HjemNyheterHer er verdens svarteste bil

Her er verdens svarteste bil

BMW viser nå fram en meget spektakulær X6 som er så svart at den sluker tilnærmet all lys. Den er uten tvil verdens svartest bil.

Du har kanskje hørt om Vantablack, verdens svarteste farge. Dette materialet er bygd opp slik at det absorberer opp til 99,965 prosent av lyset, og visker dermed ut detaljene.

Dette gir en fantastisk effekt, og henger det for eksempel et symbol på veggen kledd i Vantablack vil det rett og slett se ut som at det er et hull der.

Litt lenger ned kan du se et eksempel på materialet, og den viser hvor forbløffende Vantablack faktisk er.

Saken fortsetter under Annonsen

Ordet Vanta er et akronym av Vertically Aligned NanoTube Arrays, altså vertikalstilte karbonnanorør.

Hvert av karbonnanorørene har en lengde på mellom 14 og 50 mikrometer og en diameter på 20 nanometer, noe som gjør de rundt 5.000 ganger tynnere enn et menneskehår. Det er tynt det!

Dette fører igjen til at rundt en milliard slike vertikalstilte karbonnanorør får plass på en kvadratcentimeter, og dette får igjen ganske så oppsiktsvekkende resultater.

Tilnærmet all lys som finner veien til denne overflaten blir totalt absorbert inne i karbonrør-skogen framfor å bli reflektert tilbake, og lyset blir omdannet til varme.

Vantablack sluker altså lyset, både til frokost, lunsj, middag og kvelds.

Surrey NanoSystems utviklet dette materialet i 2014, og var i utgangspunktet ment for komponenter som brukes i det store rommet. Det er for eksempel vanskelig å studere fjerne galakser når teleskopene er laget av materialer som reflekterer lys, men er de dekt med Vantablack er ikke dette noe problem.

Utfordringen med å bruke Vantablack på en bil er at det rett og slett er for svart, og designet vil bokstavelig forsvinne inn i mørket. Det både slukker og sluker lyset.

Derfor har Ben Jensen som står bak Vantablack vært lunken når bilprodusentene har banket på døra.

‒ Helt ærlig, vi har fått forespørsler fra de fleste store bilprodusentene, nærmest fra den dagen vi lanserte det originale materialet i 2014, sier han.

Men nå har de kommet opp med et materiale som heter VBx2, og x2 hinter til 2-dimensjonal.

‒ Vi var fortsatt skeptiske da BMW kontaktet oss. Men den nye X6 ser så veldig annerledes ut at vi følte at den ville passe bra, sier Jensen.

Han er da også ganske så godt fornøyd med sluttresultatet.

‒ Jeg tror dette ble bedre enn det vi hadde trodd. BMW X6 i Vantablack ser helt utrolig ut. Vi skjønte også at dette ikke ville fungert med det originale materialet, ettersom publikum ville ha mistet alle følelser av 3-dimensjonal. VBx2 med sin refleksjon på 1 prosent gir akkurat nok til å hinte om formen.

‒ Legg til at kontrasten mellom den matt-svarte overflaten og detaljer som den ikoniske glødende nyregrillen, hovedlyktene og vinduet ‒ alt henger sammen helt perfekt, sier Jensen.

Selv på bildene kan vi se at resultatet er forbløffende, men vi kan nok slå fra oss drømmen om en Vantablack bil i garasjen først som sist.

‒ Det fungerte på X6 på grunn av størrelsen, den konkrete formen og hvordan det hele ser ut. Men å gjøre dette med en konvensjonell bil uten en karakteristisk form vil nok fjerne mye av denne effekten. I tillegg vil det å fremstille så mye bil-lakk av VBx2 som dekker et daglig bruk en gedigen teknologisk utfordring.

Så hvor svart er Vantablack?

Vel, sjekk denne videoen fra Surrey NanoSystems. Og det kommer også en video av X6 i VBx2 samt en bildeserie lenger ned, så ikke gå glipp av de heller.

Verdens svartest bil blir utstilt under den kommende Frankfurt Motor Show, og de som klarer å skimte designet får da også et blikk på hvordan den kommende X6 blir seende ut.

Vel, BMW tar også med den nye X6 med vanlig lakk, for 3. generasjon av SUV-modellen skal komme allerede i år.

Heldigvis, for vi kan selv se at det er noe vanskelig å skimte detaljene her:

Ok, videoen var litt forvirrende, så da er det kanskje greit å avslutte i fred og ro med en bildeserie av verdens svarteste bil.

Her er den:

Les også:

1 kommentar

  1. dette var ekstremt kult. håper på å skaffe meg en rundt november. pappa betaler 😉 !!!!!!!

    men over på noe annet. fargen er faktisk ikke vantablack. det er vbx2 som er noe annet som faktisk reflekterer mer lys enn vantablack. så ikke tro du er kul bmw !!!!! >:(

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse