Det går mot lysere tider, vinterferie og enda flere helgeturer til hytter, fjell og natur. Det betyr at det stadig dukker opp flere biler med en skiboks på taket.
Men disse bør helst fylles med skiutstyr og andre lette ting, for er de tunglastet kan de utgjøre en fare.
-->
‒ Flere skibokser vi har testet tåler ikke uhell i 30 kilometer i timen, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Det er selvsagt fristende å bruke skiboksen som et ekstra bagasjerom, men det gjør altså takboksene ekstra tunge.
‒ Dette er bekymringsfullt. Vårt råd er å pakke tunge ting i bilens bagasjerom og ikke bruke skiboksen som ekstra bagasjeplass, sier NAF-rådgiveren.
Nå er det ikke fritt fram å laste skiboksene så tunge som mulig, for det er en øvre grense for hvor mye taklast bilen takler. Dette står i instruksjonsboken.
En maks grense inkluderer alt som er på taket, så man må altså regne med vekten av både skiboks, skistativ og andre festeanordninger for å finne hvor mange kilo last disse kan romme.
I tillegg kommer grensen til selve skiboksene, for også disse har en kilogrense.
‒ Det er viktig at du ikke overskrider produsentens grense for taklast. Ikke bare kan festene feile, men bilens kjøreegenskaper blir i mange tilfeller også dårligere, forklarer Svendsen.
Det kan være smart å utnytte skiboksene når man skal på tur, men da må man altså unngå den tunge lasten. Så lette ting på taket, og det tyngste pakkes nederst i bagasjerommet.
‒ Dyner, soveposer og andre lette gjenstander kan man legge i skiboksen, men vær varsom med tung bagasje, sier Svendsen.
Det er også viktig at skiboksen er pakket slik at tingene ikke forskyver seg, noe som er spesielt viktig om man må bråbremse eller enda verre ‒ blir involvert i en ulykke.
‒ Mange skibokser har reimer eller andre innretninger for å sikre skiene som er i boksen. NAF anbefaler at du bruker disse og passer på at alt ligger støtt før man drar avgårde, sier Svendsen.
‒ En siste sjekk av at skiboksen er skikkelig festet er også på sin plass. Kontroller også at takstativets fester ikke er løse. Dette bør du også kontrollere etter å ha kjørt et stykke.
Her er NAFs fem pakkeråd for vinterferien:
Legg tung last så lavt og langt frem som mulig i bagasjerommet. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Husk på å ta med vekten av skiboksen og takstativ.
Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr være løse i bilen.