Annonse
HjemElbilerNissan feirer 10 år med Leaf

Nissan feirer 10 år med Leaf

En av bilene som helt klart skal ha æren for å ha brøytet vei for elbilene er Nissan Leaf, som rundet 10 år i desember. Det feires med en ny spesialversjon.

Det er ikke så mange biler som kan skryte av å ha vært ledende i sitt segment i nesten et tiår, men det kan Nissan Leaf ‒ elbilen forut sin tid.

Nå er det ikke tilfeldig at Nissan valgte å satse på elbiler før de fleste andre, for går man tilbake i historie har Nissan en solid dose med elbil-arv.

Denne kan faktisk indirekte spores tilbake til 1946, året etter at 2. verdenskrig var over.

Saken fortsetter under Annonsen

Da presenterte nemlig det japanske bilmerket Prince sin aller første bil, og den var av alle ting elektrisk.

Tama var en slik mikrobil som vi kjenner fra Japan, og i brosjyren ble det opplyst en rekkevidde på 65 kilometer. Men det var faktisk i overkant beskjedent, for da den kom på markedet i 1947 viste tester at den rullet hele 96 kilometer.

Toppfart var dog kun på 35 km/t, men det var åpenbart nok til at den kunne benyttes som taxi ‒ noe den gjorde til rundt 1951.

Selskapet som sto bak denne ble til slutt flettet inn i Nissan i 1966, noe som også betydde slutten for Prince-bilene.

Nissan selv, stiftet i 1933, viste fram Laurel C130-EV i 1974, en elbil med 21 hk og en rekkevidde på 65 kilometer.

Men det skikkelige alvorlige forsøket kom ikke før i 2009, for da annonserte de en elbil som skulle i produksjon.

Nissan Leaf ble introdusert for verden i desember 2010, og ekspertene var fra seg av begeistring av denne framtidsbilen. Kundene var dog ikke like interesserte.

Nissan solgte rett i overkant av 20.000 Leaf i 2011, som steg til rett i underkant av 30.000 året etter.

Men ekspertene var altså begeistret, noe som førte til at de ble kåret til årets bil både i verden og i Europa i 2011, og til slutt våknet også folket.

Så i 2014 passerte Leaf den første drømmegrensen på 100.000 biler, og i 2015 passerte den like godt 200.000 biler. Akkurat ti år etter at den kom ble også halvmillionen passert, og var den mest solgte elbilen i verden helt til Tesla Model 3 overtok tittelen i fjor.

Nissan har altså gode grunner til å feire 10 år med Leaf, og gjør det med en spesialversjon som er inspirert av en kommende elbilmodell.

Nissan Norge har nå en av de fem visningsbilene av Ariya som er i Europa, og skulle egentlig ha vist den fram for pressen denne uken. Dessverre måtte de avlyse dette på grunn av korona-restriksjoner, men heldigvis skaper ikke covid-19 altfor mye trøbbel for produksjonen. Planen er fortsatt at Ariya skal være tilgjengelig siste halvdel av 2021.

Men lenge før det, faktisk allerede i denne måneden, blir Nissan Leaf10 tilgjengelig.

Denne har fått den siste tilgjengelige teknologien Nissan har utviklet for blant andre Ariya, for eksempel et internt Wi-Fi-oppsett som åpner for fjernkontroll-muligheter.

Hyllestversjonen har også fått litt mer utvendig styling i Ariya-stil, blant annet med et såkalt Kumiko-mønster på speilhusene og rammen over sidedørene.

Og såpass må det vel være for en historisk 10-åring som Leaf, og vi feirer med 21 bilder ettersom vi nå er i 2021:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse