Nissan har rundet 1 million elbiler. Her er det Nissan Ariya som baner seg vei. (Fotos: Nissan)

Nissan har rundet 1 million elbiler

Drøyt 12 år etter at Nissan presenterte det som skulle bli verdens første masseproduserte elbil har de rundet den store milepælen på 1 million elbiler.


Vi skal faktisk ikke lenger tilbake enn til 2010 før det ikke fantes noen «vanlige» elbiler. Før dette var elbilene beryktet for å være små kasser på fire hjul, og var helt klart et nisjeprodukt for de spesielt interesserte.

Nissan skulle endre på denne oppfattelsen. De bygde en elbil fra grunnen av, og tok elbilene ut av det lille bysegmentet og inn i et langt større marked. Resultatet kom umiddelbart.

I 2011 tok den nemlig en svært imponerende dobbel ‒ bilen gikk til topps både som årets bil i Europa og årets bil i verden. Så skal man virkelig peke på en pioner innen elbil-boomen så er det Nissan Leaf.

Nå ble den da også svært populær ‒ spesielt her i Norge hvor myndighetene banet vei for de lokalt miljøsnille bilene gjennom en rekke incentiver.

Og til tross nye og langt mer moderne elbiler, slik som populære Tesla Model Y, holder Leafen fortsatt stand som den klart mest registrerte elbilen her i Norge med over 77.000 biler. Det er imponerende i et land hvor det årlig selges rundt langt under 200.000 nye biler.

Men det var ikke bare i Norge Nissan Leaf viste vei for elbilene, for den er solgt i rundt 50 land rundt om i verden ‒ med spesielt fokus på hjemmemarkedet i Japan, USA og selvsagt Europa.

Det selges fortsatt mange Leafer her i Norge, og med en startpris som er presset til under 200.000 kroner er det kanskje ikke så rart. Men den har fått seg en ny søster som viser vei for en ny generasjon elbiler fra Nissan.

Ariya har som mange andre nye elbiler hatt en litt strevsom vei mot produksjon grunnet ting som pandemien og den globale mangelen på chipbrikker, men i 2022 kunne salget endelig starte.

SUV-modellen byr på Nissans nye designspråk, nye teknologier og ting som e-4orce firehjulskontroll og en ny generasjon av ProPilot førerassistenter.

Over i Japan lanserte Nissan også en liten helelektrisk bybil kalt Sakura i fjor, og denne ble faktisk kåret til årets bil i landet samt årets kei-bil ‒ et segment for minibiler med maks lengde på 3,4 meter.

Totalt har Nissan solgt mer enn 650.000 eksemplarer av Leaf, og nå har det øvrige elbilsalget passert 350.000 biler. Dermed har de nådd milepælen på 1 million elektriske kjøretøy.

‒ Vi er jo stolte over disse tallene, og det er spesielt gledelig at vår Leaf som kom til Norge i 2011, fikk en facelift i 2018 fortsatt selger godt, sier kommunikasjonssjef Stian Thrane.

Slik har salget fordelt seg:

  • Japan: 230.000
  • Nord-Amerika: 210.000
  • Europa: 320.000
  • Kina: 230.000
  • Andre regioner: 10.000
  • Totalt: 1.000.000

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter