«Gyda» kan ødelegge bilen

Hos meteorologisk institutt lyser det nå rødt. Og bilister som har tenkt seg ut i ekstremværet bør også se litt rødt.


Grunnen til at lampene lyser rødt hos meteorologisk institutt er ekstremværet døpt «Gyda». Hun er nemlig svært så arg, og er ventet å treffe fastlandet med storm styrke.

‒ Potensielt kan stormen ødelegge bilen din, i tillegg til at du kan komme opp i farlige situasjoner, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

Ekstremværet er virkelig ekstremt. For denne vinterstormen sender nedbør i form av regn og kanskje til og med hagl ned mot vinterlandet i store mengder, noe som kan føre til veldig krevende kjøreforhold.

‒ Regn som fryser på bakken til is og vindkast med storms styrke er ikke vær man bør kjøre bil i med mindre man absolutt må, sier Svendsen

‒ Mye vann i veibanen øker faren for vannplaning og med vinterdekk er faren for vannplaning ytterligere forsterket.

Meteorologisk institutt har gått ut med gult farevarsel rundt vindkastene i Møre og Romsdal og Trøndelag, og disse kan komme i kast på mellom 30 og 35 meter per sekund.

‒ Kraftig vind kan føre til plutselige kast i bilen. Er det i tillegg glatt kan det være nok til at man mister kontrollen. Bilister må også være oppmerksomme på at større kjøretøy kan bli tatt av vinden. I verste fall kan de velte eller blåse av veien, sier Svendsen. 

Det er ventet et voldsomt regn i sørlige deler av Trøndelag og Møre og Romsdal, og farenivået er altså satt til det aller høyeste ‒ rødt.

Og NAF advarer mot at biler kan få alvorlige skader av vann som trenger inn i styringsenheter og motorer.

‒ Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er, sier Svendsen.

‒ De fleste normale biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen, og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde, advarer han.

NAF sier at de som kan unngå å bruke bilen mens «Gyda» herjer, bør gjøre nettopp det.

‒ Det aller beste er å la bilen stå, men om du likevel må ut å kjøre er det viktig at man kjører etter forholdene. Vær oppmerksom på at veggrepet kan skifte raskt i denne typen av ekstremvær. Tenk også på at du kan bli stående fordi veien stenges eller fordi det skjer en ulykke, sier Svendsen.

Skal man kjøre under ekstreme forhold er det lurt å ha med seg litt ekstra utstyr, og NAF nevner ting som varme og tørre klær, pledd eller varmefolie, spade, kjetting eller snøstrips, refleksvest, vann og drikke samt førstehjelpsskrin.

‒ Om du blir stående fordi en vei er stengt eller det har skjedd en ulykke vil værforholdene fort gjøre at det blir kaldt i bilen, forklarer Svendsen.

‒ Blir du i tillegg våt er det ikke så mye som skal til før situasjonen blir dramatisk. Samtidig kan det ta tid før hjelp kommer frem og man kan risikere å bli stående lenge. Sørg derfor også for at elbilen er fulladet og at du har full tank dersom du kjører en bil med bensin- eller dieselmotor.

Les også:

Les mer om:

Nyheter