Annonse
Hjem Elbiler Lyden av en elektrisk Mercedes

Lyden av en elektrisk Mercedes

Et nytt EU-direktiv sier at elbilene nå må lage lyder, og her kan du høre hvordan en helelektrisk Mercedes høres ut.

Har du hørt at elbilene nå må lage lyder? Ja, for er bilene helt stillegående skaper det trøbbel for de myke trafikantene, for vi bruker faktisk alle sansene våre når vi ferdes ute i den motoriserte trafikken.

Dette er selvsagt enda viktigere for de som ikke ser så godt, og for de helt blinde er hørselen alfa omega når de ferdes i trafikken.

EU har for lengst sett det problemet, og begynte allerede å forme et forslag så langt tilbake som i 2011, og 1. juli trådde et nytt direktiv i kraft som krever at nye elbiler med fire eller flere hjul også lager lyder når de kjører.

Systemet er kalt Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS), og skal sørge for et elbilene lager lyder i hastigheter opp til 20 km/t.

Saken fortsetter under Annonsen

AVAS går detaljert til verks, og beskriver hvilke lyder som er godkjent og hvilke som ikke er det, og hvor mange desibel (minimum 56 db) disse skal være på. Lyden må også øke og synke i takt med at bilene akselerere eller bremser, akkurat som en vanlig bensindrevet bil.

Stadig flere av de tradisjonelle personbilprodusentene har kommet eller kommer med elbiler, og blant annet både Jaguar og BMW gitt deres helelektriske modeller lyder.

Mercedes har også på gang en elbil, og ved testsenteret i Sindelfingen har de nå forsket seg ferdig på de første lydene.

De har bestemt seg for å gjøre det litt som de forskjellige modellene med forbrenningsmotor som har sin unike motorlyd, og skal også gi de enkelte elektriske modellene forskjellige lyd.

Tyskerne har montert mikrofoner rundt omkring, og plasserte et veldig lydfølsomt kunstig hode i passasjersetet som kan registrere lyder tilnærmet det menneskelige øret.

Deretter har de satt i gang testene mens elbilen har gitt forskjellige lyder, og falt ned på det de mener er de beste lydene.

Faktisk er det slik at lydene er forskjellige fra hvor bilen selges. En lyd er laget spesielt til EU, en til Japan og en til Kina, men USA har egne regler for eksempel rundt desibelnivået.

Så hvordan høres en elbil ut?

Her er en video som først viser en Mercedes CLA og deretter en EQC, og du får også høre lyd når elbilen rygger inn i luka.

Under den første videoen følger tre andre som omhandler elbiler og lyder, samt en bonusvideo hvor du kan høre lyden av en elektrisk Harley-Davidson.

Her er lyden av EQC:

BMW har utviklet lyder siden 2009:

Jaguar I-Pace har tenkt på de synshemmede.

Her har du Nissan Leaf:

Og så er det Harley da, sykkelen du tidligere hørte en halv time før den kom:

Les også:

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,778FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker