Her stoler de minst på medtrafikanten

Mange norske bilførere er skeptiske til andre bilister. Sjekk hvem er mest skeptiske.


En viktig del av trafikkbildet er at man kan stole på de som er rundt seg, og at alle følger de samme reglene og generelt har et godt overblikk og er til å stole på. Det er et problem.

For en ny undersøkelse viser at mange er ganske ikke stoler så veldig mye på medtrafikantene, og blant de som skaper mest skepsis er eldre, folk i dyre biler og unge førere.

Og det er veldig stor forskjell på hvor man kommer fra, for det skiller veldig mye mellom de som stoler mest og minst på andre bilister avhengig av hvor de bor.

‒ Innlandet troner på skepsistoppen. Der sier hele 60 prosent at de ikke er trygge på ferdighetene til andre på veien, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Kanskje litt overraskende havner Oslo i den andre enden av skalaen, for kun 32 prosent er bekymret for kjøreegenskapene til medtrafikantene i Tigerstaden.

‒ Det overrasker meg. Jeg hadde trodd det var mer skepsis i Oslo ‒ som har mer trafikk, mer stress og flere potensielle trafikkfarer over et mindre område enn andre deler av landet, sier Ytre-Hauge.

Nå er ikke Oslo det området med mest tiltro til andre trafikanter, for det er Nordland hvor kun 30 prosent er skeptiske. 7 av 10 er altså trygge på sine medtrafikanter der.

Her er landsoversikten:

  • Innlandet – 60 prosent
  • Vestland – 57 prosent
  • Rogaland – 51 prosent
  • Vestfold og Telemark – 51 prosent
  • Viken – 47 prosent
  • Troms og Finnmark – 46 prosent
  • Møre og Romsdal – 44 prosent
  • Trøndelag – 42 prosent
  • Agder – 36 prosent
  • Oslo – 32 prosent
  • Nordland – 30 prosent

Kanskje ikke overraskende stoler menn mer på andre menn enn kvinner, men her er ikke forskjellen så høy som man kunne tro ‒ kun 5 prosent skiller her.

‒ Skepsistallene er veldig høye. Selv med store variasjoner landet over er det i snitt slik at halvparten ikke stoler på andre. Jeg håper ikke det står så ille til med førerevnene våre eller at så mange kjører rundt og skuler på andre på veiene, sier Ytre-Hauge.

Han tror den høye skepsisen kommer av det vi ser rundt oss på veiene. I Frendeundersøkelsen svarer 40 prosent at de sliter med bestemte kjøreregler, slik som rundkjøring, fletting, køkjøring, vikeplikt, blinklys og fartsgrenser.

‒ Hvis vi ser at mange rundt oss nøler med dette og gjør det feil, skaper det en usikkerhet. Det gjør også at vi blir forutinntatt når det gjelder hvem vi ikke stoler på i trafikken, sier Ytre-Hauge.

Så hvilke grupper har dårligst rykte?

Disse mener vi er dårligst til å kjøre bil:

  1. Eldre
  2. Folk med dyre biler
  3. Unge
  4. Menn
  5. Kvinner
  6. Folk med barn i bilen
  7. Folk med dyr i bilen

Kilde: Frende/Norstat

Les også:

Les mer om:

Nyheter