Annonse
HjemNyheterMange omkom i trafikken i september

Mange omkom i trafikken i september

September ble den foreløpig mørkeste måneden i 2021 når det kommer til fatale trafikkulykker, og 16 personer mistet livet ‒ fem av disse på MC.

I september i fjor mistet to personer livet i trafikkulykker, men i årets september ble dette ganget med åtte.

Det sender også 2021 forbi fjoråret når det kommer til totalt omkomne i den norske trafikken, med 70 omkomne så langt mot 66 i løpet av fjorårets ni første måneder.

Antall dødsulykker på MC har gått kraftig ned i år, men i september mistet hele fem personer livet i forbindelse med MC-ulykker.

Statens vegvesen sier at fire av disse omkom etter utforkjøringer.

Saken fortsetter under Annonsen

– Motorsyklister er sårbare og spesielt utsatt for alvorlige ulykker, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

– Etter en MC-sesong med færre drepte enn tidligere år ved inngangen til september, har vi hatt nesten like mange slike ulykker i september som i resten av året.

Både myndighetene og MC-Norge har tatt grep etter at antall omkomne på motorsykkel har økt de siste årene, og selv etter en sørgelig september er det en nedgang i antall omkomne.

–Så langt i år er 12 personer døde i MC ulykker i Norge, mot fjorårets 16 på samme tidspunkt, sier Ranes.

MC er først og fremst en sommeraktivitet, men noen kjører også MC utover høsten.

– Vi går inn i mørketiden med glatte veier, mye regn og snart frost og snø mange steder. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, og dette må trafikantene ta hensyn til. Det tenker jeg særlig er viktig å merke seg for de som fortsatt kjører motorsykkel utover høsten, sier Ranes.

Åtte ganger flere omkomne i september høres mye ut, men Trygg Trafikk påpeker at den første høstmåneden normalt har mange dødsulykker.

– Vanligvis er september blant månedene med flest dødsulykker. Vi vet ikke hvorfor omkomne i trafikken var så mye lavere i fjorårets september. I år er september dessverre en trist måned for trafikksikkerheten, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

15 menn og én kvinne omkom på veiene i forrige måned, og de fleste ulykkene var utforkjørings- og møteulykker.

Fem av alle ulykkene skjedde i Viken fylke, hvor alle de omkomne var menn.

Agder, Innlandet, Rogaland og Trøndelag hadde to trafikkdrepte hver, mens det var én i hvert av fylkene Nordland, Vestland og Troms og Finnmark.

Ingen omkom på veiene i Oslo, Møre Og Romsdal eller Vestfold og Telemark i september.

Totalt har altså 70 mennesker mistet livet i trafikken i årets ni første måneder, og det er kun i 2020 at det har vært færre omkomne i samme periode.

I 2019 og året før korona-restriksjoner hadde 75 omkommet i samme periode, mens det i 2018 var 79 omkomne i perioden januar-september.

Men:

– Vi har ligget an til å få færre omkomne i år enn i fjor, men juli, august og september har dessverre vært preget av mange dødsulykker, sier Johansen hos Trygg Trafikk.

‒ Totalt mistet 38 personer livet i trafikken disse tre månedene. Det er en økning i forhold til hva det har vært de siste årene, og vi må tilbake til 2016 for å finne høyere antall omkomne i løpet av de samme månedene.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse