Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter nemlig at mange kaster søppel ut av bilvinduet.


En av Flåklypas største sønner, og iallfall den mest bekymrede, liker som kjent å ta på seg ryggsekken og vandre seg en langsom tur. Ludvig er som kjent en rolig kar, men nå begynner han faktisk å bli litt irritert.

For på alle gåturene langs veien finner han også ting som ikke er like hyggelig, nemlig søppel.

Den samme erfaringen har også Hold Norge Rent, som gjennom sine ryddeaksjoner har sett mye søppel, og skummelt søppel, i grøftekanten.

De sier at en del av dette, blant annet aluminiumsbokser, kan bli en del av slåtten, og det fører igjen til at dette blir oppdelt med skarpe kanter og deler som kan være livsfarlig for dyrene.

‒ Hvert år melder bønder om kuer som lider en smertefull død på grunn av innvendige skader grunnet biter av metall, glass eller plast i fôret. Husk at pant kan leveres på norske bensinstasjoner, forteller prosjektleder Kine Lillerud hos Hold Norge Rent.

Man skal selvsagt ikke forsøple naturen, men mange velger altså å kaste søppel ut av bilvinduet når de er på tur. Unødvendig, spesielt når det skal svært lite til for å holde bilen ganske så ryddig.

‒ Vårt beste tips er å ha med en egen pose til søppel i bilen. Da er det enkelt å samle klissete søppel, stort og smått i samme pose og kaste denne når du kommer hjem, sier Lillerud.

Andre tips er å unngå engangsprodukter og heller ta med seg egen vannflaske og matboks, samt å passe på at ikke noe blåser ut av vinduet.

En annen ting som bekymrer foran årets bilferie-sesong er antall ulykker. Det har nemlig vært en oppgang i dødsulykker så langt i år, og under en lang bilferie på ukjente veier kan fort stressnivået bli enda større en vanlig.

Statens vegvesen sier at høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet er medvirkende årsaker til over 40 prosent av de alvorligste ulykkene. De sier at lange turer på ukjent veier krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd.

‒ Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen fra Guro Ranes hos Vegvesenet.

– De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, legger hun til.

Vi tipper at Ludvig ville nikket anerkjennende til alle disse rådene, for han er som kjent ikke bestevenn med verken høy fart eller risiko. For som han sier; «det er fali, det».

Men en ting er han med på, nemlig #likefinsomfør, en kampanje som startet i 2020.

For tredje sommer på rad oppfordrer Hold Norge Rent organisasjoner, kommuner og næringslivet til å spre budskapet i sine kanaler ‒ og det inkluderer altså å ikke kaste søppel ut av bilvinduet. Så gjør nå ikke det.

Kjør pent og ha en god bilferie!

Les også:

Les mer om:

Nyheter