Nå kan også synsattesten leveres digitalt. (Foto: Bujar Llukaj, Statens vegvesen)

Nå kan synsattesten leveres digitalt

Statens vegvesen lanserer nok en nettbasert tjeneste, og denne kan gjøre opp mot 30.000 synstester på papir overflødige.


Vegvesenet har i flere år jobbet med å forenkle tjenestene, og har lansert en rekke digitale nyvinninger for forbrukerne. Mange av disse finner du via «Din Side» på vegvesen.no.

Det kanskje aller viktigste for bilførerne er det digitale førerkortet, for også dette kan lastes ned i en app på mobilen ‒ og den har man som kjent alltid med seg. Så heretter glemmer du aldri lappen, og slipper dermed eventuelle sure bøter for manglende førerkort!

Nå tar de enda et digitalt skritt, og dette vil ifølge Vegvesenet gjøre det enklere både kunder, optikere og øyeleger. De har nemlig lansert digital synsattest.

‒ Tidligere måtte synsattesten leveres på trafikkstasjonen. Nå kan alle landets optikere og øyeleger levere digitale synsattester fra pc eller smarttelefon til Statens vegvesen, forklarer divisjonsdirektør Bodil Rønning Dreyer.

‒ Den nye løsningen vil gjøre det enklere for aller parter ‒ optikere, øyeleger, kunder og Statens vegvesen.

Og det er ikke få synstester som hvert år leveres inn til Vegvesenet, og dermed mange meter med papir. I dagens bærekraftige samfunn skal vi som kjent helst unngå papirbruk, og med 25.000-30.000 synsattester på papir knyttet til førerprøver/førerkort betyr det digitale steget mye.

Statens vegvesen sier at det nye systemet som ble åpnet 18. januar skal brukes optikere og øyeleger, og krever sikker pålogging og tjenesten ligger på https://www.vegvesen.no/synsattest.

Videre forklarer de at påloggingen bruker bankID som igjen sjekkes mot HPR-registeret i forhold til autorisasjon til å kunne benytte denne tjenesten.

‒ Vi har hatt et vellykket pilotprosjekt de to første ukene i januar, og har fått positive tilbakemeldinger fra syv fornøyde optikere, sier Rønning Dreyer.

‒ To av disse er optiker Nina Seljeseth i Specsavers i Skien og optiker Thor Magne Seland i Seland Optikk i Stavanger. Begge melder om et velfungerende system og store tidsbesparelser sammenlignet med papirversjonen.

En annen fersk digitale tjeneste fra Statens vegvesen som er verd å få med er SMS-varsling for bruer og tunneler. Via www.vegvesen.no/smsvarsling kan man abonnere på gratis SMS-varsling som gir beskjed om for eksempel en værutsatt bru må stenge eller et vogntog har fått motorhavari i en tunnel, og totalt er 34 tunneler og 17 bruer rundt i landet med i tjenesten.

– Vi vet at god trafikkinformasjon er viktig for trafikantene. Kjører du gjennom en tunnel eller over ei bru på vei til jobb, til fritidsaktiviteter eller på vei hjem til familien, kan SMS-varslingen være en nyttig tjeneste, sa vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i midten av desember.

Nå tar Vegvesenet altså nok et digitalt skritt med synsattestene.

Nå kan også synsattesten leveres digitalt. (Foto: Bujar Llukaj, Statens vegvesen)

Les også:

Les mer om:

Nyheter