Dette er intet mindre enn fem eksemplarer Fiat Topolino Mikke Mus-utgaver. (Fotos: Fiat)

Mikke Mus-utgaver av Topolino

Slik har du garantert ikke sett Fiat Topolino, for her er det fem spesielle Mikke Mus-utgaver.


Om du mot formodning har glemt det eller rett og slett gått glipp av den store men dog lille nyheten, så gjør den legendariske Topolino et sensasjonelt comeback. Jepp, Fiat børster støvet av modellen som først så dagens lys allerede i 1936. Det er stort!

Bilen var forløperen til en enda mer berømt liten sak, Fiat 500 introdusert i 1957, og det ble laget over en halv million Topolino-biler før det var slutt. Den gang, altså før bilen var allemannseie, var dette et imponerende antall biler.

En annen ting du kanskje ikke har fått med deg er hvordan navnet på modellen oppstod, for dette har veldig mye med det denne saken handler om. Men ingen fare, vi skal fortelle.

Da Fiat utviklet den lille bilen måtte de selvsagt finne et passende navn, og de fant det i tegneserieverden. Der var det nemlig en sjarmerende mus som hadde blitt veldig populær, og ja, vi snakker selvsagt om Mikke Mus.

I pastalandet heter liten mus rett og slett topolino, og det var også et passende navn til figuren som originalt heter Mickey Mouse. Fiat-sjefene var åpenbart glade i Disney-figuren, og dermed ble den lille bilen hetende akkurat det ‒ Fiat Topolino.

Nå trår altså tilbake i søkelyset, og denne gang til stor lykke for generasjon Z. For denne blir en mopedbil, og med en maks toppfart på 45 km/t kan den dermed kjøres av 14-åringer ute i Europa.

Og timingen er nær perfekt.

For det har seg slik at i år runder også Disney 100 år, og da skulle det bare mangle at bilverdens Mikke Mus også tar del i feiringen. Mer eksakt gjør fem temabaserte utgaver nettopp det.

Mikke selv er for øvrig 95 år i år.

‒ Historiene om Fiat og Disney er forankret sammen når både Disney og Lingotto (berømt italiensk fabrikk) feirer 100-årsjubileum, og de to Topolinoene – Disney-ikonet og den aller første Fiat 500 – har blitt inspirerende kunst, gatekunst og mote i flere tiår, sier Fiat-sjef Olivier Francois.

‒ Vi har så mye mer til felles enn et navn: DNA, autentisitet, viktigheten av å gi folk enkelhet, varme og glede. Verdien av å la folk se verden og framtiden med et smil og optimisme, måten å få kontakt med et yngre publikum.

Den nye Topolino har fått jobben med å fremme smil når det nå kommer til elektrisk mobilitet, for vi snakker selvsagt om en liten elbil her.

‒ Hos Disney er vi utrolig stolte over å være en del av kulturen og den fantastiske kreativiteten i Italia, sier Daniel Frigo, Italia-sjef for Disney.

‒ Denne kjærligheten til Italia har inspirert oss til å bygge et forhold basert på respekt og tillit til både italienere så vel som Fiat. Vi er virkelig beæret over å kunne feire vårt 100-årsjubileum med dette magiske øyeblikket som bringer Fiat og Topolino sammen igjen, i en ånd av kreativitet og vennskapsbånd.

Magisk er et stikkord i Disney-verden, og det er også magi Fiat har prøvd å lage med å lage disse fem rullende kunstverkene som skal vise reisen fra 1930-tallet fram til i dag.

Ikke uventet er det Fiat Centro Stile som har gitt Topolino nye skinn, og resultatet er fem biler du garantert smiler når du ser dem.

Om du ikke tror oss er det bare å sjekke selv i bildeserien under, for her har du de to musene som med dette smelter sammen i en morsom enhet:

Bildeserie
Debatt

Les mer om:

Fiat Fiat Topolino