- Annonse -
HjemNyheter100 år siden dråpebilen skapte furore

100 år siden dråpebilen skapte furore

Det er eksakt 100 år siden Mercedes overrasket med historiens første racerbil med en midtplassert motor ‒ som også hadde et voldsomt fokus på aerodynamikk.

Du fikk kanskje med deg Formel 1-løpet forrige helg? Det ble kjørt på Monza, og som vanlig dominerte Red Bull og tok 1-2 med Max Verstappen og Sergio Perez.

- Annonse -

For Ferrari var dette sesongens hjemmeløp, og de kom seg også på pallen med Carlos Sainz som var nærmest de to Red Bull-bilene. Den steilende hesten fikk også 4. plassen i løpet gjennom Charles Leclerc, og først på 5. plass dukket Mercedes opp.

Det var Georg Russel som var raskest av de to i stjernebilene, mens lagkamerat Lewis Hamilton fulgte på plassen bak. Og Mercedes hadde nok ønsket at de var nærmere de raskeste ‒ og at løpet ble kjørt en uke senere. For da hadde det vært akkurat 100 år siden noen spesielt skjedde på Monza.

For 9. september 1923 kunne de nemlig avduke noe veldig spesielt under European Grand Prix på Monza-banen, en Benz RH 2-liters «teardrop» racerbil. Som sist helg ble det heller ikke noen pallplass på Benz i 1923, men bilene stjal likevel overskriftene.

Selv for 100 år siden var motorsport viktig for merkene som hadde ambisjoner, og det første Grand Prix-løpet som ble kjørt var Le Mans allerede i 1906. Men så kom 1. verdenskrig, og det var først på 1920-tallet at serien kalt European Grand Prix fikk skikkelig fart på seg.

- Annonse -

Gran Premio d’Italia, Italia Grand Prix, dukket opp i 1921, og ble dermed det femte GP-løpet etter de i Frankrike, USA, Spania og Russland. Og ja, allerede på 1920-tallet ble løpene kjørt på Monza som ligger i en park i bydelen med samme navn i Milano.

Det gjorde det også i 1923, og Mercedes var altså på plass med noe helt nytt.

Benz RH, forkortelsen står for «racing car rear», var nemlig noe ganske futurisk. Ikke bare var bilene designet for å skjære gjennom luften, men de hadde også midtplasserte motorer ‒ som de aller første racerbilene i historien.

De skilte seg altså kraftig ut fra konkurrentene, og banet vei for framtidens racerbiler.

- Annonse -

Ferdinando Minoia (startnummer 1) endte på 4. plass og lagkamerat Franz Hörner (startnummer 7) på 5. plass, og det var også en tredje Benz RH 2-liters «teardrop» med i løpet ‒ men Willy Walb (startnummer 13) kom seg ikke til mål.

Løpet ble vunnet av Carlo Salamo i en Fiat, men det italienske merket ble snytt for en ganske prestigetung pokal på hjemmebane. For den gikk til Benz & Cie, og mer eksakt til designer Max Wagner.

Det Mannheim-baserte merket fikk nemlig en ærespris for den banebrytende utviklingen av dråpebilen, og slik hyllet arrangørene av den europeiske Grand Prix denne Benz-bilen som en game changer innen racerbilteknologi.

Ferdinando Minoia ble nummer fire i European Grand Prix 9 September 1923.

Sammen med Mercedes skrur vi tiden tilbake og ser på historien til den viktige racerbilen.

Forhistorien til Benz RH 2-liters «teardrop» startet to år før løpet på Monza, og mer eksakt på den tyske motormessen i Berlin høsten 1921. For der kom nemlig utviklingssjef i Benz & Cie Hans Nibel og designer Max Wagner over Edmund Rumplers «dråpebil». Og de ble imponert.

Med en midtmotor og et dråpeformet karosseri aerodynamisk optimalisert i vindtunnelen, var denne personbilen teknisk banebrytende, selv om den aldri ble en kommersiell suksess. Nibel og Wagner så raskt potensialet, og Benz inngikk en lisensavtale med Rumpler og mottok deretter en åpen «dråpebil» inkludert tilhørende tegnesett.

Å, du har lyst å se dråpebilen til Rumpler? Ja, det skal vi selvsagt fikse.

Her er den imponerende bilen, og dette bildet er tatt i 1921:

Benz og Cie fortsatte å utvikle designet, og siden motorsport allerede den gang var et viktig testområde for biler ble det bygd fire racerbiler med dråpeformen. Og enda en først, bak var det en dobbeltleddet svingaksel.

For å drive dråpebilene utviklet Arthur Berger en 66 kW (90 hk) 6-sylindret rekkemotor med et slagvolum på 1.997 kubikkcentimeter med to overliggende kamaksler.

Designet fulgte Benz’ Kaiserpreis-flymotor fra 1912, og motoren var ganske avansert med en rekke moderne løsninger den gang ‒ og ikke minst slanket de vekten ved å borre hull i ting som lengde- og tverrbjelker på rammen, pedaler, ratteiker, girspak og foraksel.

Etter sammenslåingen av Benz & Cie og DMG ble Daimler-Benz AG med Mercedes-Benz-merket dannet i 1926, og denne lettvektskonstruksjon fant veien videre til blant andre sportsbilen SSKL kompressor ‒ en bil hvor Max Wagner også sto bak chassiset.

Publikum på Monza kunne lett se racerbilen fra Benz skilte seg fra et tradisjonelt design, ikke bare ved sin strømlinjeformede form og sentrale motorplassering, men også ved blant annet radiatoren.

Denne var buet og var plassert bak cockpiten på kroppen. På toppen, som en fartsskulptur, tronet et dråpeformet kar.

Foran det første løpet i European Grand Prix på Monza 9. september 1923 ble bilene utstyrt med en mindre ekstra radiator til høyre for cockpiten.

Siste utgave av Benz RH 2-liter sammen med rekordbilen Benz 200 hp fra 1909. Denne dråpebilen vant Herkules bakkeløp i Kassel 25. mai 1925 på ny rekord.

Etter den oppsiktsvekkende premieren startet Benz «teardrop»-bilene i flere konkurranser året etter, dog uten å vinne. Men det var ikke helt krise, for på samme tid hadde den superladede motoren begynt sin triumfferd i andre biler.

For eksempel hos konkurrerende Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) og i deres Mercedes 2-liters racerbil, designet av en gammel kjenning ‒ utviklingsdirektør Ferdinand Porsche. Jepp, mannen bak Porsche-merket og selveste Bobla.

Mercedes-bilen var betydelig kraftigere og raskere enn dråpebilen til Benz, og kunne skilte med 93 kW (126 hk) fra et slagvolum på 1.989 kubikkcentimeter.

Benz manglet på sin side finansiell styrke til å videreutvikle den banebrytende dråpebilen, men holdt seg til det de allerede hadde. Men noen grep tok de.

På slutten av 1924 utviklet selskapet en sportsbil som pussig nok ikke hadde noen spesiell betegnelse, men som hadde en helt annen kropp. Sjekk denne:

Willy Walb bak rattet på sportsbilutgaven av Benz RH 2-liter.

Designerne hadde blant annet integrert to frontlykter, flyttet tanken fra front til bak og lagt til ganske så voldsom sprutbeskyttelse.

Fabrikksføreren Willy Walb og privatsjåførene Adolf Rosenberger og Carl Hermann Tilger hadde mye suksess med sportsbilen.

Racerbilteknologi etter 1926

Etter sammenslåingen av Benz & Cie og DMG i 1926 hoppet Porsche selv av arbeidet med dråpeformede racerbiler i selskapet i 1928. Men i Auto Union fulgte han etter hvert opp med lignende konsepter, og dette var altså forløperen til Audi.

Utover på 1930-tallet var også Auto Union de største rivalene til Mercedes, for de kom opp med noen skikkelige monstre med 16 sylindre og en midtplasser motor.

Det var dog ikke nok til å stanse Mercedes, for i 1934 slo de tilbake med de berømte Silver Arrows.

Mercedes’ racerfører Rudolf Caracciola vant EM-tittelen i 1935, 1937 og 1938, og dette er altså forløperen til det som skulle bli Formel 1.

Lagkamerat Hermann Lang fulgte opp med å bli europamester i 1939, mens Auto Union måtte vente til 1936 før de fikk mesteren gjennom Bernd Rosemeyer.

I 1950 så Formel 1 dagens lys, og det var ikke før på slutten av 1950-tallet at prinsippet med midtstilte motorer kom for fullt i den serien.

Mercedes var kun med i to sesonger på 1950-tallet, for de trakk seg fra motorsporten etter en voldsom ulykke under Le Mans i 1955. Franske Pierre Levegh i en Mercedes 300 SLR traff en konkurrent som plutselig bremset for en pit-stopp, og bilen fløy over en barriere i 200 km/t og rett inn i et område fullt av mennesker. Utfallet var det verst tenkelige ‒ 83 tilskuere mistet livet samt Levegh selv.

Men på de to årene i F1 rakk Mercedes å få verdensmesteren begge gangene, nemlig argentinske Juan Manuel Fangio.

Det kan de blant annet takke arven fra 1920-tallet for, den oppsiktsvekkende Benz RH 2-liters som debuterte for akkurat 100 år siden.

Monza 9. September 1923.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Lexie Limitless skal kjøre verden rundt på 100 dager ‒ med en elbil. (Fotos: Ford)

Jorden rundt med elbilen Ford Explorer

Lexie Alford, bedre kjent som Lexie Limitless, har allerede en verdensrekord som den yngste i verden som har besøkt...
Aston Martin DB5 runder 60 år. (Fotos: Aston Martin)

Gratulerer Aston Martin DB5 ‒ du er 60 år

Favorittbilen til James Bond runder i disse dager 60 år. Blar vi oss tilbake til 1963 finner vi to store...
Lamborghini og Ducati jobber med teknologi som skal gjøre det sikrere for motorsyklisten. Her en Lamborghini Urus og en Ducati Multistrada. (Fotos: Lamborghini)

Nå «snakker» Lambo-bilene og Ducati-syklene med hverandre

Det skjer mye sikkerhetsutvikling på MC-fronten, og nå viser Lamborghini og Ducati et system som kan varsle motorsyklisten om...
Dette er en helelektrisk Mini. (Fotos: David Brown Automotives)

Mini-klassikeren gjenfødt som elbil

David Brown Automotive viser nå sin Mini eMastered, som ja, mestrer elektrisiteten. På 1950-tallet ville den britiske bilindustrien ha en...
Noen heldige kan også følge Viktor Hovland på storskjerm i baksetet under Ryder Cup. Denne heldige her er ingen ringere enn Rory McIlroy, den kanskje største golfstjernen i dag. (Fotos: BMW)

Se Ryder Cup i baksetet

Viktor Hovland og den europeiske gjengen jakter revansje i det som er golfsportens VM, nemlig den prestigerunge Ryder Cup....
En slik utgave av G-klasse har du neppe sett før. (Fotos: Mansory)

Slik har du neppe sett en G-klasse

Mansory har kastet seg over Mercedes G-klasse, og resultatet er en bil som er kalt Mansory Gronos 4x4. Se...
Nye Lamborghini Revuelto passer neppe i skogen, men å bli fotografert der er ganske så perfekt. (Fotos: Lamborghini)

Slik har du ikke sett en Lamborghini Revuelto

Det har nok blitt tatt mange bilder av den nye Lamborghini Revuelto, men ingen er neppe i klasse med...
Genesis har fått sving på salget de siste årene, og det har ført de over den store milepælen med en million biler. (Fotos: Genesis)

Genesis rundet millionen

Det er som kjent den første millionen som er den vanskeligste, og nå har Genesis passert denne milepælen. På samme...
Toyota skal levere 500 Mirai-biler til OL i Paris neste år. (Fotos: Toyota)

Toyota skal levere hydrogenbiler til OL

Ikke overraskende skal OL i Paris også fremme bruken av hydrogenbiler, og det skal blant andre Toyota sørge for. Når...
I løpet av to år har flere fått økt reisetid om de går fra bil til kollektivtransport. (Foto: NAF)

Ta kollektiv ‒ og få økt reisetid

Politikerne klarer ikke å få de store massene over på kollektiv, og det er kanskje ikke så rart. Stadig...
Zeekr x har nå satt kurs for Europa, og forhåpentlig er det heller ikke altfor langt unna Norge. (Fotos: Zeekr)

Zeekr klar med neste modell i Europa

Zeekr skal erobre Europa og Norge, og naturligvis er det 001-modellen som lander først på det gamle kontinentet. Men...
Stadig flere stryker på teoriprøven når det skal ta førerkort for personbil. (Foto: Statens vegvesen)

Nesten halvparten stryker på teoriprøven

Særlig de litt mer voksne sliter med teoriprøven, og Statens vegvesen er litt bekymret. Det er noe som heter at...
Volkswagen har på gang 3. generasjon av bestselgeren Tiguan. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagens bestselger i ny generasjon

Mange nordmenn hadde nok ønsket seg denne, for nye Tiguan kommer også som hybrid og åpner for 100 kilometer...
Volvos V60 Cross Country kom i 2019, og var det også mulig å få med en D4 AWD dieselmotor. (Fotos: Volvo)

Volvos siste dieselbil kun måneder unna

Under det store klimamøtet i New York kunne Volvo Cars melde at de er i ferd med å fase...
Munro viser nå fram en spesialutgave av MK_1 kalt Mountain Rescue Edition. (Fotos: Munro)

En elektrisk fjellredder

Denne bør passe godt i Norge. Skotske Munro har nemlig laget seg en Mountain Rescue Edition av elbilen MK_1. Du...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her