Mange vet ikke hvor mye last bilen kan ta

Hvor mye last kan bilen ta? Det er mange usikre på, og spesielt kvinnene.


NAF har sjekket hvordan det står med kunnskapene rundt last i bilen, og svaret er ganske dårlig. For en ny undersøkelse viser at 1 av 3 ikke kjenner til verken til taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke.

Med inntoget av elbilene med store og tunge batteripakker er det enda viktigere å kjenne til nyttelasten, for det er ikke slik at selv om bilen byr på mye lagringsplass er det bare å fylle på med bagasje.

‒ Bilen du kjører er godkjent for en maksvekt du kan ha i bilen, forklarer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

‒ Dette kalles nyttelast. Nyttelast er hvor mange kilo du kan ha med i bilen inkludert både passasjerer, drivstoff og bagasje.

Spesielt tunge elbiler kan dermed ha mye mindre nyttelast enn mange tror, for det er altså ikke automatisk en sammenheng mellom nyttelast og bilens størrelse. Faktisk er det slik at enkelte av de nye bilene er farlig nær nyttelasten bare ved å plassere fem voksne inn i bilen.

‒ Enkelte nye elbilmodeller har svært lav nyttelast til tross for romslig bagasjerom. Derfor er det lurt å være oppmerksom på nyttelast om du er på jakt etter en ny familie-elbil, sier Sødal.

NAF forklarer at bilens maksimale vekt viser hvor mye bilen tåler, og om det lastes over denne blir bilen litt mindre trafikksikker å kjøre.

‒ Det er viktig å holde seg innenfor det bilen er dimensjonert for. Blant annet er bremsene lagd for å tåle totalvekten bilen er godkjent for, sier Sødal.

At bilen fremdeles er mennenes domene viser NAF-undersøkelsen, for i den svarer kun 2 av 10 menn (18 prosent) at de ikke kjenner til verken taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke. Blant kvinnene svarer over halvparten (54 prosent) det samme.

‒ Vi bor i et av verdens mest likestilte land, men i de fleste familier er det fremdeles mannen som har kontroll på bilen, sier Sødal.

‒ Dette er det egentlig ingen god grunn for, legger han til.

Når det først har lært deg nyttelasten, er det også viktig å pakke bilen riktig. Her er NAF’s 5 pakkeråd:

  • Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker