Øker hastigheten for henger og campingvogn

Høyere fart skal faktisk være mer trafikksikkert. Jepp.


Det er ikke ofte vi kan skrive om at høyere fartsgrenser. Frp etterlyser riktignok dette i ny og ne, og noen nye ombygde veier åpner også for en høyere marsjfart.

Men nå kommer det fra de aller øverste ansvarlige, altså Samferdselsdepartementet.

Og der er den øverste sjefen fra Arbeiderpartiet. Nærmere bestemt Jon-Ivar Nygård.

– Stor fartsforskjell mellom biler med og uten henger eller campingvogn kan være farlig i trafikken, slår samferdselsministeren fast.

‒ Derfor øker vi nå tillatt hastighet for tilhengere uten bremser fra 60 til 80 km/t. Noen tilhengere og campingvogner kan godkjennes for hastigheter opp til 100 km/t.

Og det beste? Endringene har allerede trådd i kraft, så de som har ventet utålmodig på dette trenger altså ikke å vente lenger.

‒ Dette er en endring jeg vet mange har ventet på, sier da også Nygård.

‒ Særlig campingturister vil sette pris på at norske fartsgrenser er blitt enklere å forstå og følge, og mer i pakt med reglene i våre naboland.

Argumentet er altså så spesielt som at høyere fart er mer trafikksikkert.

‒ Fordi reduserte fartsforskjeller kan bidra til færre farlige forbikjøringer og påkjørsler bakfra. Det har vært en forutsetning at ulykkesrisikoen på norske veier ikke skal øke, sier samferdselsministeren.

En utfordring har vært de nevnte nye veiene med høyere hastigheter. Det fører til at fartsforskjellen mellom biler med og uten hengere øker, noe som altså kan skape farlige situasjoner.

Dette er de nye fartsgrensene med på å dempe.

Slik er de:

  • Tillatt hastighet for tilhengere uten bremser øker fra 60 til 80 km/t
  • Tilhengere som oppfyller visse tekniske krav, kan få godkjenning til 100 km/t (Tempo 100-godkjenning)

De hengere som har bremser er allerede godkjent for å kjøre i 80 km/t, og det nye er altså at alle hengere uansett type kan trekkes i 80 km/t uten å måtte bryte loven.

Det åpnes også opp for 100 km/t.

Disse må oppfylle tekniske særkrav, blant annet til hydraulisk støtdemping og stabiliserende tilhengerkobling. Alle de som vil ha en godkjenning for 100 km/t må vise disse fram til Statens vegvesen, og blir de godkjent for 100 km/t blir det utstedt et såkalt Tempo 100-bevis.

Tilhengere og campingvogner som er godkjent for Tempo 100 må gjennomføre EU-kontroll på lik linje med personbiler, opplyser Samferdselsdepartementet.

De som lurer på om bilen/hengeren kan godkjennes for 100 km/t, kan sjekke ut Vegvesens kalkulator som du finner her.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker