Annonse
Hjem Elbiler Her er lyden av BMW i4

Her er lyden av BMW i4

BMW hanket inn en Oscar-vinner for å lage lyden til den kommende elbilen i4, så hvordan ble egentlig resultatet? Svaret får du her.

En av de viktigste modellene BMW kommer med i nær framtid er uten tvil elbilen i4. Selvsagt har de fokusert på viktige områder som design, interiør, teknologi og drivlinje, men også et område som vi kanskje ikke tenker så mye over ‒ spesielt når det kommer til elbiler.

Nemlig lyden.

Elbiler kam nemlig ifølge loven ikke være helt musestille, noe som kan medføre fare for andre som befinner seg i trafikken. De må lage lyder. Ja, har du hørt!

Akkurat det er enklere sagt enn gjort, for hvordan i alle dager lager man en lyd til en spesifikk bil?

Saken fortsetter under Annonsen

BMW har muligens tenkt så det har knaket, og gitt opp. Jepp, enten orket de ikke å prøve en gang, eller så fikk de det rett og slett ikke til.

Men skal du lage en modell som i4 nytter det selvsagt ikke å gi opp, for som kjent er det ikke noe som heter problemer for sjefene ‒ kun utfordringer.

Og nå er altså BMW i4 vist fram, så de har åpenbart løst den utfordringen også.

Ja, de sendte oppgaven videre, og det var kanskje smart? For hvem er bedre til å lage en lyd enn en ekte lydekspert?

De har en slik i Tyskland også, og dette er en fra den aller øverste hylla. Nei, ikke det tyske synthpop-bandet Kraftwerk.

Hans Zimmer høres kanskje ut som navnet på en skurk i en Hollywood-film, og herr Zimmer befinner seg da også i Hollywood. Men han spiller ikke en skurk, men lager lydspor til store filmer. Gedigne spillefilmer.

Han har komponert musikk til mer enn 150 filmer, og de fleste hadde glatt ofret et øre for en CV som hans. Ja, Hans.

Zimmer har jobbet med mange av de aller største regiørene som Hollywood har fostret, og noen av hans mest kjente lydspor kan vi spore tilbake til gigantiske produksjoner som Løvenes konge, Gladiatoren, The Dark Knight, Den siste samurai, Pirates of the Carribean, Rain Man, Engler og demoner, Sherlock Holmes, Inception, Interstellar og Blade Runner 2049. Ja, listen er nærmest uendelig.

Musikken til Løvenes konge ga han også en Oscar, så det er flere enn regiørene som setter pris på verkene hans.

Noen av disse finner vi også hos BMW, som altså hanket han inn til en uvanlig jobb. Her er han sammen med BMW’s lyddesigner Renzo Vitale i Los Angeles (ja, hvor ellers?):

Zimmer fikk altså oppgaven med å finne en lyd- og tonekarakter som passer til i4, og målet ble raskt «å gjøre det å kjøre en elektrisk BMW til en veldig spesiell opplevelse ved hjelp av stor lyd».

‒ Renzo og jeg ble inspirert til å bringe sammen fortiden og framtiden til en BMW med lyden til BMW Concept i4, forklarer Zimmer.

‒ Vi håper lyden vi skapte er klassisk ‒ men likevel overraskende, og at den har en følelse av letthet som passer for BMW-merket.

Ok, da er det på tide å høre hva Zimmer har fått til.

Og vi kan vel slå fast at det iallfall er noe uvanlig, og kanskje noe som kunne ha kommet fra synth-gjengen i Kraftwerk?

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,772FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker