- Annonse -
HjemNyheterOpel Corsa B runder 30 år

Opel Corsa B runder 30 år

Arvtakeren til selveste Kadett ble introdusert allerede i 1982, og 11 år senere kom den første Corsa «made in Eisenach».

Blodlinjen til Corsa-modellen finner vi altså hos Kadett, denne berømte Opel-modellen som kanskje er eldre enn de fleste tror. For ja, vi snakker om langt tidligere enn 1960-tallet ‒ iallfall når det kommer til navnet.

- Annonse -

For den første Kadett-modellen kom allerede i 1936 og fulgte i kjølvannet av den suksessrike Opel Olympia, og denne er sett på som forløperen til Astra-modellen introdusert i 1991.

For å finne starten til forløperen til Corsa må vi til Kadett A, og denne var klar i 1962. Og deretter gikk det i ganske raskt tempo: Kadett B (1965), Kadett C (1973) og Kadett D introdusert i 1979 og produsert til 1984.

Som vi ser kolliderer dette litt med årstallene til Corsa, men forklaringen er at Kadett C også hadde en utgave som skulle ta opp kampen med biler som Ford Fiesta når det kom til pris. Denne het Kadett City og så langt på vei lik ut foruten bakparten, for dette var en 3-dørs hatchback.

Corsa A var en enda kortere bil enn det var Kadett C var, og målte under 4 meter i lengden. Den ble en stor suksess, og ble fulgt av Corsa B (1993), Corsa C (2000), Corsa D (2006), Corsa E (2014) og til slutt Corsa F som også inkluderer en helelektrisk versjon kalt Corsa-e.

- Annonse -

Tilbake i 1982 drømte nok ikke Opel om at det skulle lages 14,5 millioner Corsa-utgaver, men tyskerne traff blink med oppdateringene gjennom nye generasjoner. Senest med Corsa F, som var den mest solgte bilen i Storbritannia i 2021 og har vært Tysklands mest populære småbil de to siste årene.

Og en mange har kjørt en den første store oppdatering, Corsa B lansert i 1993. Sammen med Opel spoler vi 30 år tilbake og følger historien.

Etter gjennombruddet til Corsa tok den et stort sprang for nøyaktig 30 år siden. Med en nytt design og funksjoner som satte nye standarder når det kommer sikkerhet, og ikke minst et høyt nivå av komfort og praktiske løsninger, ble den en suksess verden over.

Fra 1993 til 2000 ble det solgt 4 millioner biler, og ikke minst åpnet Corsa B en ny æra som den første Corsa «made in Eisenach».

- Annonse -

Designteamet ledet av Hideo Kodama tok en sjanse med etterfølgeren til Corsa A. Til tross for den store suksessen til den kantete Corsa A, avgjorde folkene i Rüsselsheim at nye Corsa B skulle bli mer tiltalende for kvinner.

Så Kodama begynte å jobbe og designet en mye rundere, mykere Corsa, hvor frontlyktene så ut som store øyne. De glatte, avrundede formene var inspirert av konseptbilen Junior, som hadde skapt oppsikt noen år tidligere.

Men de mykt flytende konturene hadde også en praktisk effekt ‒ de forbedret aerodynamikken og reduserte dermed drivstofforbruket.

Merkelig nok var det også forskjellige designen til 3- og 5-dørsmodellene, for designerne hadde laget to modeller med hver sin karakter.

De ga 3-dørsmodellen en sportslig silhuett med en coupé-lignende bakdel, mens 5-dørs var «familie»-varianten med en mer oppreist bakluke. Bakdelen var romsligere for passasjerene på andre rad, og bagasjevolumet økte til maksimalt 1.150 liter.

Corsa B skilte seg spesielt ut med sitt brede utvalg av varianter. Fem utstyrsnivåer fra Eco til Swing, Joy og Sport til GSi åpnet for en modell for enhver smak, også takket være de matchende stoffmønstrene og fargene.

I tillegg kompletterte Opel 3- og 5-dørs kombibiler med en kombi, en 4-dørs notchback og til og med en pickup for enkelte markeder.

Videreutviklingen fra generasjon A til B kom altså komforten og fremfor alt sikkerheten til gode. Corsaen vokste med 10 centimeter til nesten 3,73 meter i lengde, hadde lengre akselavstand og ekstremt korte karosserioverheng.

I tillegg var frontruta trukket lenger fram og bakdelen av 5-dørsmodellen skrånet ned i en bratt vinkel. Alle disse tiltakene gjorde at Corsa B kunne tilby de beste verdiene i sin klasse når det gjelder plass og bevegelsesfrihet (hode-, skulder- og benrom).

Store vinduer og smale søyler skapte en lys og luftig interiøratmosfære og muliggjorde god sikt hele veien. For å sikre fri sikt fra alle sider, selv i dårlig vær, holdt en spesiell frontrute som rundet inn mot sidene regnvann unna disse, og de aerodynamisk utformede utvendige speilhusene hadde også en liten leppe som hindret oppsamling av skitt på speiloverflaten og vinduene.

Den andre Corsa-generasjonen satte nye sikkerhetsstandarder i småbilsegmentet. Vridningsstivheten til karosseriet var økt med 40 prosent sammenlignet med forgjengeren.

For første gang i denne klassen hadde en bil doble stålbjelker i dørene, som gir passasjerene ekstra beskyttelse ved sidekollisjon, og mekaniske beltestrammere på forsetene var standard.

Høydejusterbare sikkerhetsbelter foran og bak samt anti-ubåtramper i seterammene var andre viktige sikkerhetsfunksjoner på alle Corsa-modeller. Og kort tid etter lanseringen var det også en kollisjonspute i full størrelse for sjåføren tilgjengelig.

En spesielt sportslig variant kom på veien i 1993, Corsa GSi 16V. Tidens mest sporty Corsa hadde sideterskler og støtfangere med fargetaster samt spoilere foran og bak. Standardutstyret inkluderte også elektronisk styrt ABS, turteller og brede dekk.

Corsa GSi kunne spurte fra 0 til 100 km/t på 9,5 sekunder og nå en makshastighet på 195 km/t. Et sportslig chassis og gassfylte støtdempere bidro til å bringe ytelsen ut på veien. Sportsseter og en skinntrimmet ratt skapte den rette stemningen i cockpiten.

Samtidig viste Opel allerede da at kjøreglede går hånd i hånd med ansvar. Bærekraft og ressursbevaring har ifølge Opel alltid vært et fokuspunkt for utviklingen for merkevaren med Blitz.

Den andre Corsa-generasjonen satte standarden også her, takket være sine effektive bensinmotorer med drivstoffinnsprøytning og katalysatorer.

Med sin spesielt økonomiske 1.2-liters motor (45 hk) oppfylte Corsa allerede utslippskravene i 1993 som trådte i kraft tre år senere.

Og med et snittforbruk på 4,66 l/100 km var Corsa Eco «Europas mest økonomiske bil» med tanke på vekt og ytelse i henhold til ADAC og ÖAMTC. I tillegg, med en forbikjøringsstøy på bare 72 desibel på begynnelsen av 1990-tallet, var den også en av de mest stillegående bilene i Europa.

I 1990 var Opel den første bilprodusenten med en resirkuleringssløyfe for bilplast. Den påfølgende resirkuleringen av utrangerte kjøretøyer ble derfor vurdert allerede under utformingen av Corsa B.

Ublandede plastkompositter og lett demonterbare festeteknikker for enkeltkomponenter ga et viktig bidrag til miljøvennlig resirkulering. Med produksjonsstart på Eisenach-anlegget for 30 år siden, ble Corsa produsert på et av de mest moderne og ressurseffektive bilfabrikkene i Europa.

Opel Corsa B ble altså faset ut i 2000, og befinner seg nå i 6. generasjonen og har også tatt ta elektriske spranget.

Den nye Corsa Electric er ventet om noen måneder og får dermed det nye designspråket Opel har kommet med, og kommer i to hovedversjoner.

En med et drivverk med 136 hk og en rekkevidde på 359 kilometer, og en med 156 hk og en rekkevidde på 402 kilometer.

Den blir neppe like revolusjonerende slik som Corsa B ble for 30 år siden, men den sørger iallfall for at den lille bilen får leve videre inn i framtiden.

Her er 1993-modellen og 2023-modellen, og de ligner jo fortsatt litt på hverandre, gjør de ikke?

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Lexie Limitless skal kjøre verden rundt på 100 dager ‒ med en elbil. (Fotos: Ford)

Jorden rundt med elbilen Ford Explorer

Lexie Alford, bedre kjent som Lexie Limitless, har allerede en verdensrekord som den yngste i verden som har besøkt...
Aston Martin DB5 runder 60 år. (Fotos: Aston Martin)

Gratulerer Aston Martin DB5 ‒ du er 60 år

Favorittbilen til James Bond runder i disse dager 60 år. Blar vi oss tilbake til 1963 finner vi to store...
Lamborghini og Ducati jobber med teknologi som skal gjøre det sikrere for motorsyklisten. Her en Lamborghini Urus og en Ducati Multistrada. (Fotos: Lamborghini)

Nå «snakker» Lambo-bilene og Ducati-syklene med hverandre

Det skjer mye sikkerhetsutvikling på MC-fronten, og nå viser Lamborghini og Ducati et system som kan varsle motorsyklisten om...
Dette er en helelektrisk Mini. (Fotos: David Brown Automotives)

Mini-klassikeren gjenfødt som elbil

David Brown Automotive viser nå sin Mini eMastered, som ja, mestrer elektrisiteten. På 1950-tallet ville den britiske bilindustrien ha en...
Noen heldige kan også følge Viktor Hovland på storskjerm i baksetet under Ryder Cup. Denne heldige her er ingen ringere enn Rory McIlroy, den kanskje største golfstjernen i dag. (Fotos: BMW)

Se Ryder Cup i baksetet

Viktor Hovland og den europeiske gjengen jakter revansje i det som er golfsportens VM, nemlig den prestigerunge Ryder Cup....
En slik utgave av G-klasse har du neppe sett før. (Fotos: Mansory)

Slik har du neppe sett en G-klasse

Mansory har kastet seg over Mercedes G-klasse, og resultatet er en bil som er kalt Mansory Gronos 4x4. Se...
Nye Lamborghini Revuelto passer neppe i skogen, men å bli fotografert der er ganske så perfekt. (Fotos: Lamborghini)

Slik har du ikke sett en Lamborghini Revuelto

Det har nok blitt tatt mange bilder av den nye Lamborghini Revuelto, men ingen er neppe i klasse med...
Genesis har fått sving på salget de siste årene, og det har ført de over den store milepælen med en million biler. (Fotos: Genesis)

Genesis rundet millionen

Det er som kjent den første millionen som er den vanskeligste, og nå har Genesis passert denne milepælen. På samme...
Toyota skal levere 500 Mirai-biler til OL i Paris neste år. (Fotos: Toyota)

Toyota skal levere hydrogenbiler til OL

Ikke overraskende skal OL i Paris også fremme bruken av hydrogenbiler, og det skal blant andre Toyota sørge for. Når...
I løpet av to år har flere fått økt reisetid om de går fra bil til kollektivtransport. (Foto: NAF)

Ta kollektiv ‒ og få økt reisetid

Politikerne klarer ikke å få de store massene over på kollektiv, og det er kanskje ikke så rart. Stadig...
Zeekr x har nå satt kurs for Europa, og forhåpentlig er det heller ikke altfor langt unna Norge. (Fotos: Zeekr)

Zeekr klar med neste modell i Europa

Zeekr skal erobre Europa og Norge, og naturligvis er det 001-modellen som lander først på det gamle kontinentet. Men...
Stadig flere stryker på teoriprøven når det skal ta førerkort for personbil. (Foto: Statens vegvesen)

Nesten halvparten stryker på teoriprøven

Særlig de litt mer voksne sliter med teoriprøven, og Statens vegvesen er litt bekymret. Det er noe som heter at...
Volkswagen har på gang 3. generasjon av bestselgeren Tiguan. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagens bestselger i ny generasjon

Mange nordmenn hadde nok ønsket seg denne, for nye Tiguan kommer også som hybrid og åpner for 100 kilometer...
Volvos V60 Cross Country kom i 2019, og var det også mulig å få med en D4 AWD dieselmotor. (Fotos: Volvo)

Volvos siste dieselbil kun måneder unna

Under det store klimamøtet i New York kunne Volvo Cars melde at de er i ferd med å fase...
Munro viser nå fram en spesialutgave av MK_1 kalt Mountain Rescue Edition. (Fotos: Munro)

En elektrisk fjellredder

Denne bør passe godt i Norge. Skotske Munro har nemlig laget seg en Mountain Rescue Edition av elbilen MK_1. Du...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her