Toyota har vist fram to nye elbiler som går inn i bZ-serien. (Fotos: Toyota)

Her er to nye elbiler fra Toyota

bZ Sport Crossover Concept og bZ FlexSpace Concept er 2 av 10 nye elbiler som Toyota skal ha på plass innen 2026.


Toyota har som kjent tatt det helelektriske steget med bZ4X, og smart nok gått for en SUV med firehjulsdrift som første elbil ut.

Det er da også bZ-serien som blir hovedfokus i elbilsatstingene til Toyota de neste årene, og de har tenkt å gi skikkelig gass nå som salget av nye biler stadig flytter seg mer over til elbiler.

Toyota sier at det globale salget av elektriske biler mer enn doblet seg fra 2020 til 2021, hvor 4,6 millioner av de totalt 6,6 millioner elektriske nybilene var rene elbiler.

Her hjemme er det selvsagt viktig for Toyota Norge at merket skal satse enda mer på elbiler, for å fjor var rundt 8 av 10 nye biler som kom til helelektriske. En slik elbil-andel kan ingen andre land i verden vise til.

– Mange land ser til Norge om hvordan andre markeder kan kutte utslipp fra transportsektoren, og vi får stadig besøk fra ledelsen i Toyota Motor Company som vil høste erfaringer herifra, sier Piotr Pawlak, administrerende direktør i Toyota Norge.

Det kan være smart, for det er mange land som fortsatt henger svært langt bak utviklingen til fyrtårn-landet Norge. Toyota vil altså gjøre noe med dette, og baker erfaringer i Norge inn i satstinger i nye land.

– Det er mange mennesker som vi ikke er i stand til å støtte framtidsrettet mobilitet for i dag, som eldre, mennesker som bor i tynt befolkede områder, og mennesker i fremvoksende markeder der bilmarkedet ennå ikke har modnet, sier Koji Sato, president og CEO i Toyota Motor Company.

‒ Vi vil gå utover vår nåværende virksomhet og støtte mobiliteten til kunder over hele verden.

Norge er kanskje et fyrtårn, men rent volummessig er det Kina som er det soleklart største markedet for elbiler. Der var nærmere 1 av 4 nye biler i fjor elbiler, og bare et merke som BYD leverte over 900.000 elbiler i verdens mest befolkede land i 2022. Til sammenligning ble det registrert i underkant av 140.000 nye elbiler er i Norge i fjor.

Landet er nå det aller viktigste for de globale merkene, noe som selvsagt inkluderer giganten Toyota.

‒ Også i Kina, i tillegg til bZ4X og bZ3 som ble kunngjort forrige måned, vil Toyota lansere to nye modeller med lokalt utviklede batteridrevne biler i 2024, tilpasset lokale behov, og selskapet vil fortsette å øke antallet modeller i årene som følger, sier Yoichi Miyazaki, CFO i Toyota Motor Company.

Det var nettopp i Shanghai at Toyota viste fram to kommende elbilmodeller, og under Auto Shanghai i forrige uke viste de fram både bZ Sport Crossover Concept and bZ FlexSpace Concept.

Disse to skal lanseres på det kinesiske markedet allerede i 2024, og er altså 2 av 10 nye elbilmodeller som Toyota planlegger å lansere innen 2026.

Toyota har vist fram to nye elbiler som går inn i bZ-serien. (Fotos: Toyota)

Kina har vært en pådriver for elbiler i flere år, og salget av elbiler skjøt enda mer fart i fjor.

Men andre sterkt befolkede land som Brasil, Indonesia og India henger fortsatt etter. Toyota mener at de kan være med å hjelpe til i overgangen, og da blir selve utsalgsprisen på elbiler et viktig element sammen med fotavtrykket de levner i selve produksjonen.

– Vi er fullt forpliktet til å oppnå karbonnøytralitet innen 2050 over hele livssyklusen til kjøretøyene våre. Vi vil jobbe for å fremme elektrifiserte kjøretøy og redusere CO2-utslippene uten å etterlate noen, inkludert i fremvoksende markeder, sier Koji Sato.

Et annet land som Toyota skal fokusere på er USA, hvor de blant annet skal starte lokal produksjon av en SUV med tre seterader i 2025.

Videre planlegger Toyota seks bZ-modeller her i Europa innen utgangen av 2026, og konseptmodellen Toyota bZ Compact SUV som ble vist fram i desember skal gi et eksempel på framtidige modeller under bZ-paraplyen.

Toyota bZ Compact SUV er enda hakket mer kompakt enn dagens bZ4X, 4,54 meter mot 4,69 meter, og er designet her i Europa slik at den er en ekte europeisk modell.

Slik ser bilen som er en forhåndstitt på bZ3X ut, bZ Compact SUV:

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter