Annonse
HjemElbilerLovforslag kan gi flere hurtigladere

Lovforslag kan gi flere hurtigladere

Det er lite lønnsomt å bygge hurtigladere ute i distriktene, men et nytt forslag kan endre på dette. Det tror iallfall elbilforeningen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har kommet med et nytt forslag for prising av strømnettet, og Norsk elbilforening tror det vil få en positiv effekt for bygging av hurtigladere også ute i distriktene.

− Forslaget vil gjøre det mer lønnsomt å bygge hurtigladere i hele landet. Det er helt nødvendig for dagens regler er distriktsfiendtlige, sier Unni Berge, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

Utfordringen per i dag er at det koster mer for nettleien på hurtigladestasjoner med ujevnt bruk enn de som er hyppig i bruk, noe som fører til at det bygges færre hurtigladere ute i distriktene.

Dette mener elbilforeningen er urettferdig, og Berge håper forslaget fra NVE vedtas.

Saken fortsetter under Annonsen

− Vi er glade for at NVE foreslår å endre prisingen. Skal Norge nå sine klimamål må det være like enkelt å være elbilist på bygda som i byen. Derfor er NVE’s forslag så viktig, og det må vedtas for å nå Stortingets mål om 100 prosent elbiler i nybilsalget i 2025. Over 1.000 hurtigladere må bygges årlig om vi skal dekke behovet, understreker Berge.

De får støtte av ekspertgruppen Klimakur 2030, som peker på infrastruktur rundt hurtiglading som et av de viktigste tiltakene for at Norge skal klare å kutte nok klimagassutslipp i veitrafikken.

Men elbilforeningen er ikke bare enig med NVE.

Et forslag går nemlig på at det skal bli dyrere å lade hjemme om ettermiddagen, slik at elbilistene på en måte tvinges til å lade om natten når kapasiteten i strømnettet er størst.

NVE frykter at mange elbiler gjør at toppene blir så store at de må bygge ut strømnettet, noe som selvsagt vil medføre store utgifter.

− Debatten baserer seg feilaktig på et premiss om at vi står i fare for å få en hel bilpark som lader klokka 16, men over halvparten av alle elbilister lader allerede om natta. Det er mer effektivt å prøve ut informasjon om smart lading før de setter i gang omfattende endringer av hele nettleiesystemet for husholdningene, sier Unni Berge.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse