Annonse
Hjem Nyheter Her er de første selvkjørende Volvoene

Her er de første selvkjørende Volvoene

Her kan du se hvordan Volvos selvkjørende bil fungerer.

I midten av 2016 inngikk Uber og Volvo en strategisk avtale om at svenskene skal levere basismodeller med autonome egenskaper, og deretter skal Uber plassere sitt selvkjørende system på toppen av dette.

Året etter ble det klart at avtalen innbefatter 24.000 biler som skal leveres mellom 2019 og 2021, så Volvo begynner å få dårlig tid nå.

Men de er i rute, for etter å ha vist fram en produksjonsklar bil i juni, har de første Uber-klare pre-produksjonsbilene XC90 nå rullet ut av samlebåndet på Torslanda i Göteborg.

Disse er de aller siste prøvemodellene før Volvo starter opp med full produksjon.

Saken fortsetter under Annonsen

Avtalen er en vinn-vinn-situasjon for begge de to selskapene.

Uber har som mål å tilby turdeling og taxiturer uten menneskelige sjåfører, mens Volvo som de fleste andre store bilprodusenter utvikler selvkjørende systemer for morgensdagens biler.

Modellen er altså den store SUVen XC90, og bilen har en rekke nye systemer og sensorer som åpner for mer selvkjøring og som er tilpasset Ubers eget system som skal på toppen av dette.

Volvo utvikler for tiden neste generasjon plattform som bilene i 60- og 90-seriene skal bygges på, og denne er kalt SPA 2. Det er denne plattformen som brukes til den Uber-klare XC90-modellen.

SPA 2 åpner for enda mer avansert teknologi, og ikke minst enda mer kunstig intelligens (AI), et viktig element for selvkjørende biler.

– Vi tror selvkjørende teknologi vil gjøre det mulig for oss å forbedre sikkerheten ytterligere, og det er selve fundamentet i selskapet vårt, har Volvo-sjef Håkan Samuelsson tidligere uttalt.

‒ Innen midten av det neste tiåret forventer vi at en tredjedel av salget vårt vil være fullstendig selvkjørende biler. Samarbeidet med Uber understreker vår ambisjon om å være den foretrukne leverandøren for de ledende ridehailing-selskapene i verden.

Uten Uber-utstyret på toppen er det vanskelig å se at disse Volvoene har en større grad av autonom teknologi, ettersom kameraer, sensorer og radar er integrert i designet.

Her kan du se hvordan en Uber-versjon av XC90 ser ut, hvordan det hele fungerer og hvordan utstyret fra Uber skal monteres på toppen.

Og kanskje vil du en gang i framtiden ta nettopp en slik bil, uten en fysisk fører bak rattet. Det håper iallfall Uber.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker