Annonse
Hjem Elbiler Nå lader ikke Tesla lenger raskest

Nå lader ikke Tesla lenger raskest

En ny test viser at Tesla Model 3 LR blir slått av to nye elbiler når det kommer til å lade i 25 minutter.

Tesla kunne vise fram sitt aller første konsept av en elbil i 2006, og har dermed hatt et forsprang på andre bilmerker som de har tatt godt vare på. Men nå er de i ferd med å bli innhentet på både rekkevidde og ladefart, noe en ny test i regi av NAF viser.

De har nemlig testet hvor raskt elbiler lader, og Tesla Model 3 Long Range har vært dronningen på dette området. Men det er den ikke lenger.

‒ Konkurrentene begynner å tette gapet til Tesla. Det gir bedre valgmuligheter for elbilkjøperne, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF tester ladefarten ved at de lader i 25 minutter, og deretter ser hvor langt elbilene kan kjøre. Utregningene er basert på hvor raskt bilene lader på ladestasjonen og hvilket forbruk de har i rekkeviddetesten til NAF og Motor.

Saken fortsetter under Annonsen

Den nye sommertesten viser to ting. At noen biler har hentet inn forspranget til Tesla, men at dette kun gjelder noen veldig få. Mer bestemt to elbiler, så topp-3 er dermed i en egen liga når det kommer til ladefart.

Øverst troner nye Audi e-tron GT, som kjører hele 475 kilometer etter 25 minutters lading. Et lite stykke bak finner vi nok en fersk elbil, og Hyundai Ioniq 5 ruller 447 kilometer etter ladingen. Et lite stykke bak den igjen dukker den tidligere dronningen Tesla Model 3 LR opp, og denne oppnår en rekkevidde på 422 kilometer etter 25 minutters lading.

Pallen skiller seg altså ut, og den neste på listen, BMW iX3, står med 354 kjørte kilometer etter 25 minutters lading.

Tesla kan altså høste erfaringer etter å ha bygd elbiler i 16 år, men jo flere som utvikler slike jo raskere går utviklingen. Og både Audi og Hyundai har tatt ladingen til et nytt nivå ved å lade på 800 volt mot vanligvis 400 volt, og både e-tron GT og Ioniq 5 kan ta imot over 200 kilowatt under ladingen. Dette kombinert med lavt forbruk av strøm på rekkeviddetesten, gjør dem til langdistansevinnere.

‒ Hyundai viser med Ioniq 5 at det går an å produsere elbiler med ny ladeteknologi til en fornuftig pris, sier Sødal.

‒ Den lader så raskt at du ikke rekker do- og kaffepausen før bilen har ladet ferdig, legger han til.

NAF-testen viser også at blant de øvrige SUV-modellene ligger lade-normen nå på mellom 130 og 150 kW, men ladegrafene til hver enkelt bil viser at dette er en symbolsk toppeffekt du som regel kun oppnår i starten av ladeøkten, ifølge NAF.

Det er fortsatt ingen felles bransjestandard for hvordan bilimportørene omtaler ladehastighet, noe som har irritert NAF en stund allerede. For dette bidrar ifølge bilforbundet til å forvirre forbrukerne, for noe kan eksempelvis oppgi hvor lang tid det tar å lade fra en viss prosent til 80 prosent batterikapasitet, mens andre informerer om hvor mange kilowatt bilen kan lade med.

‒ Testene våre bekrefter at tidsanslaget importøren oppgir er mer realistisk enn omtalen av hvor mange kilowatt bilen kan lade med. I mange tilfeller er det å se på topp-ladeeffekt misvisende, sier Sødal.

‒ Vår oppfordring er at bransjen opplyser om hvor lang tid bilene lader fra 10 til 80 prosent, sier NAF-rådgiveren.

Slik ladet de 21 elbilene i NAF-testen:

Modell:Kilometer etter 25 minutters lading:
Audi e-tron GT475 km
Hyundai Ioniq 5447 km
Tesla Model 3 LR422 km
BMW iX3354 km
Volkswagen ID.3 Pro S351 km
Skoda Enyaq322 km
Volkswagen ID.4314 km
Tesla Model 3 SR311 km
Mercedes Benz EQA288 km
Ford Mustang Mach-e RWD282 km
Polestar 2275 km
Volvo XC40 Recharge269 km
Volkswagen ID.3 1st Plus261 km
Ford Mustang Mach-E AWD260 km
Citroën ë-C4243 km
Hyundai Kona Long Range243 km
Opel Mokka-e241 km
Mazda MX-30214 km
Fiat 500 Cab204 km
Xpeng G3149 km
Honda e106 km

23/6: Saken er oppdatert/rettet i første setning etter ingressen med at Tesla kom med sitt første konsept i 2006.

Les også:

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker