Ford Mustang er en godt voksen bil, for nå runder den 60 år. (Fotos: Ford)

Gratuler med dagen, Ford Mustang!

Tiden løper av gårde, spesielt i en rask bil som Ford Mustang. Nå har legenden rundet 60 år. Se masse bilder av ikonet!


Muskelbilene har sin opprinnelse på 1950-tallet, men den gylne æra er på det glade 60-tallet. Det startet for alvor da Pontiac introduserte GTO-modellen i 1964, men det var Ford som satt på det virkelige esset i den imponerende kortstokken.

For de ville absolutt være med på kappløpet, og kunne 17. april 1964 presentere noe ganske så oppsiktsvekkende under verdensutstillingen i New York. De dro nemlig lakenet av en splitter ny muskelbil kalt Mustang, og det tok helt av.

Da dagen var omme hadde 22.000 beinflydd fra parken og til nærmeste Ford-forhandler, og der booket de sin Mustang. Bare det første året ble det solgt 418.000 biler, så det var helt elleville tilstander.

Her vises bilen for første gang:

Og alderen tynger ikke. 60 år senere kan Mustangen se tilbake på 10 sammenhengende år som den mest populære sportsbilen, og den dukker stadig opp i actionfylte filmer slik som John Wick-triologien og selvsagt Fast and Furious-filmene.

– Få, om noen andre biler, har en arv, en historie og så mange fans i hele verden som Ford Mustang, sa general manager i Ford Blue, Europe, John Williams, under bursdagsfeiringen.

‒ Enda færre har vært i kontinuerlig produksjon i 60 år. Med dagens feiringer – over hele verden - og våre nye tilskudd til Mustang-familien tar vi tak i frihetsfølelsen og gleden som har vært en viktig grunn til denne suksessen. Det er også dette som inspirerer teknologiutviklingen som vil sørge for at Mustang fortsetter sin galopp inn i framtiden.

Mustangen har selvsagt en lang racinghistorie, og har også vunnet en konkurranse som er langt mer kjent for tohjulinger ‒ Tour de France. For ja, det var bilene som først kjørte Tour de France, og det skjedde tilbake i 1899. «Først» i 1903 ble det aller første Tour de France på sykkel arrangert. 

Det siste Tour de France Automobile ble arrangert i 1986, og allerede i 1964 gikk en Mustang til topps i Touring-kategorien. Den nye sportsbilen fikk altså en rakettstart på karrieren. 

I dag er bilen blant annet på plass i legendariske Le Mans, og en av Mustang-førerne i langdistanse-VM er norske Dennis Olsen. Her fotografert i Bilfabrikken, og den kommer vi tilbake til. Så heng med nedover, for du er invitert til bursdagsfeiring!

Her hjemme er det mer enn 4.200 Mustanger på veiene, og den aller første med norske skilt ble registrert allerede 25. juni 1964. Så ja, dette var en av de aller første bilene Fords fabrikk i Michigan produserte, og bilen befinner seg fortsatt på norsk jord. Dog uten norske skilt, kan Norsk Mustang Club opplyse. 

Ford Norge skal også feire, og om to uker åpnes det for bestilling av den første helelektriske rallyversjonen av Mustang Mach-E. Her er det selvsagt firehjulsdrift kombinert med 486 hk og et dreiemoment på 950 Nm, og tøffe racingstriper samt hvite 19 tommers rallyinspirerte lettmetallfelger inspirert av Fords lange rallyhistorie.

Det er også duket for nye stylingpakker til bilen som bærer arven til den originale hingsten, nemlig Mustang GTD. Mer eksakt to pakker:

  • Mustang California Special byr på en moderne vri på en Mustang Special Edition som første gang ble introdusert i 1968. I tillegg til egne logoer og sportsstriper på siden i fargen grå og Rave Blue, inneholder designpakken også flere særegne interiørdetaljer i fargen Navy Pier.
  • Nite Pony designpakken gjør om mulig nye Ford Mustang enda røffere. Her er nesten alle eksteriørdetaljene mørklagt i sort – både tak, speilhus, GT-logo og de 19-tommers aluminiumsfelgene er også lakkert i sort.
Begge pakkene blir også tilgjengelig her i Norge, for på samme tid som det feires 60 år bekrefter Ford at den nye superbilen også skal til Europa. Ford beskriver denne som en racerbil for gatebruk, og Ford Norge lover flere detaljer rundt dette i nær framtid. 

Noen som tar feiringen enda et hakk er Ford Mustang Global Gallop. 60 av disse skal nemlig ut på en ganske så episk reise gjennom Nord-Amerika, Sør-Amerika, Europa, Sør-Afrika, Kina og Australia, så her bør mange få et glimt av Mustangen. Og de som ikke er fysisk i nærheten kan sjekke opp innholdet på sosiale medier, for en slik rundtur skal selvsagt dokumenteres.

Her hjemme skal jubileet markeres av Ford Norge, Røhne Selmer og Pony Parts, og de samler et knippe biler som har kommet i løpet av 60 år som vises fram i Bilfabrikken til Røhne Selmer på Lierstranda. 

Der blir det også konkurranser, annen underholdning og familieaktiviteter, så har du muligheten bør du svinge innom der lørdag (20. april) og sjekke ut noen fantastiske biler. Dørene åpner for øvrig klokken 10.  

Vi feirer med bilder av ikonet, og her har du de:

Bildeserie
Debatt

Les mer om:

Ford Ford Mustang