstand på akkurat 3,00 meter ‒ én centimeter mer enn P3.
Den er også sjef når det kommer til krefter, for 4’ern skal være mulig å få med 544 hk som åpner for 0-100 km/t på 3,8 sekunder, mens rekkeviddemålet lyder på 560 kilometer gjennom et 102 kWh stort batteri.
Bilen er altså lansert over i Kina, og planen er at den skal lanseres i andre land til neste år. Og om enda litt lengre skal den også bli enda mer selvkjørende, takket være en masse sensorer, datakraft ‒ og med hjelp av Mobileye.
Les også: