Hva i alle dager har Pininfarina designet her? (Fotos: Pininfarina)

Pininfarina med et elektrisk kunstverk

Pininfarina går nå fra det elektriske fartsudyret Battista til en elektrisk skjønnhet kalt Pura. Disse bildene og videoen vil du ikke gå glipp av!


Automobili Pininfarina er arven til selveste Battista Farina, en legendarisk designer som også var onkelen til Nino Farina ‒ den første verdensmesteren i Formel 1.

Battista Farina grunnla Pininfarina tilbake i 1930, og selskapet ble berømt for å designe biler for italienske supermerker som Ferrari, Maserati, Alfa Romeo og Maserati, men nøyde seg med å bygge biler for andre merker.

Det endret seg da den indiske Mahindra-gruppen kjøpte opp rettighetene til navnet i 2015, og som ved et trylleslag skulle de bli et helelektrisk merke. Og ikke hvilket som helst ‒ men et på den aller øverste hylla.

Den første bilen hyller altså grunnleggeren og er kalt Pininfarina Battista, og er en hyper-GT med et elektrisk drivverk med 1.900 hestekrefter. Det sørger for at bilen akselererer opp til 100 km/t på langt under 2 sekunder ‒ og parkerer dermed F1-bilene på denne øvelsen.

Men Pininfarina har større ambisjoner enn å kun lage lynraske elektriske sportsbiler, for nå viser de noe langt mer elegant ‒ en dramatisk sak som hører hjemme i segmentet e-LUV. Ja, hva i alle dager er det?

Jo, Pininfarina kan forteller at dette står for electric Luxury Utility Vehicle, altså en slags luksuriøs elektrisk SUV ‒ uten å ha SUVens mest markante egenskap ‒ den store høyden.

Dette er et konsept, men Pininfarina kan jo ikke droppe helt en slik bil ‒ så vi tar det for gitt at de kommer til å gå videre med elbilen på en eller annen måte. Og ja, vi trenger ikke å bekymre oss altfor mye, for de bekrefter at det kommer en bil inspirert av denne visjonen.

Dette designkonseptet heter Pura Vision, og har en elegant silhuett og dramatiske proporsjoner som selv Battista ville nikket anerkjennende til. Bilen skal vise veien for de neste rene elektriske luksusbilene fra Pininfarina, og skal gjøre sin offentlige debut under Monterey Car Week senere denne måneden.

Og der skal den vises sammen med Battista Edizione Nino Farina, en ny spesialversjon av hyper-GTen.

Italienerne kan fortelle at Pura Vision viser deres tolkning av et elektrisk luksuriøst nyttekjøretøy, «med dristige førerhus-bak-proporsjoner som kombinerer tidløs skjønnhet med utsøkte detaljer for å skape en dynamisk identitet med umiskjennelig tilstedeværelse».

Bilen skiller seg ut med et førerhus som er plassert litt på innsiden av karosseriet, og det er svært så vakre og elegante linjer som strekker seg over hele bilen.

Sjekk dette:

Ja, den kan minne om en slags landbasert yacht med sin store størrelse og flytende tak, og et ord kan beskriver denne godt ‒ spektakulær. Spesielt når du blar deg gjennom bildene som viser bilen fra forskjellige vinkler, for dette er dynamitt.

Sjefen selv er også ganske så fornøyd med resultatet:

‒ Pura Vision er broen fra vår nåtid til et spennende nytt kapittel i historien til Automobili Pininfarina. I vårt femte år har vi allerede feiret vår unike arv med introduksjonen av Battista Edizione Nino Farina. Pura Vision forhåndsviser en spennende framtid, og viser hva som kan oppnås hvis vi bruker våre Pura-designprinsipper på en helt ny type kjøretøy, sier administrerende direktør Paolo Dellacha.

‒ Mye viktigere enn bare et konsept som forhåndsviser ett kommende kjøretøy, presenterer Pura Vision en skarp, moderne designfilosofi inspirert av den rike arven til Pininfarina og definerer en umiskjennelig oppskrift på en samling av vakre nye luksusbiler.

Pininfarina sier at de faktisk skal vise en ny bil sammen med Pura under Monterey Car Week som starter 17. august, så ikke bare planlegger de den første bilen inspirert av konseptet, de har allerede en på gang.

Det er bare å glede seg, for som du kan se av videoen og bildene under er dette ikke en A4-bil i den stadig voksende massen av elbiler, men noe ganske oppsiktsvekkende. Faktisk et aldri så lite elektrisk kunstverk.

Og det er i så fall i tråd med tradisjonen til den originale karosseribyggeren som Battista Farina grunnlag. I 1947 kom nemlig Cisitalia, et kortlevd italiensk merke, med en av de vakreste bilene verden har sett signert Farina.

Faktisk var 202GT så vakker at da Museum of Modern Art’s (MoMA) i New York skulle utvide med biler, ble dette det første kunstverket på fire hjul som fant veien til utstillingen sammen med seks andre vakre biler.

Her er det nye kunstverket, Pininfarina Pura Vision:

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter