Om mulig, unngå å lade elbilen når det er tordenvær. (Foto: NAF)

‒ Ikke lad elbilen i tordenvær

Det er elektrisk spenning i luften over store deler av Norge, og akkurat denne elektriske spenningen liker ikke elbiler.


‒ Ikke ha elbilen koblet til ladestasjonen når det tordner, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Oppfordringen kommer etter sommerens første runde med tordenvær, for det er ventet flere slike de neste ukene og månedene.

Meteorologene i Yr har tidligere forklart at lynet tar den korteste veien mellom skyen og bakken, og treffer ofte høye punkter som trær, hustak, master og fjelltopper. Rådet er å komme seg innendørs om Tor med hammeren er ekstra ilter.

Om dette ikke er mulig bør man finne det laveste punktet, og her er det også noen litt motstridende råd. Du skal ikke gjemme deg under trær, men heller ikke stå på åpne områder. Og hold deg unna vannet.

Ekspertene kan også forklare at lynet gjerne finner veien til ting som kan lede strøm, så det er greit å holde seg unna ting som vannkraner, strømkabler, elektriske maskiner og ikke minst store metallgjenstander. Rådene inkluderer også å trekke ut strømmen på elektriske apparater.

Mange har også fått med seg at det å sitte i en bil er ganske trygt når det lyner, og grunnen er at denne fungerer som et såkalt faradaybur. Det betyr at lynet passerer på utsiden av karosseriet, som fungerer som et bur for de på innsiden.

Det er altså bilens skall, og ikke gummidekk, som beskytter deg for lynet i en bil.

Nå skal vi ikke fyre opp under frykten for å bli truffet av lyn, for den muligheten er ganske så liten. Men lynet slår jo ned, og skadene når noe blir truffet kan være ganske omfattende.

NAF sier at et direkte lynnedslag kan ødelegge ladeutstyret eller bilens elektroniske systemer. Nå har moderne hjem og elbilladere noe som er kalt overspenningsvern, og dette gir en viss beskyttelse mot slike hendelser. 

‒ Er ladepunktet ditt riktig installert, skal det være overspenningsvern. Likevel er det lurt å koble bilen fra laderen mens tordenværet står på, sier Sødal.

NAF sier videre at for de som bor et sted hvor det er hyppige lynnedslag kan det være lurt å kontakte elektriker for å se om det er noe mer som kan gjøres for å sikre hus og bil. De sier at det for eksempel kan være en lynavleder eller å få oppgradert anlegget med overspenningsvern.

Om mulig, unngå å lade elbilen når det er tordenvær. (Foto: NAF)

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker