Kia Ceed med vesentlige oppdateringer

Den første Kia-modellen som ble laget spesifikt for det europeiske markedet har gått gjennom en omfattende «bli ny»-runde, og det samme skal XCeed gjøre neste år.


På begynnelsen av 2000-tallet bestemte Kia seg for å satse ytterligere på det europeiske markedet, og besluttet å lage en ny modell som skulle være enda mer skreddersydd folket på det gamle kontinentet.

De kom opp med en modell i C-segmentet som de kalte for cee’d, for så vidt et smart navn. Det spilte på «sjekk det frøet vi har sådd» (see/seed) og det europeiske økonomiske fellesskapet forkortet CEE på fransk samt det europeiske designet forkortet ED. Alt dette ble til cee’d, smart ja, men kanskje ikke er det mest elegante her i verden.

Modellen ble lansert i 2006, og 11 år senere fant Kia ut at det var på tide å forenkle navnet da de introduserte 3. generasjon. cee’d ble til Ceed, og det har heldigvis ikke for Kia gått utover salget.

Ceed utgjør nemlig 28 prosent Kias markedsandel i Europa, og er nå en sterk konkurrent til bestselgende merker som har dominert segmentet i flere tiår.

Men siden 2018 har det skjedd svært mye på bilfronten, så om Ceed skal henge med må den også holdes oppdatert. Og det gjøres modellen nå.

Blant annet kan den oppgraderte modellen by på nye designelementer, ny teknologi og mer avanserte førerassistentsystemer.

Både kombi, stasjonsvognen og shooting-brake-versjonen kommer for salg i 4. kvartal, og kan skilte med helt ny frontdesign, en sportsligere bakpart, nye lettmetallfelger og lakkfarger samt et oppgradert interiør. Crossoveren XCeed kommer deretter i oppdatert versjon neste år.

Utvendig sier Kia at de har fokusert på et moderne og sportslig preg, hvor blant annet fronten med tigernesegrillen har fått helt ny design og den nye logoen. Det er lagt vekt på å gi et unikt særpreg til hver enkelt versjon, både basisversjon, ladbar hybrid, GT-Line og GT.

Alle utgavene blir tilgjengelig med bi-LED hovedlys med pilformede LED kjørelys som også fungerer som blinklys, og GT-Line- og GT-variantene av kombiversjonen har også nydesignede LED-baklys.

Kia byr også på tre nye felg-alternativer, 16-tommers sølvfargede lettmetallfelger til basisversjonen, 17-tommers lettmetallfelger i sort høyglans til GT-Line og 18-tommers lettmetallfelger med røde detaljer til GT-versjonen.

Når det gjelder denne får den også flere røde sportslige detaljer. Røde dekordetaljer foran, på sidene og bak, mens støtfangeren foran har luftinntak i sort høyglans med spesialdesignet GT-rød dekor på hver side. Den sportslige diffusoren bak fremheves av to runde eksosrør og den nye røde GT-dekoren.

På innsiden har det sørkoreanske merket gått for et «stilrent interiør, behagelige farger og materialer og en gjennomtenkt design», som de selv beskriver det som.

Det er et stort soltak og fire nye setetrekk tilgjengelig, og foran er det et digitalt instrumentpanel på 12,3 tommer og en skjerm på 10,25 tommer som skal gi enda bedre oversikt og enklere betjening.

Oppdateringene åpner også opp for en masse ny teknologi, og blant annet blir det nå mulig å bruke Kia Connect-appen som kan fjernstyre enkelte funksjoner. Nye Ceed byr også på trådløs tilkobling både av Android Auto og Apple CarPlay.

En oppdatering i 2021 betyr også bedre førerassistenter, og Kia har mange av disse.

Blant forbedringene kan det nevnes at den tidligere blindsonevarsleren nå er erstattet med en aktiv blindsoneassistent, den har tretthetsvarslingen, motorveiassistent med en smart cruisekontroll og enda mer hjelp under parkering.

Her er det blant annet en ekstra bildevisning via et kamera dersom det kjøres med tilhenger, og dette er også mulig å aktivere under normal kjøring. Kjekt om du lurer på hva som er bak bilen.

Motormessig dekker oppgraderte Ceed stort sett alle muligheter, minus en helelektrisk drivlinje.

De ladebare hybridene er utstyrt med en 1,6-liters GDi-bensinmotor med 141 hk og 6-trinns dobbeltclutchgirkasse. Batteriet på 8,9 kWh gir en elektrisk rekkevidde på inntil 57 kilometer, noe som bør betegnes som bra.

Produksjonen av oppgraderte Ceed starter på Kias fabrikk i Slovakia i august, og skal etter planen vil være klar for salg i Europa i 4. kvartal.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter